4 entry daha
  • anlaşmaya imza atan üç ülkenin baş harflerinden (a/uk/us) türetilmiş isimdir. hint okyanusunu çin'e karşı perdelemek için malacca boğazında (kuala lumpur) aktif devriye faaliyetleri yürüten abd donanması, çin'in nüfuz alanını daraltmak istiyor.

    müttefik ilişkileri geliştirirken, karşılıklı güven ve işbirliğinden sonraki en önemli adım; potansiyel müttefiklerin güvenliğinin sağlanmasıdır. bu anlaşma ile 2. dünya savaşında kurulan ittifaklar tazelendi ve avustralya'nın çin'e karşı açıktan tavır almasının önemli bir adımı atılmış oldu. malumunuz avustralya ile çin arasında, avustralya açısından çok önemli hammadde, ticaret ve turizm ilişkileri var. ayrıca çin ve abd'nin pasifikteki çıkar çatışması, avustalya'nın güvenliğini direkt olarak etkiliyor.

    konuyu takip edenler açısından malumun ilamı olabilir ama imza atmak çok önemli. dünya barışı için, ülkemiz ve gerçek(?) dostlarımız için hayırlı olmasını dilerim.

    özetle aukus;
    a: avustralya (australia)
    uk: birleşik krallık (united kingdom)
    us: abd (united states)

    ek.1: ikinci dünya savaşında japonya, hint okyanusuyla pasifik okyanusunu ayıran adalar dizisine operasyon yapmış ve avustralya açıklarına kadar gelmişti. bu adalar dizisi malacca boğazın güvenliği için, malacca boğazıda dünya deniz ticareti için çok çok önemli. çin ile işbirliği yapan veya çin'i tehdit olarak gören ülkeler bile bu boğazı kullanıyorlar. abd ve müttefiklerinin son on yılda süveyş kanalına çökmesi yeterli bulmamış olacaklar ki , kara kargalar malacca boğazına toplandılar. bu boğaz ve çevresi ciddi gerilim ve çatışma noktası.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap