3 entry daha
  • bdt*'ye göre şemalar, çocukluğun erken döneminde oluşan, bilişsel, duygusal ve davranışsal bir inanç sistemidir. hayatı nasıl algıladığımız ve algılara yönelik geliştirdiğimiz tepki kalıplarıdır. zihin erken dönemde çevreden, ebeveynlerden belirli kodlar alır, bu kodlar nöral örüntüler oluşturarak zihne işlenmiştir. (bilinçdışına işlenmiştir de diyebiliriz zaten bilincin ve bilinç dışının net bir tanımı henüz verilememektedir). bu nöral örüntüler patternlerinin temel ihtiyaçların karşılanmadığı durumlarda ya da ilişkilerde kendini otomatik pilota bağlayıp verdiği tepki bütünüdür şemalar.

    şema kimyası* ya da schema mode chemistry erken dönem çocuklukta oluşan bu uyum bozucu şemaların sürdürülerek, buna uygun arkadaş ya da partner seçilmesi durumudur.
    mesela narsistik eğilimli bir ebeveyn tarafından yetiştirilmişsinizdir, duyarsız ve bencil ve buna uygun bir şema geliştirirsiniz, yıllar sonra gözleri bağlı eros'un okunun kurbanı olursunuz ve birine gönlünüzü kaptırırsınız sonra o birisi size ebeveyniniz gibi davranmaya başlar. siz bunu eros'un gözlerinin bağlı olmasına bağlarsınız oysaki durum sanılanın aksine tamamen şema kimyasıyla ilgilidir.
    nasıl mı o birini bulduk peki? tekrarlayacak olursak, binlerce sensör ve kodlardan oluşmuş bedensel yapımız küçükken buna göre programlanmıştır.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap