• saçma bir alettir. sadece steampunk temasıdır. hipster fanlığıdır.. ama kahveye etkisi yoktur.

    bununla mükemmel kahveyi yaptığını söyleyen, sözümona üçüncü nesil kahve dükkanlarına inanmayınız. nedenleriyle açıklayacağım.

    önsöz:
    1)ben kimim, ne hakla eleştiriyorum:
    ben göçmenim. babaannem sabah kahvaltısında filtre veya moka içer. yeterli bence. yazı uzun olmasın.

    2) filtre kahve nedir.
    filtre kahve denen şey, en basit haliyle; filtreye yerleştirilmiş kahvenin üzerinden sıcak su geçirilmesi işlemidir. bu kadardır. fazlası yok. bu.. cidden bu kadar.. iyiside bu kötüsüde bu.. tadı neden hep başkadır? çünkü etkenler su ve kahvedir.

    -su: (aşırı sıcak, soğuk su kullanılması)
    -kahve: (kötü, bayat kahve. miktarın yanlış olması vs. damak zevki dışında kahve seçimi)

    sadece espresso bambaşka bir şeydir. iyisi kötüsü vardır. kahve ile alakası yoktur.

    kahve tapınıcıları tarafından luzumsuz kutsallaştırılan bu aletin standart bir filtre kahve makinesinden en ufak bir farkı yoktur.

    3)chemex nedir.
    chemex, steampunk temalı nesneler kullanarak bildiğin kahve yapmanı sağlayan aparattır.

    4) gereksiz bilgi
    sırt çantalı gezginlik yaparken iki şey alırım.
    https://2.bp.blogspot.com/…600/moka+pot+nedir+4.jpg
    şurda gösterilen moka pot hunisi, (10gram)
    bol bol kağıt filtre

    huninin içine kagıt filtremi yerleştiririm. üstünden sıcak su geçiririm. kahvemi içerim.

    5) filtre kahve makinesinden farkı nedir.

    a) bu bir filtre kahve makinesi:
    http://www.delonghi.com/…w-brillante/1361619328.png

    yandaki hazneye su eklersiniz. su ısınır. ısınan su ise kahve koyduğunuz üst bölümdeki filtre kahveden süzülerek aşağıya dökülür.

    b) https://www.williams-sonoma.com/…12/1121/img67o.jpg

    bu otomatik bir chemex. çaydanlık.. pardon çaydanlık olmaz... şekilli dalgalı konik çaydanlıktan yavaş yavaş su dökmeye üşenirseniz diye kendisi döken, sıcak su ısıtmayı beceremezseniz diye tam derecesinde ısıtttığı suyu üstten otomatik döken bir alet.

    fark ettiniz mi filtre kahve makinesinin aynısı oldu.

    c) http://www.lovelymedjimurje.com/…ex-giftagram-1.png bu da manuel. bildiğiniz chemex. suyu elle ısıtır üstten dökersiniz. suyu üzerinde gezdiriyoruz filan diyenin ağzına çarpıyorlar. çünkü kağıt filtreler çok yavaş su süzer. yani içi daima ağzına kadar su dolar.

    https://images.contentful.com/…60&h=640&fm=jpg&q=70

    işi biraz daha komplike göstermek için tartı kullanılır ki, her seferinde bir şeyleri tartarak yapmak ta sadece mallıktır.
    mesela 20gram kahvenin kapladığı alan hiç değişmez. "ölçek" denen şey icat edilerek rahatça su ve kahve miktarını sıfır hata ile kullanabilirsiniz.

    180ml suya 2 ölçek kahve kullanır starbuck's. 1 ölçeği tepeleme tatlı kaşığı ya da gidin sorun, yanınıza kap götürün. 1 ölçek kahve içine atsınlar. evde bakın ne kadarmış.

    6) ben nasıl demliyorum?

    içi boş ışıksız bir kütüphanede yalnız başıma demleyerek odama getirdiğim kahvemi içinde bol kitap bulunan loş ışıklı odamın ahşap masanın üzerinde içmek isterseniz gelin buyrun.

    güzel di mi? ritüellerle kendinizi sofistike hissetmenizi istiyorlar sadece. neden bilmiyorum. ama kahve sadece içecek.. mokayı dedem yapar. o çok maharet istiyor bakın. ama sallama çaydan çok farkı yok fitre kahvenin.

    iyi bir espresso ise başka bişey. ev imkanlarıyla zor malesef.

