• fransız mutfağının gelmiş geçmiş en büyük şefi. 1847'de fransa'da doğdu. 12 yaşında dayısının yanında komi olarak çalışmaya başladı. 19 yaşında dönemin iyi restoranlarından le petit moulin rouge'da çalışmaya başladı, mutfaktaki üstün başarısından dolayı üç senede mutfak şefi oldu. sonra ünlü otel girişimcilerinden césar ritz ile tanıştı, kısa bir süre sonra da beraber savoy hotel'i şletmeye başladılar. 1920 yılında fransız mutfağına katkılarından dolayı legion d'honneur unvanının sahibi oldu.
    escoffier, servis ve mutfak organizasyonuna kökten değişiklik getirmiştir. eskiden yemeklerin hepsi aynı masaya konulmaktaydı. bu şekilde yiyecekler daha yenmeden soğuyordu. escoffier, yemeklerin planlı bir düzenle sunulduğu menü anlayışının yaratıcısı olarak bilinmektedir. sunum sanatını sadeleştirmiştir. onunla gelen anlayış, herkese bir veya iki çeşit yemek sunulması ve herkesin yemeğini menüdeki sıraya göre yemesidir.
  • 1902 yilinda yazdigi kitabin hala turkceye cevrilmemis olmasi, turk gastronomisi icin buyuk bir kayiptir.
  • "yemek yapmak bir bilim ve sanattır, bütün kalbiyle dostlarını tatmin etmeye çalısan saygınlığı hak eder." sözünün sahibi fransız aşçı.
  • mutfakta hiyerarşi sistemini kuran,modern mutfağın öncülerinden.
  • enteresandır, bu büyük adamın ismini downton abbey dizisiyle duydum. gelmiş geçmiş en büyük şeflerden biri. yeme - içme işlerinde büyük devrimler yaratmış.
  • kendisiyle proust bir sinirbilimciydi kitabı esnasında tanıştım. fransız mutfağını değiştiren şef olarak geçiyor. kitapta tat ve lezzet konularına yaklaşımı bilimsel açıdan desteklenmiştir.
  • yazdığı kitaplar:

    (1885). traité sur l'art de travailler les fleurs en cire. (eşi delphine daffis ile birlikte)
    (1903). le guide culinaire ( philéas gilbert ve emile fetu ile birlikte)
    (1912). le livre des menus
    (1927). le riz
    (1929). la morue
    (1934). ma cuisine, traité de cuisine familiale
  • escoffier aşçılığın bir meslek olarak tanınmasını sağlayan, kralların aşçısı ve aşçıların kralı olarak da anılan ünlü fransız şeftir. nice’te doğduğu ev, bugün mutfak müzesi olarak kullanılmaktadır. mutfak kültürüne pek çok yenilik getirmiştir.
    yemeklerin direkt olarak sofraya getirilip soğuması yerine bugün kullanılan soğuk yemek, çorba, ana yemek ve tatlı sıralamasını ve menü anlayışını oluşturmuştur.

    torunuyla yapılan bir röpörtajda, mutfakta kullanılan şapka ve fuların escoffier tarafından yemeklere ter damlamasını engellemek için getirildiği söylenmiştir.
    bugün de hala yapılan bir çok tarifi yaratmıştır. bunlardan biri de avustralyalı opera sanatçısı onuruna yaptığı peach melba'dır.
    bugün hala kullanılan fransızca ve ingilizce yemek kitapları mevcut olup, türkçe çevirileri bulunmamaktadır. bazı kitapları şunlardır:

    the escoffier cookbook: guide to the fine art of french cuisine
    escoffier: the complete guide to art of modern cookery
    escoffier: a guide to modern cookery
    guide culinaire ne
    guida alla grande cucina
    ma cuisine
    le guide culinaire
    escoffier
  • 1928 yılında yaptığı hizmetler karşılığında dönemin başbakanı 'siz
    fransa’nın yetiştirdiği en büyük sanat elçisisiniz' diyerek fransa’nın en büyük nişanı olan legion d’honneuru göğsüne takmıştır.

    aynı zamanda literatüre peche melba'yı da kazandırmış kralların aşçısı, yetenekli usta.
  • hala türkçe'ye çevirilmiş herhangi bir kitabı bulunmayan efsane aşçıdır..
hesabın var mı? giriş yap