86 entry daha
  • cosmere (kozmer) evreni için yaptığı okuma sırasına şiddetle karşı çıktığım yazardır. bunun sebeplerini anca spoiler ile anlatabileceğim için spoiler vermeden benim önerim olan okuma sırasını paylaşacağım.

    kozmer evreni nedir diye soracaklar için yapabileceğim en mini özet şu olur: farklı güneş sistemlerinde bulunan farklı gezegenlerin içinde yaşanan türlü türlü olayların anlatıldığı bir evren. bu farklı sistemlerdeki gezegenlerde yaşanan olaylar son kitaplarda artık bir şekilde birbiriyle fazlasıyla bağlantılı hale gelmeye başladı. aşağıda okuma sıralamasını yazdığım sissoylu, savaşkıran, fırtınaışığı arşivi, elantris, beyaz kum serilerinin her biri farklı bir güneş sisteminde bulunmaktadır.

    bana göre sıralama, kozmer'deki zaman çizelgesine değil de olay örgüsüne baktığımda şu şekilde olmalı:

    1- sissoylu 1-2-3 (son imparatorluk, kuşatma, çağların kahramanı)
    2- sınırsız arcanum'daki "on birinci metal" hikayesi
    3- savaşkıran
    4- fırtınaışığı 1 kralların yolu
    5- fırtınaışığı 2 parlayan sözler
    6- sınırsız arcanum'daki "hudutaşar" hikayesi
    7- fırtınaışığı 3 oathbringer
    8- fırtınaışığı şafakparesi (ara kitap)

    burada bir es vermek istiyorum. brandon, farklı kitaplarda kozmer evreni ile alakalı birbiriyle bağlantılı şeyleri ufak ufak yediriyordu ama bu noktadan sonra işler biraz büyümeye başladı ve evrendeki olayların birbiriyle alakası gitgide artmaya başladı.

    9- elantris
    10- sınırsız arcanum'daki "elantris'in umudu" hikayesi
    11- sissoylu 4-5-6
    12- sınırsız arcanum'daki "gizli tarih" hikayesi
    13- fırtınaışığı 4 savaş ritmi
    14- sınırsız arcanum'daki "imparator'un ruhu" hikayesi
    15- sissoylu 7
    16- beyaz kum

    bu noktadan sonra sınırsız arcanum'daki kalan hikayeleri de okursanız bu mesajın atıldığı tarihe ve bana göre makul bir okuma sırası ile kozmer evrenini okumuş olursunuz.

    dilerseniz sissoylu'yu 1'den 7'ye kadar veya fırtınaışığı'nı 1'den 4'e kadar kesintisiz bir şekilde okuyabilirsiniz. böyle yaparsanız ara kitaplarda bulunan bir sürü detayı kaçırmış olursunuz. mesela aslında ben savaşkıran'ı fırtınaışığı 1'den sonra ve 2'den önce okumanızı tavsiye ederdim çünkü fırtınaışığı 2'nin sonunda olan tek cümlelik bir olayı anlamlandırmanız için savaşkıran'ı okumanız gerekiyor ama fırtınaışığı 1'e başlamışken araya kitap almayın bari diye savaşkıran'ı daha öncesine koydum.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap