1 entry daha
  • ilk kez dort ana gercekle nirvanaya ulasan buddha nin bulucusu oldugu inancin degisime ugramamis hali. mo. 485 yilinda dogan genc siddhartha gautama babasinin zengin sarayinda butun dertlerden, zorluklardan uzak bir hayat yasarken, bir gun disari cikar, saray disinda hayat yasayan insanlarin arasina karisir. cok yasli ve cok hasta bir adamla gozgoze gelir ve cok etkilenir. bu etkiden kurtulamaz hale gelen siddhartha, bir gun yasliligin, hastalik ve nihayetinde olumun kendisine de gelecegi gerceginden kurtulamaz. butun zenginligi, rahat hayati ve guzel karisini ardinda birakip hayatin gercek anlamini bulmak icin yollara duser.

    cok kisa bir zamanda zorluklar altinda zayiflar, saclari dokulur, aklinda hep gercek huzurun zor sartlar altinda bulunma imkani olmayacagi vardir. bir aksam uzeri kafasi dusuncelerle dolu bir halde, bodhi ağacı altinda lotus pozisyonunda oturup cok derin dusuncelere dalar ve iste burda siddhartha artik nirvana'ya ulasmis buddha olarak hayatinin geri kalan kismina ilk adimlarini atmaya baslar. meditasyon sirasinda buddha , dukka, tamba, nirvana ve magga'yi kavrar. yani theravada budizmi'ne ait dört yüce gerçek...

    dogup yasamakta oldugu kuzeydogu hindistan da bir seyyah gibi gezen buddha/buda artik cevresine dolup onu dinleyenlere hep bu gercegi anlatmaya baslar. anlattiklarina gonulden inananlarin sonradan kendisini tanrilastirmalarini onlemek icin cevresindekilere heykelinin asla yapilmamasini soyler.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap