• köylü görünmeyen her şey için kullanılan bir joker hakaret kelimesi. diğeri de entel.

    tonlarca durumda kullanılabilir:

    çocuğunuza değişik bir isim mi koydunuz, ya kuran-ı kerim'den seçecektin ya da militarist eski türk ismi seçecektin, ne cüret!

    brokoli mi seviyorsun, haşa mümkün değil! karnıbahar sev seveceksen, brokoli ı-ıh.

    gidip türk/müslüman olmayan biriyle mi yattın/takıldın/evlendin. hem özenti hem ahlaksız. tüüü *salya*

    hayvan seviyorsun, kedi/köpek/iguana mı besliyorsun! zinhar elit! dünyada o kadar aç insan varken ;_; insanız biz tamam mı ! dünyadaki en önemli şeyiz. paranı/şefkatini neye harcayacağına da biz karar veririz!

    suşi mi? safkan elit. tamam hamburger yiyorsunuz bişi demiyoruz ama ileri gittiniz yani çiğ çiğ iğrençliğin gereği yok... çiğ köfte başka tamam mı ona laf etme pis elit!

    güneş gözlüğü mü! artist elit! gözlerin hassas olamaz. benim estetik bulmadığım şeyi de beğenemezsin!

    ...

    atalarımızdan, geleneklerimizden, göreneklerimizden öğrendiğiniz gibi yaşayın/olun/oldurun. tamam allahu teala'nın başımızdan eksik etmediği rtük ve onun kontrolündeki televizyonlardan da örnek alabilirsiniz.

    karakter, seçim, etkileşim falan çok size! benim istediğim gibi olun yoksa elitsiniz. hıh.
  • türkiye nüfusunda taş çatlasın 2000-3000 ailenin girebileceği olgu.

    buna rağmen şeriatçı-karayobaz-köylü-lümpen ortaçağ insanlarına göre chp'ye oy veren, atatürk'ü seven, batı müziği dinleyen, modern giyinen, yabancı dil bilen, yabancı ülke görmüş, lehçesiz konuşan, kitap okuyan herkes elittir.
  • teşvikiye camiinden kalkan, zincirlikuyu mezarlığına gömülen cenaze
  • elit, (siyasi anlamda) sermayeyi elinde bulunduran, güçlü siyasal nüfuzu olan insan grubuna denir.

    türkiye'nin asla düzelemeyecek olma sebeplerinden birisi, akp'nin kendi dandik elitini yaratmış olmasıdır.

    isveç'te iskandinav sosyalizminin babası sayılan, sosyal demokrat parti liderliğinde başbakanlık yapmış olan olof palme, zengin bir aileden gelmedir. yani isteseydi olof palme, etliye sütlüye karışmadan, gelir adaletsizliğini sallamadan yaşayabilirdi. kendisi zengin olduğu halde daha eşit bir isveç istedi.

    bunu anlatma sebebim şu; elitlerin nüfuzunu ne şekilde kullandığı, o ülkenin kaderini belirleyen en önemli unsurlardan birisidir.

    bir ülkede milyonlarca fakir sıradan çinko karbon vatandaş basit bir şey isteyebilir. ama bunu gerçekleştirecek güçleri yoktur. mevcut iktidar sahiplerinin işine gelmediği sürece bu basit istekler bile gerçekleştirilmez. buna karşın tek bir elit güruh eğer bir şey isterse bunu elde eder. ne olduğunun pek bir önemi yok. eğer sermayenin büyüğüne sahip elit gruplar mesela biz evlenme yaşını 14 yapmak istiyoruz desin, olur. kimse de bir bok yapamaz. keza bu gruplar dese ki biz özgür medya istiyoruz, bütün tutuklu gazeteciler salınsın, salarlar bir gecede.

    zamanında koç ve sabancı mesela, eğer akp'nin gitmesini isteseydi, gönderirlerdi. bunu yapmadılar, işlerine gelmedi, pasif kaldılar. şimdi sermaye el değiştirdi. artık koç ve sabancı'nın istemesiyle bile hiçbir şey değişmez çünkü ortada koç ve sabancı gibi nüfuza sahip çok sayıda elit var (bkz: beşli çete).

    abd'de halkta ciddi karşılığı olan barnie sanders sondan bir önceki seçimde aday yapılamadı mesela. neden? çünkü amerikan elitinin çıkarlarıyla örtüşmüyor barnie sanders'ın yürüttüğü politika.

    elit sana diyor ki; bunun şunun sözünü ver ve al şu kadar milyar dolar parayı seçim kampanyası olarak. hillary clinton gibi bir boktan karı nasıl sanders karşısında aday oldu sanıyorsunuz?

    türkiye'de düzelme bekliyorsak çok bekleriz daha. zira elitin başkaldırması şart. iki şekilde eksen kayması yaşanır ülkelerde. ya elit bunu ister ya da halk bruteforce kullanır. yani kabakuvvet ile kanlı bir devrim yapar. fransız ihtilali böyle bir şeydi mesela. tarihe bakın, ingiltere'de yaşanan glorious revolution da elitin isteklerinin monarşiye üstün gelmesiyle oluştu. bizde cengiz ve limak mı isteyecek değişim? saçmalamayın.

    daha da ileri gideyim. türkiye'de bir grup zeki insan milyarlarca dolar gelir getirecek bir şey üretseler ve büyümeye başlasalar (mesela 90'lar abd'deki intel gibi) anında devlet bunlara çöker bir şekilde. ya tahakküm kurmak isterler üstlerinde ya da direkt yok ederler. çünkü bu tip gelişmeler mevcut iktidarların bekasına gölge düşürür. o yüzden mecbur sayın cumhurbaşkanım çekmek zorundadır büyüyen başarılı iş adamı bu ülkede mevcut düzende. e böyle bir ortamdan sağlıklı bir gelişme bekleyemezsiniz.
  • son dönemlerde popülerleşmiş, bende alerji etkisi yaratan sözcük. "elit bir mekan" dendiğinde mekandan soğuyorum. nezih, seçkin, kaliteli, düzgün varken aklıma bile gelmez bu sözcüğü kullanmak.
  • "reklamda acemiyiz, çikolatada usta" konseptli reklamları başarılı olmuş.
  • ust sinifa ait bir tanimlama
  • cahilliği halktan olmak için ilk kriter görenlerin aşağılama sıfatı olarak kullandıkları kelime.

    not: elit değilim.
  • "en güçlü,en enerjik ve kötülüğe olduğu kadar iyiliğe de yeteneği olan"(pareto)

    burada pareto yu verdik ancak türkiyedeki kullanım hatalarını veya yanlış kullanımnı bir yana bırakırsak;elit,sosyal grup,tabaka vb içerisinde en iyi en güçlü olanı,manupulasyon gücü fazla olanı ifade etmektedir. örneğin her kemalist elit değildir ancak türkan saylan elittir çünkü ilişkileri sayesinde binlerce insanı meydana dökebilecek güce erişmiştir.benzer şekilde fettullah da binlerce insanı ve milyardolarları kontrol ettiği için elittir.
    yani elit kelimesi belli bir sosyal sınıfı değil bu sınıf içerisinde manupulasyon gücü en yüksel olanları temsil etmekte olan sosyolojik olarak nötr bir kavramdır(ali arslan;elit sosyolojisi)
  • köprüyü geçmeye çalışırken her ayıya dayı demeyi meziyet edinenlerin de kendilerini dahil ettikleri sınıf..
hesabın var mı? giriş yap