• anglo-sakson kardeslerimiz, adamin ismini mohsen makhmelbaf olarak yazarlar, biz komsulugumuza da guvenerek muhsin mahmelbaf dersek bir mahzuru olmaz herhalde.
    iranli sinemaci kisilik. sah riza pehlevi doneminde hapislerde surunmus rejim aleyhtari faaliyetleri yuzunden. hapisten oldukca degismis olarak cikip, kendini sinemaya, edebiyata vermis. 90 sonlarinda uluslararasi sinema alaninda iyice on plana cikan iran sinemasinin, 80'lerde yasadigi ronesansin abbas kiorastami ile birlikte en onde gelen figurlerinden. belgesel tadinda, genelde amator oyuncularla cekilmis filmleriyle, sonradan gelecek pek cok iranli yonetmeni etkiledigi acik. 87 yili yapimi the cyclist, 94 yapimi salam cinema (bir istanbul film festivalinde gosterilmisti emek sinemasinda) ve en son kandahar filmleri, seyredip begendigim filmleri..
    muhsin bey'in ilginc yonlerinden biri, tum ailesini sinemaci yapmasi. karisi marzieh meshkini (biz marziye me$kini diyoruz kendisine), ilk filmi the day i became a woman ile pek cok uluslararasi odul aldi. kizi samira makhmalbaf, daha 18 yasinda iken babasinin eline tutusturdugu kamera ile cektigi belgesel tadindaki elma adli filmle, buyuk begeni kazandi. sonraki filmi karatahtalar yine uluslarasi festivallerin gozdesi idi.
    ailenin diger kucuklerinin de kisa film vs. gibi aktiviteleri var. babanin prestiji sayesinde mi bilemiyoruz, ama bu kisa filmler bile cagriliyor pek cok unlu festivale.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap