• antalya'ya gelen yabancı turistlerin yüzde kaçı burayı ziyaret ediyor veya antalya'da ikamet eden vatandaşların yüzde kaçı burayı görmüştür diye bir istatistik olsaydı sanırım utancımızdan yayınlayamazdık.

    insanlık tarihinin tüm kesitlerine dair ihtiva ettiği zengin eserler bakımından dünya'nın sayılı gözde müzelerinden biri olmasına rağmen bu kadar az bilinen ve az ziyaret edilen bir durumda olması insanlık ayıbıdır diye düşünüyorum.

    kaçırıldığı amerika'dan yeniden getirilen yorgun herakles heykeli ile biraz isim yapmıştır ancak çok daha fazlasını hak etmektedir.

    başka ülkelerin tek masterpiece veya çalıntı eserler veya kısıtlı dönemler ile dünya çapında sükse yapmış müzelerinin yanında, iliğine kadar talan edilmiş olmasına rağmen daha hala derya deniz eserler ve dönemlerle tıka basa dolu bir müzemizdir ancak önünde günün her saatinde her dilden insanın konuştuğu uzun bir kuyruk olması gerekirken hak ettiği ilgiyi asla görememektedir.

    benzeri münzevi kaderi paylaşan
    burdur arkeoloji müzesi
    hatay arkeoloji müzesi
    adana arkeoloji müzesi
    istanbul arkeoloji müzesi
    anadolu medeniyetleri müzeleri ve hemen her kadim şehrimizde bulabileceğimiz
    efsane müzelerin nicesini tek bir ülkede barındırabilecek kadar manyak bir birikim ve mirasa sahipiz. sırf bu müzeler bile başlı başına ulusal kalkınmada rol oynayabilecekken biz onları tanıtmamakta bu kadar ısrarcı olmayı nasıl başarıyoruz anlaması ve kabullenmesi çok güç..
  • ilk ziyaretimden 2 yıl sonra tekrar ziyaret etme fırsatı yakaladığım, antalya'nın kültürel mirasının hakkıyla sergilendiği muhteşem mekan.

    insana adeta çağlar arasında bir yolculuk yaptırıyor. bu defa zaman problemim olmadığı için 3 saat boyunca doya doya gezebildiğim için çok mutluyum. inanılmaz bir eser çeşitliliği var ve heykelleri, lahitleri izlerken zamanın su gibi akıp gittiğini fark edemiyorsunuz. bu coğrafyanın tüm dönemlerinden ve tüm medeniyetlerinden eserler bulabiliyorsunuz.

    tavsiye: eğer antalya'da bir gezi planladıysanız tüm antik kentleri ziyaret ettikten sonra kapanışı burada yapın.
  • http://www.antalya.gov.tr/antalya-muzesi

    efendim! çocukları şöyle bir gezidirelim dedik. ben de iş olsun diye gittim, valla iyiki de gittim. küçük dilimi yutacaktım valla. eski insanlar da ne sanat aşkı varmış arkadaş. bu müzedekiler sanatsa, günümüz eserleri ne; günümüz eserleri sanatsa, müzedekiler ne.
    adamlar yek pare 4x4x4 metre boyutlarındaki mermer sutunu ince ince şekil vermiş. şekil vermekle kalmamış yüzlere anlam ve ifade katmış. hayran hayran izledim valla.

    sonra da hayıflandım bee. keşke islamiyet resim ve heykeli yasaklamasaydı. belki zamanın ruhu olurdu.
  • otellerden , denizden, yeme içme aktivitelerinden önce adı antalya ile anılması gereken ilk yer antalya arkeoloji müzesi olmalıdır. ben oğlumu yılda en az bir kez buraya götürüyorum. binlerce yıllık tarih ile bir çocuğun bağ kurmasını izlemek gerçekten çok keyifli.
  • dansçı kadın heykelinin bulunduğu müze. saatlerce oturup seyredebilirim o şaheseri gidiniz görünüz
  • gittiğimde saatlerce çıkamadığım müze.
  • gezmemin sonuna doğru acaba atladığım, gözden kaçırdığım bir yer var mı diye strese girip garanti olması için, içinde birkaç tur attığım harika bir müze.

    en güzeli ise dansöz heykeli idi.