    edit: ama v60 filtre diyenlerin ağzına filtre kağıdıyla vururum.. onun chemex ile alakası yok.. ikisi farklı şeyler.. v60 kağıt çeşidi ile kahve demlemenin milyon yolu var.. bir tanesi de chemex isimli vazo içine yerleştirmek.. konik bardak ya da chemex yerine hatta arkadaşınız filtreyi tutsun. siz üstten suyu dökün. yönteme de humanizer diyin.
  • (bkz: pour over) veya (bkz: drip) kategorisine giren el ile kahve demleme yöntemlerinden bir tanesi. aynı zamanda favorim olan bu demleme yöntemini bilgim dahilinde ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

    pour-over kategorisi oldukça geniş olmakla birlikte, içinde çok çeşitli demleme araçları var. hario v60, kalita wave, kone gibi örnekler verilebilir. bu kategorinin en ünlüleri hario v60 ve chemex.

    1941 yılında alman bilim insanı peter j. schlumbohm tarafından icat edilmiştir diyerek tarih kısmını bitiriyorum. bu kadarı bile fazla.

    tezgahta durması bile huzur veriyor. çünkü inanılmaz şık bir demleme yöntemi bu! ahşap tutacaklı ve cam kulplu iki çeşidi vardır. görüntüden başka bir fark yoktur. aynı zamanda 3, 6, 8, 10 cup olmak üzere farklı boyutlarda chemexler satılıyor. yan tarafında cam bir çıkıntı/bombe vardır. bu bombe 600 ml su seviyesini işaret eder. (6-8 cup için geçerli. 3 cupta bulunan çıkıntı da 600 ml seviyesinde mi emin değilim.) bu çıkıntı, tartısı olmayanlar için oldukça hayat kurtarıcı bir şey.

    kağıt filtre kullanır(aslında metal filtre de üretmişler ama çok fazla tercih edilmediğini düşünüyorum). renk ve biçim olarak ikişer çeşit kağıt filtresi vardır. renk olarak sarı ve beyaz filtresi vardır. beyaz olan bleached, yani belirli işlemlerden geçirilerek beyaz renk kazandırılmıştır. sarı olana ise natural deniyor. bazı kesim, beyaz filtrenin kimyasal işlemlerden geçirildiği için sağlıklı olmadığını bu yüzden natural olan sarı olanın kullanılması gerektiğini savunuyor fakat chemex, bu beyazlatma işleminin sağlığa zararlı herhangi bir madde kullanılmadan yapıldığını söylüyor. ben hep beyaz kullandım, gayet de mutluyum. şekil itibari ile de dairesel ve kare şeklinde önceden katlanmış filtreleri bulunuyor. kullanım şekilleri aynı, görüntüden başka bir farkları yok.

    genel bilgilerin bittiğini düşünerek artık işin demleme kısmına geçiyorum. bundan sonraki bilgiler filtre şekli, rengi veya chemex boyutu, şekli gibi parametrelerden bağımsız, hepsi için geçerli demleme rehberidir.

    ön not: gooseneck kettle kullanılması şiddetle önerilir.

    öncelikle şunu söylemeliyim ki bu demleme metodunda öğütme kalınlığında özgür değiliz. genelde pour-overlarda medium veya medium-fine kullanılırken chemex için öğütme kalınlığımız medium-corase. iri kum tanesi diyerek anlatabilirim bunu. öğütme kalınlığınızın doğru olup olmadığını anlamak için yazının devamını okumanız gerekmektedir.

    filtre kağıdına baktığınızda 4 katman göreceksiniz. bunu bir tarafında 3 katman diğer tarafında 1 katman olacak şekilde açıp chemexinize yerleştiriniz. 3 katmanlı kısım, kahvenin akacağı kısma gelmesi önerilmektedir.

    hazır olan sıcak su ile filtremizi ıslatıyoruz. bu hem filtremizin chemexe yapışmasını, hem chemeximizin ısınmasını hem de kağıttan gelebilecek kötü tadın giderilmesini sağlıyor.

    medium-coarse boyutunda öğüttüğümüz kahveyi filtremize boşaltıp, chemexi sallayarak düz hale getiriyoruz. 300 ml su için 17-18 gram kahve kullanmayı tercih ediyorum.

    artık demlemeye bşalayabiliriz. tabii pre-infusion yapmayı unutmamak gerekiyor. bunun için kahve çekirdeklerini ıslatacak kadar yani 75 ml kadar suyu hafifçe döküp 35-45 saniye arası bekliyoruz.

    artık dairesel ve akışı yavaş olacak şekilde sıcak suyumuzu dökebiliriz. isterseniz 50 ml su, 10 saniye bekleme şeklinde bir yol izleyebilirsiniz veya 150 ml su 10 saniye bekleme de yapabilirsiniz. bu sizin keyfinize, damak tadınıza kalıyor.

    en başta öğütme boyutu doğruluğundan bahsetmiştim. bunu demleme süreniz ile de anlayabilirsiniz. 36 gram kahve 600 ml su kullandığınızda akışın bitişinin 4-5 dakika arasında sürmesi gerekmekte. eğer 4 dakikadan az ise öğütme boyutunuz çok kalın, 5 dakikadan fazla ise öğütme boyutunuz çok ince demektir.

    akış bittikten sonra hafifçe çalkalıyoruz ki bütün kahve birbirine güzelce karışsın. kahvemiz servise hazır! afiyet olsun.

    not: elle demleme yöntemi dedim fakat otomatik bir makinesini de çıkartmışlar. sizin yerinize belirli periyotlarda sıcak su fışkırtıyor. adı da ottomatic chemex.
  • harika bir kahve demleme yöntemidir.

    yok "babaannemler avustralya'dan göçmüş onlar sabah kahvaltıda flat white üzerine 5 shot espresso götürüyor mokayı tek yudumda içiyor" vs demeniz hiçbir şey ifade etmemekte.

    gereksiz pahalı olan, sürahi gibi bir şeydir chemex.

    değişik okunuşları vardır, amerika'da her yerde "kemeks" diye okunurken, avustralyalıların "kimeks" veya "şemeks" dediğini de duydum. fakat en doğrusu "kemeks" bana kalırsa.

    chemex'i chemex yapan şey filtresidir. yani chemex dediğin şeyin en önemli noktası filtredir. chemex filtresi, özel bir teknolojiyle üretilmiştir ve çok kalın bir filtre olduğu için öğütme ayarını düzgün yaparsanız ortaya hiçbir şekilde acı bir kahve çıkmaz.

    chemex camı laboratuvar camıdır, dolayısıyla sıcaklığa dayanıklıdır.

    filtreyi koyarsınız, öncelikle sıcak suyla filtreyi ıslatırsınız ki kâğıt kokusu gitsin. daha sonra kalın öğütülmüş kahvenizi koyarsınız ve istediğiniz gibi demlersiniz.

    filtresi çok kalın olduğu için kahvenin içerisindeki aromaları v60 kadar çıkartamayabilir. demleme yöntemiyle de alakalı gerçi biraz.

    ayrıca ortaya çıkan kahve çok yumuşak olur. dolayısıyla "ben sert kahve seviyorum" diyenler hiç bulaşmamalı.

    filtre kahve makineleriyle karşılaştıranları kesinlikle umursamayın. filtre kahve makinelerinde suyun sıcaklığı sizin kontrolünüzde değildir, demlemedeki parametrelerle istediğiniz gibi oynayamazsın.

    v60 ile karşılaştıracak olursak, aradaki tek fark filtre denebilir. chemex filtresi, v60 filtresinin neredeyse iki katı kalınlığındadır.

    chemex'te en güzel giden, en harika olan kahve için hemen şuraya bakıyoruz.

    chemex'i seversin sevmezsin, ona sözüm yok. fakat gelip de "gereksiz" veya "saçma" gibi kelimeler kullanırsan komik olursun.

    binbir çeşit demleme yöntemi var. yardıma ihtiyacı olan tüm yazarlar mesaj yoluyla ulaşabilir. chemex hakkında her türlü sorunuzda bana ulaşabilirsiniz. benim favori kahve demleme ekipmanımdır chemex.
  • filtre kahve yapma aleti, şeysi, camı, vs. cam sürahi gibi birşey. daha angut anlatamazdım. çok güzel görünüyor ahanda burada http://www.chemexcoffeemaker.com/
  • son zamanlardaki favori aparatım, kullanımı gerçekten çok keyifli. bence ideal boyu 6 cup için olanı. 3 cup için olanların çok dik bir ağızı var. kettle'ları da çok enteresan, alıp dekor olarak koymak lazım.
  • starbucks reserve'de kostarika çekirdeee ile denediğim demleme türü. kemeks diye okunduğunu yazmışlar zaten. bi daha gelirsem neydi la o içtiiim dememek için yazıyorum, not alacak yerim yok.
  • 1941 yılında alman peter schlumbohm tarafından icat edilmiş olan kahve demleme aparatı. peter schlumbohm, berlin üniversitesinde kimya doktorası yapmış bir kimyagerdir. 1935 yılında almanya'dan amerika'ya göç ettikten sonra üniversite eğitimi sırasında kullandığı cam huni ve erlenmayer gibi laboratuvar aletlerinden esinlenerek kum saati gibi ortasında boğumu olan, boğumun üst tarafına kağıt filtre konularak kullanılan chemex'i icat etmiştir.

    chemex'te kullanılan filtre, piyasada satılan standart kağıt filtrelerden daha kalın ve özel bir filtredir. bu filtreler çam ağacı gibi yumuşak ağaçlarlardan yapılmaktadır. istenmeyen tortu parçacıklarını ve yağları gidermek için diğer kağıt filtrelere göre yaklaşık olarak %20-30 daha ağır ve daha soğurucu bir yapıya sahiptir. chemex'te kullanılan camın malzemesi ise borosilikattır.

    bu apartın en önemli artısı, elde ettiğiniz berraklıktır. elde ettiğiniz kahvenin tadı berrak ve temizdir. çünkü filtreleme sırasında kahvenin içerisinde bulunan yağlar demlenen kahvenize daha az nüfuz etmektedir. kahve kokusunu seviyorsanız, bu kahve demleme yöntemi tam size göre.
  • pahalı ama işe yarar alet.
    ama pahalıdır net.

    açık konuşalım, ben kendim büyük bir bardakta çift filtre kağıdı ile yapıyorum yine aynı tadı alıyorum işte. ne gerek var camdan bir zamazingoya o kadar para vermeye
  • kahve demeleme yöntemidir, genelde karşılaştığım şekilde çimeks, çemeks vs. diye okunmuyor arkadaşlar; ''kemeks'' diye okunuyor, not olarak dursun burada...
  • sık sık v60'la karşılaştırılan, fanatikçe övülen veya gömülen ürün.
    v60'la kıyaslaması saçmadır. hangisinin kahvesinin daha iyi olduğu tartışması genel bir doğruya ulaşmaz.

    ikisi de kağıt filtre kullanıyor, ikisi de koni biçiminde, hemen hemen aynı miktarda kahve kullanıyor, aynı ısıda su kullanıyor.

    buraya kadar aynı sonucu vermesi beklenir. şimdi gelelim farklılıklara.
    chemex'in filtresi daha küçük gözeneklidir, dolayısıyla demleme ve süzme uzun sürer. bunun sonucu chemex kahvesi v60'tan daha erken soğur ama daha sade daha temiz bir tadı vardır.

    chemex seven biri olduğum için starbucks filtre kahvesinden nefret ettiğim düşünülebilir, ama özellikle çok soğuk havada o yanık tadı da seviyorum. kahve sevmenin amentüsü starbucks filtresinden nefret etmektir, ama zevk meselesi.

    aynı şekilde soğuk havalarda v60'la demlenen kahveleri çok seviyorum. hem chemex'ten çok daha sıcak oluyor. özellikle bol bol kokular tatlı aromalar barındıran afrika çekirdekleri ben de sıcak çikolata etkisi yaratıyor. tabii sadece soğuk havalarda değil, boğazımda yoğun kahve aroması tadı istediğim her zaman v60 arıyorum.

    evimde v60 yoktu, bugün bir tane aldım. araştırırken gördüğüm birkaç yoruma hayret edince de bu entry doğdu.

    v60 kullanımı sonrası edit: maddi olarak sizi zorlayacaksa chemex yerine v60 alın. mantığı aynı ikisi de kaliteli ürün. ihtiyaç duyduğunuz veya eliniz bollaştığı zaman chemex de alırsınız. ben plastik v60 kullanıyorum çok memnunum.

    daha yoğun kullanım sonrası edit: yazdığım her şeyin kelimesi kelimesine arkasındayım. gerçekten deliye dönüp dünya paralar saçmaya gerek yok. başlangıç için v60 yeterli, hatta çoğu kullanıcı için nihai edevat da olabilir.

    ekipman tavsiyesi de vereceğim giriş seviyesinde takılan biri olarak. tchibo'da satılan dereceli kaz boyun imbik ve tartı güzel çalışıyor. fiyat performans olarak uygun. imbik için bütçe ayıramazsanız demlikte ısıttığınız suyu 2.5 dakika oda sıcaklığında bekletmeniz yeterli. yani olmazsa olmaz değil amatör takılan biri için.

    20-30 farklı çekirdeği (bence çok para vermeyin başlangıçta) denemeden ekipmana büyük para yatırmaya hakikaten gerek yok. kahve ekipmanı satan herkes düdükleme peşinde.
hesabın var mı? giriş yap