• the wheel of time serisini bitirdikten sonra verdiği bir röportajda şöyle söylemiş ; ''bugün uyandığımda üzerinde çalışacağım bir zaman çarkı kitabı yoktu.''

    o yaşadığı boşluğu , garip dakikaları hissedebiliyorum.

    eline sağlık diyoruz , söyleyecek başka bir şey yok.
  • youtube kanalında az daha wheel of time serisini bitirecek olanın g.r.r. martin olacağını söylemiştir.

    anlattığına göre robert jordan’ın dul eşi harriet mcdougal’un kafasında seriyi bitirmesi için brandon sanderson ve g.r.r. martin varmış. fakat asoiaf serisini bile çok yavaş yazan (ki o senelerde daha son cilt de çıkmamıştı) martin’e geçtiğinde hem wot hem asoiaf hayranlarının çok kızacağını düşünmüş ve martin’den vazgeçmiş. bundan martin’in haber var mıydı bilmiyoruz tabi.

    sanderson bunları bütün samimiyetiyle kendi youtube kanalında anlatıyor. ve açık açık robert jordan’dan sonra bu hikayeyi yapabilecek en iyi kişi bendim diyor.

    “benden çok daha iyi yazarlar var, sayıları da az değil, ama benim kadar seriyi seviyor olmaları çok zor. ayrıca serinin her ayrıntısını benden çok daha iyi bilen seri hayranları var ama benden daha iyi yazar olmaları çok zor. ben yazmazsam başkası yazacak, bari şu işi ben alayım da iyi bir şekilde bitmesini sağlayayım”
  • fantastik edebiyat ustası. ayrıca byu'da ders vermektedir.

    benim kendisi ile tanışmam zaman çarkı ile oldu. şimdi robert jordan'ın dili ile karşılaştırınca çok yavan kalıyor öyle ki kitapların adına yazarına bakmadan (ebook okuyucusu olarak) gelişine sıradan okuyan ben bir kitapta dildeki değişimi başından farkedip günlerce söylendim. sonra aklıma geldi ya yazar mı değişti diye bakmak, evet değişmiş, jordan ölmüş, bu abi geçmiş yerine.

    şöyle özetliyorum herkese farkı. sahne şu olsun, ali veli'ye ulak gönderiyor.

    jordan'ın kaleminde sahne arkası olan bu olayın gerçekleştiğini ali'nin manitası ayşe'nin merve ile konuşmasından öğrenirdik. mesajın içeriği gizemini korurdu, ta ki veli'nin bu ulağı öldürmesi sonucu ali'nin verdiği tepkiyi görene kadar. mesajda ne dendiğini gayet net anlardık azıcık takip edebiliyorsak

    brandosando'da ali ulağa ekran dışında mesajı iletir, sonra "tekrar et bakalım veli'ye ne diyeceksin" der. dedi.

    e hal böyle olunca insan çıldırıyor tabi, bilale anlatır gibi anlatıyor bu ne ya diye.

    sonra okuyacak şey kalmayınca başladım serisine. ben başlarken stormlight serisinden 4. kitap yakında çıkacaktı, okuma sırasını oluşturdum. önce sl'yi okuyup ardından mistborn era1, ardından elantris, ardından era2 ve kısa hikayelerin olduğu toplama kitabı okudum. bittiğinde son bir stormlight yeniden okuması yapıp hemen 4. kitaptan devam ettim.

    bunun üzerine 2şer defa daha bitirdim hepsini ve halen arada sahneler açıp dinlerim. wot hala edebi olarak bir şaheser benim adıma, jordan'ın kalemi çok daha edebi ama bu herif de çok güzel kurguluyor.

    gelelim nasıl bir yazar olduğuna. bu abimiz fanları ile çok içli dışlı. reddit'te hesabı bile var. öyle etikleşime giriyor ki geçenlerde birinin kendi ilanı ile tuvalette aklına gelen "peynir keserken bıçağı vakumladığı için zor kesilir, peki shardblade'i engeller mi bu" sorusunu bile ciddiye alıp cevap vermişliği vardır.

    şimdi böylesine fanları ile iç içe birini alıp eve tıkarsanız o toplantı senin bu con benim demeden bu adam yazıyor. ama öyle böyle yazmıyor. bunu da kendi youtube kanalında "itiraf ediyorum" diyr bir videoda profesör brando olarak pie chart ile anlatıyor. adam 5 tane daha kitap yazmış gezmediği zamanda. kendi planına sadık, o arada mistborn yazılacak, yazmış onları, sonra gitmiş *kendi ekibinden bile gizli olarak* bunları yazmış.

    e basımı için de kickstarter yapalım demiş, rekoru kırmış. 25m toplanmış hedef 1m. biz de bakalım öyle 18 liralık dolar kurumuz ile.

    daha genç, daha yazar. allah uzun ömür versin. grrm de nalları dikse de bitiriverse onu da hayrına.
  • 42 yaşında makine gibi durmadan kitap yazan adam.
    öyle boş beleş kitaplar da değil dolu dolu evrenler yaratıp fantastik seriler ortaya koyuyor.
    misal the stormlight archive serisini cayır cayır yazıyor adam. bide öyle 300-400 sayfa değil, serinin 3. kitabı oathbringer 1200 sayfa 1200 !!!!
    kendisi, 7 senede 1 kitap bitiremeyen patrick rothfuss ve onun daha da beteri george r. r. martin e ''nasıl hızlı kitap yazılır ?' konulu bir eğitim falan verse keşke.
    (bkz: yazar burada laf soktu)
  • the final empire, the well of ascension, the hero of ages adlı üç kitaptan oluşan mistborn serisinin yazarı. ayrıca the stormlight archive adlı, on kitap sürmesini planladığı bir seri yazmaya başlamış yazar.
  • kitapları dizi yahut filme uyarlansa hiç zorluk çekilmez. senaryo gibi kitapları var adamın. okuturken yaşatıyor. demeden geçmeyeyim, kitaplarını yaşamak için bu türü hakkaten sevmek lazım. okurken ne aradığını, ne umduğunu iyi bilmek lazım.

    öte yandan tarzını sevenlerin çokça övdüğü adam. merakımdan geçtiğimiz ay bir kitabını okudum. bir çırpıda okudum, kitaptan hoşlandım da ancak fark ettim ki benim tarzımın yazarı değil anacım.
  • hayatta olan fantastik yazarlar arasında (ki neredeyse sadece fantastik okuyorum denebilir) en sevdiğim yazar olabilir kendisi. yarattığı cosmere evrenindeki 'büyü' sistemleri olsun, kitaplardaki karakter çeşitliliği olsun (özellikle the stormlight archive serisinde), kitapların kurguları ve twistleri olsun, gizemlerin ustaca yaratılması ve aynı şekilde ustaca sonuca ulaşması olsun her şeyi ile dört dörtlük. ve en önemli özelliği de kitapları yazma hızı tabii ki. 10 yılda toplamda 6 sissoylu, 3 fırtına ışığı arşivi, 2 elantris, 3 wheel of time ve sayısını bilmediğim kadar çok gençlik kitabı ve graphic novel yazmış, 7 senede bir kitap yazamayan george r.r martin ve patrick rothfussu düşününce gerçekten rüya gibi.

    fantastik okumak isteyen herkesin mutlaka bakması gereken bir yazar brandon sanderson. iyi ki var.
  • cosmere (kozmer) evreni için yaptığı okuma sırasına şiddetle karşı çıktığım yazardır. bunun sebeplerini anca spoiler ile anlatabileceğim için spoiler vermeden benim önerim olan okuma sırasını paylaşacağım.

    kozmer evreni nedir diye soracaklar için yapabileceğim en mini özet şu olur: farklı güneş sistemlerinde bulunan farklı gezegenlerin içinde yaşanan türlü türlü olayların anlatıldığı bir evren. bu farklı sistemlerdeki gezegenlerde yaşanan olaylar son kitaplarda artık bir şekilde birbiriyle fazlasıyla bağlantılı hale gelmeye başladı. aşağıda okuma sıralamasını yazdığım sissoylu, savaşkıran, fırtınaışığı arşivi, elantris, beyaz kum serilerinin her biri farklı bir güneş sisteminde bulunmaktadır.