    tıbbın tanrısı asklepios'a da ayıp olmasın .
  • bahçesinde tavus kuşları ile beraber yürüyebileceğiniz huzur dolu bir müze. görsel

    bunca yıldır defalarca antalya'ya gidip nasıl es geçebildiğime şaşırırken, bu ayıbı telafi etmek üzere üç günlük seyahatimin iki gününde de gezme şansı yarattım. hatta birinde devlet tiyatroları tarafından heykellerin arasında sergilenen mini birmidas'ın kulakları izleme fırsatım bile oldu. her ne kadar oyuncular alenen 'bitse de gitsek' modunda olsa da izlemesi çok etkileyici idi.

    oldukça cömert bir müze burası. 14 farklı salonu tematik ve kronolojik şekilde düzenlenmiş. elbette müzecilik anlayışı daha başarılı, daha temiz, daha modern, daha ziyaretçi dostu müzelerimiz var lakin bu kadar büyüleyici eseri bir arada barındıran çok az yer var türkiye'de. bir louvre bir british museum değilse de, onlarla yarışır. böyle söyleyerek abartmış olmam, kıyaslamayarak haksızlık etmek de istemem. ben o derece etkilendim.

    imparatorlar ve imparatoriçeler salonunun ve de müzenin simgesi olmuş dans eden kadın heykelinin etkisindeyim hala. frizler arasında kurban sahnesi frizi sanki bakışlarınızı hapsediyor gibi, çok gerçekçi bir öykü betimliyor. lahitlerdeki detayları incelerken aldığım hazzın, en az bir saatimi lahitler salonunda geçirmeme değdiğini düşünüyorum. bunun yanında bir bergamasever (bkz: asklepion) olarak birbirinden farklı boyutlardaki onlarca asklepios heykelini incelemek ve nemesis heykellerinin tümünde farklı duyguları yakalamaya çalışmak da heyecanlandırdı.

    bunların dışında, mozaikler, sikkeler, günlük eşyalar gibi bölge kazılarından elde edilen ve hemen her arkeoloji müzesinde görebileceğimiz eserler de mevcut.

    benim için bir iş gezisine eşlik eden anıların ve ailesel hesaplaşmaların yanında burada geçirdiğim süre, bambaşka bir kuşakaşkın deneyimin kapısını da aralamış oldu. müzedeki kronolojik iklim, insanı bir yandan kendi hikayesinin dönüşümü ile de yüzleştirebiliyor. bunu hissetmek çok tuhaftı. müzeden, içerisinde frizlerin bulunduğu, canlı, yeşil, deniz esintili bahçeye çıktığınızda sanki yeniden ana rahminden dünyaya varmış gibi hissedebiliyorsunuz.

    sözün özü, antalya antik kentlerini bayıla bayıla geziyorsanız, atatürk parkı'na ya da konyaaltı plajlarına yolunuzu düşürecekseniz burayı da mutlaka görmelisiniz. tramvay hattı tam da müzenin önünde. müze kart da geçiyor, daha ne olsun.

    geliştirilmesi gereken birkaç noktaya da değinmiş olalım. müze görevlileri, müzenin içinde olup bitenden çok habersizdi, dış kaynaklı etkinliklerle ilgili kendilerine bilgilendirme yapılmadığını söyledi hepsi. malum, devlet kurumu klasikleri. ama hani içeriye bir sahne kuruyorsunuz, gelenler el yordamıyla buluyor o sahneyi. belki biraz daha koordinasyon gereklidir, buna ağırlık verilebilir. bunun dışında eserlerin üzerine gazlı kalem kullanarak numaralandırma yapmak kimin fikri, ya da fikri bir niteliği var mı bilmiyorum ama umarım geri dönüşü mümkündür. cidden çirkin, dikkat dağıtıcı ve üzücü.
  • büyük heykellerin bulunduğu perge salonunda,
    perge tiyatrosu sahne binasında bulunan ve müzede sergilenen heykellerin açıklamalı animasyonu vardır. üzerine tıklayarak o heykel hakkında kısa bilgiler verir.
    görsel/görsel

    misal:

    dionysosanimasyonu
    dionysosheykeli

    marsyas animasyonu
    marsyas heykeli

    büyük iskender animasyonu
    büyük iskender heykeli

    ayrıca herkül oyunu da mevcuttur
    görsel/ görsel
  • sırasıyla
    6, 9, 17, 19, 23, 25 mayısta bu ay 6 adet konser düzenlenecek olan müze.
    görsel
hesabın var mı? giriş yap