1 entry daha
  • bu yılbaşı da şahane bir konser vermiş olan orkestradır. basketbolun nba ne ise onlar da odur doğaçlama caz yapanlar gibi her enstruman ayrı ayrı şov yapmaktadır. şef ya şef evet ayakta alkışlanmayı defalarca haketmektedir. sanremo'dan gelen çiçeklerle ve tek sese dönüşen sesiyle orkestra bir defa daha ruhumu yıkamıştır. zubin mehtasadece bir orkestra yönetmiyor aynı zamanda tek kişilik bir gösteri de yapıyor.

    meraklıları için zaman gazetesi haberinden alıntılıyorum.

    "viyana filarmoni, nihayet geliyor
    dünyanın en önemli klasik müzik topluluğu viyana filarmoni orkestrası, nihayet türkiye'ye geliyor.

    türk müzikseverlerin, son iki yıldır, 1 ocak günü televizyonlardan izleme şansı bulduğu "viyana yeni yıl konseri"nin başaktörü viyana filarmoni orkestrası, 34. uluslararası istanbul müzik festivali'nin kapanış konserini istanbul'da aya irini müzesi'nde verecek. senfonik müzik alanında dünyanın en prestijli topluluğunun konserinde berlioz, smetana ve prokovief'in eserleri yer alacak.

    bugüne kadar aralarında berlin filarmoni, new york filarmoni, amsterdam concertgebouw, londra senfoni, bavyera radyo senfoni gibi birçok prestijli senfonik müzik topluluğunu ağırlayan istanbul, viyana'nın muazzam prestije sahip 164 yıllık orkestrasının turne programına ilk kez giriyor. 1842 yılında besteci otto nicolai tarafından kurulan viyana filarmoni, günümüzde özellikle, avusturya-alman senfonik müzik repertuarını yorumlarken ortaya koyduğu kendine has tınısıyla biliniyor. orkestranın en önemli özelliklerinden biri de daimi bir şefin yönetimi altında olmaması. viyana'daki altın kaplı musikvereinsaal (müzik dostları derneği salonu)'da verdiği, biletleri aylar öncesinden tükenen abonman konserlerinin her birini zubin mehta, seiji ozawa, simon rattle gibi saygın şefler yönetiyor. viyana filarmoni rahlelerinden herhangi birine oturmak da öyle kolay değil. orkestranın daimi üyesi olabilmek için, öncelikle yine filarmoni üyelerinin oluşturduğu viyana devlet operası orkestrası'nda üç yıllık deneme süresini tamamlamak gerekiyor. bu süreyi dolduran müzisyenler, orkestradaki boş koltuklar için aday konumuna gelebiliyor.

    dünyanın, geleneklerine en fazla bağlı orkestrasının başı, son on yıldır kadın cemiyetleriyle dertte. kadın müzisyenler birliği'nin (iawm) dünya ölçeğindeki etkin çalışmaları sayesinde viyana filarmoni, 'tamamen erkeklerden oluşan bir topluluk' görünümünden uzaklaşıyor. kadın cemiyetlerine yıllardır direnen orkestra, son yıllarda avusturya hükümeti tarafından bile yöneltilen yoğun eleştiriler karşısında arp, viyola ve viyolonsel rahlelerine kadın müzisyenleri kabul etmeye başladı. siyahi ve sarı derili müzisyenlere karşı da mesafeli duran topluluk, eleştiriler karşısında birkaç yıl önce amerikalı zenci müzisyen bobby mcferrin yönetiminde viyana'da bir konser verdi. orkestra son yıllarda uzakdoğulu müzisyenleri de üyeliğe kabul etmeye başladı.

    viyana filarmoni orkestrası'nın 27 haziran'da aya irini'de vereceği konseri, ünlü japon şef seiji ozawa'nın yönetmesi bekleniyor. topluluğun, 2 bin 500 kişilik türker inanoğlu maslak show center'da vereceği konserin programında yer alacak eserlerden şu anda sadece iki tanesi belli. istanbul müzik festivali yönetmeni ahmet erenli yaptığı açıklamada orkestranın konserinde, smetana'nın satılmış nişanlı operası uvertürü ve berlioz'un harold italya'da adlı eseriyle birlikte henüz belli olmayan üçüncü bir eseri daha seslendireceğini söyledi. 34. uluslararası istanbul müzik festivali'nde, viyana filarmoni orkestrası'nın konseri ile birlikte ağırlıklı olarak "mozart" temasını içeren 30 konser ve resital yer alıyor. "

    tuna gürel
342 entry daha
hesabın var mı? giriş yap