• modernleşme tarihimizin bize ve türk edebiyatına en büyük armağanı. tanzimat dönemi sonrası aşırı batılılaşmış bir tip olarak kendi kuşağını en iyi şekilde bize aktaran bir prototiptir.
    şerif mardin, bu tip hakkında nefis bir tahlil yapar. bir bakıma modernleşme tarihimizi züppeliğin tarihi olarak okumamızı sağlamıştır. ayrıca memlekette yuppie var mı tartışmalarını bence cevaplandıran ve yuppie zihniyetinin osmanlı-modernleşme versiyonu olarak pekala ele alınabilecek bir karakteristiği vardır. alafaranga hastalığına tutulmuş patolojik bir tiptir.frasnsızca konuşur ikide bir. memurluk yapar, torpillidir. çamlıca'da kızlara asılır. dünden bugüne bir köprüdür.
    işin başka tarafı, recaizade mahmut ekrem bu tipi bence kendisine bakarak yaratmıştır.
  • facebook'ta birbirleriyle ingilizce konuşan türkleri gördükçe; recaizade mahmut ekrem üstadın yurdum insanı üzerinde ne kadar isabetli tahliller yaptığını gösteren araba sevdası isimli romanın baş kahramanı..
  • gunumuzde bile gorebileceginiz beylerden. genelde iclerinde o kadar strong presence var ki ondan dolayi artificial seylerden hoslanmazlar. tatil fotograflarinin altina #vacation #happy #withlover #sun gibi seyler yapistirirlar. tatil bitince monday is coming:(( diye uzulurler. ha bide midpoint, bigchefs, eatly gibi yerlerde foto cekip altina #delicious #lunchtime #outstanding #relaxation yapistirirlar. ha bi de sleep time!! i have to go bed unfortunately:(
  • hakikatte neyi yansıttığı muamma olan bir karakter.

    şerif mardin'in bihruz bey sendromu olarak adlandırdığı şey bihruz bey'in değil bu karikatürü fantezilerinde yeniden üretmeye ihtiyaç duyan kitlelerin sahip olduğu sendromdur. batılılaşma sürecinin geleneksel yapılarla çatışması üzerine bu yapılardan sosyo-ekonomik sebeplerle uzaklaşması mümkün olamayan cemiyetlerin dahil olamadıkları bu fenomeni bir züppeleşme/şekilcilik hali şeklinde okuyarak küçümseme çabasıdır bihruz bey sendromu.

    tabii mahmut ekremlerin, ahmet mithatların, ömer seyfettinlerin, necip fazılların, nihal atsızların ve sayısız yeşilçam yönetmenimizin bu karakteri bıkmadan usanmadan habire yeniden üretmelerinde çok daha kötücül motivasyonlar vardır; koşulları itibariyle batılılaşmakta pek bir sorun yaşamamış üst sınıflara karşı onlarla aynı koşullara sahip olamamaktan ötürü kinlenen alt sınıfları gıdıklayarak sempati kazanmak/kar elde etmek gibi.

    batılılaşma sürecinde batıdan istediği karşılığı bulamamanın, üstüne bir de batıya karşı bir var olma savaşı vermek zorunda kalmış olmanın yarattığı duygusallıkta doğup büyümüş türk milliyetçiliği ise bu sendromu her hücresinde taşıyan bir ideolojidir.

    incelemesini kaleme aldığı yıllarda bile bu bihruz bey sendromunun bitmez tükenmez yaygınlığının sebeplerini de sorgulamaya çalışır mardin. aradan geçen kırk elli yılda bu yaygınlığın hala en ufak bir azalma göstermemesi ise bugün bize düşen bir sorgulama meselesidir haliyle.
  • bugün yaşıyor olsa ekşi'de başlık açıp periveş hanım'ı arayacağına %200 eminim.

    bir ihtimal bulursa dilini fransızca'ya çevirdiği telefonuyla dm'den periveş hanım'a yürümeye kalkardı.

    çengi hanım veya başka kadınları kafasına göre kezban diye nitelemeyi de unutmazdı.

    "itibardan tasarruf olmaz."cı israfçıların göz bebeği olurdu.

    ha bir de "türk dizileri ve şarkıları berbat." lafını dilinden düşürmezdi.

    tanım: recaizade mahmut ekrem'in önemli bir eseri olan araba sevdası'nın başkahramanıdır.
  • tanzimat sonrası edebiyatın en cool karakteridir. fazla polemiğe girmez. ''sudan ucuzmuş'' der ve altınları şırank diye çıkarır.
  • --- spoiler ---
    sevgilisinin mezarı başında ağlamak isteyen bihruz bey, mezarın yerini bilmez, sevgilisinin ölmediğini bilmediği gibi.
    --- spoiler ---

    işte romanın özünü teşkil eden şey de sathîliğin ve kofluğun bihruz bey'de sadece dil bilgisi, kültür ve terbiyesinde kalmayıp benliğinde, temsil ettiği zihniyette mevcut olmasıdır. *

    tanıdık geldi mi?
  • jale parla'nın babalar ve oğullar'ı okunarak daha bir güzel tanışılabilen, anlaşılabilen araba sevdalısı.
  • iran isfahan'da bu ismin bir diğer versiyonu olan ruzbeh'i de duydum. iyi gün demektir farsça.

    araba sevdası'ndaki karakterin bugünkü muadilini görmek için uzak gözlüğünü takmaya pek gerek yok. şerif mardin'in bu karakter üzerinden bir dönem çözümlemesi vardır ki tadından okunmaz.
  • araba sevdası'nın ana karakteri olan batılılaşmış züppe bihruz'un, hüseyin rahmi gürpınar* ve ömer seyfettin* gibi pek çok tanzimat dönemi yazarını etkilemesine şerif mardin "bihruz sendromu" der.
hesabın var mı? giriş yap