    bana göre sıralama, kozmer'deki zaman çizelgesine değil de olay örgüsüne baktığımda şu şekilde olmalı:

    1- sissoylu 1-2-3 (son imparatorluk, kuşatma, çağların kahramanı)
    2- sınırsız arcanum'daki "on birinci metal" hikayesi
    3- savaşkıran
    4- fırtınaışığı 1 kralların yolu
    5- fırtınaışığı 2 parlayan sözler
    6- sınırsız arcanum'daki "hudutaşar" hikayesi
    7- fırtınaışığı 3 oathbringer
    8- fırtınaışığı şafakparesi (ara kitap)

    burada bir es vermek istiyorum. brandon, farklı kitaplarda kozmer evreni ile alakalı birbiriyle bağlantılı şeyleri ufak ufak yediriyordu ama bu noktadan sonra işler biraz büyümeye başladı ve evrendeki olayların birbiriyle alakası gitgide artmaya başladı.

    9- elantris
    10- sınırsız arcanum'daki "elantris'in umudu" hikayesi
    11- sissoylu 4-5-6
    12- sınırsız arcanum'daki "gizli tarih" hikayesi
    13- fırtınaışığı 4 savaş ritmi
    14- sınırsız arcanum'daki "imparator'un ruhu" hikayesi
    15- sissoylu 7
    16- beyaz kum

    bu noktadan sonra sınırsız arcanum'daki kalan hikayeleri de okursanız bu mesajın atıldığı tarihe ve bana göre makul bir okuma sırası ile kozmer evrenini okumuş olursunuz.

    dilerseniz sissoylu'yu 1'den 7'ye kadar veya fırtınaışığı'nı 1'den 4'e kadar kesintisiz bir şekilde okuyabilirsiniz. böyle yaparsanız ara kitaplarda bulunan bir sürü detayı kaçırmış olursunuz. mesela aslında ben savaşkıran'ı fırtınaışığı 1'den sonra ve 2'den önce okumanızı tavsiye ederdim çünkü fırtınaışığı 2'nin sonunda olan tek cümlelik bir olayı anlamlandırmanız için savaşkıran'ı okumanız gerekiyor ama fırtınaışığı 1'e başlamışken araya kitap almayın bari diye savaşkıran'ı daha öncesine koydum.
  • amatör bir worldbuilder * olarak yaşayan putumdur kendisi. bringham young university'de 2020'de vermiş olduğu yaratıcı yazarlık derslerine buradan ulaşabilirsiniz.

    umarım kendisi ile bir gün çalışma imkanım olur.
  • kickstarter rekorunu kırması şaşırtıcı değil. insanlar kaliteli işlere aç ve onun gibi nitelik ve nicelik bakımından müthiş bir performans gösteren başka fantastik roman yazarı yok.

    ayrıca okurlarına karşı da çok ilgili. yazdığı kitapların yazım aşamasında ne kadar olduğunun bilgisini veriyor, haftalık youtube yayınları yapıyor, başka sitelere veya youtube yayınlarına katılıyor.

    bütün bunların yanında, kitaplarında yer alan detayları internetten araştırıp keşfetmek oldukça keyifli.

    kozmer evrenine dair içerikler sağlayan 3 youtube kanalı bırakacağım:

    17th shard: kozmer evreni ile alakalı sanırım en geniş topluluk burası. bu topluluğun isim babası da brandon bu arada.
    lost in discovery: bu çocuk biraz fazla chill bir ruh halinde anlatım sergilese de iyi konulara değinip, kaliteli içerikler sunuyor bence.
    bridge4: adından da anlaşılıyordur zaten ama kanalın sahibi arkadaş sonradan dizi yorumlama işlerine de girdi. yine de arada kozmerle alakalı ufak tefek şeyler paylaşıyor.

    bonus: brandon'ın katıldığı fuarlardaki soru-cevap sekansları, katıldığı youtube yayınları, kendi youtube kanalında yaptığı paylaşımlar ve redditteki soru-cevap etkinliklerindeki her şeyin güzel bir şekilde derlendiği site.
hesabın var mı? giriş yap