• merkezi sinir sisteminin bağ dokusunu oluşturan glia hücrelerine verilen ad. yıldız şekilli oldukları için bu ismi alırlar. dur durak bilmez, ecm salgılarlar. strüktürel fonksiyonlarının dışında metabolik aktiviteye de katılırlar. * ayrıca endotel hücrelerinin aralıklarını doldurarak kan beyin bariyerini oluştururlar.
  • embriyolarda nöronların büyümesinde, ve sinapslar ve kan beyin bariyerinin oluşturulmasında görev alırlar. doğum sonrasında ise homeostasisi korumakla görevli olan bu hücreler, ayrıca hücredışı potasyum konsantrasyonunu da normal düzeylerde tutarlar.
  • glial hücrelerin en büyüğüdür. kan damarlarını ayaklarıyla(pedikül) çevrelerler. beyin hasarı sonucu prolifere olarak gliozisi sağlar.
  • astrosit hasarı:
    gliozis: astrosit hasarı sonucu astrosit hiperplazisi ve hipertrofisi olmasıdır.

    cerebellum hipoksisi bunun sonucu aksonal hasar ve sonunda da purkinje liflerinin daha düzenli bir hal almasına bergman gliozisi denir.bu bildiğimiz gliozisten farklı.(ayrıca hipoksiye en duyarlı hc.'ler purkinje hc ve hipokampüs'ün piramidal nöronlarıdır.)

    rosenthal fibrilleri:koyu eosinofilik parlak fibrillerdir.uzın süreli gliozis durumlarında görülür.pilositik astrositom,kraniofarengiom ve kist durumlarında görülür ve bazen aleksendır hastalığında da görülür.içeriğinde hsp ve ubiquitin vardır.

    corpora amylacea:astrositlerin dejenere olması ile oluşur.zayıf bazofilik pas+ konsantrik lameller cisimlerdir.(prostattaki corpora amylecea eosinofiliktir.)

    nöronlarda corpora amylacea benzeri yapı görürsek buna lafora body denir.ve myoklonik epilepsilerde pozitiftir.

    alzeimer tip 2 astrosit:bu alzeimer hast.'da görülmez.bu kron.kc hast.,üre siklus defektlerinde ve wilson hast.'da görülür.
  • beyinde kimin neye ihtiyacı varsa hemen yardımına koşan yıldız şeklinde glia hücreleridir.

    işte hayatta da bazı insanlar astrosit gibidir. umarım kıymetleri bilinir.
  • kendisiyle aynı düşünceye sahip olmayan herkese troll diyen saygı yoksunu bir yazar.
  • atatürk düşmanı bir arap sevicisi.
  • yaşadığım bir olayı paylaşmam bir yerlerine fena batmış akpsağlıkçisı.

    *çalıntı sınav sorularıyla edindiği mesleğe beyin kapasitesi yetmeyince etrafa saranlardan.

    önce farklı nickli hesabıyla* sataştı. sohbete zekası yetmeyince nick sltıma pisledi.#136404069
hesabın var mı? giriş yap