• öyle bir şey ki 3 lira da olsa, 1 liraya da düşse öyle ekonominin boka sardığını göstermez.

    dış ticaret açığı almış başını gidiyor,ama neyse lan şimdi o mevzulara girip kafa bulandırmayalım.

    yıllık enflasyon yüzde 5 iken, dolar arttı diye gaz ve elektriğe yüzde 10-15 arası zam görüyoruz.

    mesela bu sade vatandaşı etkilemez. vallahi de etkilemez, billahi de etkilemez. toplum? onu hiç etkilemez.

    ayrıca bankalar da var. bakın batmıyorlar. neden batsınlar ki? üste milyar dolar kazanıyorlar. rekordan rekora koşuyorlar. başka hangi ülkede bütün bankalar devletle ortak olup vatandaş sikiyorlar ki? tabi ki batmayacak. o kredi kartı aidatı ve faizlerine rağmen batacak bankanın genel müdürünü bütün dünya siker.
  • çalıştığım ithalat firmasının patronunun söylediğine göre artan dolar fiyatları maliyetimizi arttırdığından bazı düzenlemeler gerekecekmiş fakat ben söyledim biz dedim lirayla maaşını alan insanlarız bankalar da batmıyor ne gerenk var diye bön bön baktı yok bizi etkilemez bu dedim hem size ne elin parasından dedim yok global yok ithalat yok ihracat yok dışa bağımlılık, hammadde filan dedi vurdum kapıyı çıktım ve şu aralar bu dalgalı döviz yüzünden etkilenmemizi önleyen yüce insan tayyipin posteri için odama çivi çakmaktayım, hallelujah.
  • fiili olarak iç savaş yaşanmakta olan bir ülkede türk lirasına karşı kuru bana kalırsa hayli serinkanlı bile seyretmekte halen. akp-chp koalisyon görüşmeleri sonuçsuz dağılırsa çok daha coşması olası
  • yatirimlar icin yurtdisindan gelen sicak paraya ve dolar/euro ustunden borclanmaya bagimli yasayan turkiye cumhuriyeti ekonomisi icin patlamaya hazir bomba kivaminda para birimi.

    cok basit ornekleyelim:

    a sirketi urettigi urunun hammaddesini cin'den dolar ile aliyor. turkiye'de uretip ic pazara suruyor. ciroyu tl'den yapiyor. kar tl bazinda olusuyor. dolar kurunun 4 ayda 1.50'lerden 1.90'lara yukseldigi gunumuz ekonomisinde, bu adam sattigi mala zam yapmazsa, uretim maliyeti %20 civarinda arttigi icin, kar anlaminda iceri giriyor. ozetle ayni cabaya daha az para kazanmaya basliyor. kisaca fakirlesiyor. yok urettigi mala zam yaparsa o da butunde enflasyona sebep oluyor. makro anlamda, geliri enflasyon oraninda artmayan vatandas gozunden o da basit tanimiyla fakirlesmis oluyor.

    net net, dolarin bugunun turkiye'sinde bu kadar patlamis olmasi, turkiye icin kriz habercisi olabiliyor. nucun? cunku turkiye'deki yatirim da uretim de (ve ozetle borclanma da) yabanci kura endeksli gerceklesiyor. yabanci kur patladi mi ulkedeki istihdamin, yatirimin, uretimin ve alimin gucu azaliyor.

    cok basit mantik esasinda.
  • gecenlerde dolar dusuyordu, iktidar yanlilari bunun ekonomi icin iyi oldugunu soyluyordu. sonra dolar artti ihracat artti geri zekali misin sen, cari acik kapanacak bu sekilde dediler. dolar sabit kaldi bu da istikrar dediler.

    anladigim kadariyla dolar joker gibi bir sey, ne yaparsa yapsin turkiye'ye yariyor.
  • bu akşam itibariyle, uluslararası interbankta 1.70 seviyesinin üzerine çıkmıştır. enterasan nokta, son birkaç gündür hep aynı hareketi yapıyor olması. londra seansı açıkken göreceli olarak sakin duran piyasa new york seansı açıldığında yukarı doğru hareketleniyor. ben bu satışların makro nedenlerden ziyade, piyasa mikro yapısı* ile alakalı olduğunu düşünüyorum. doların şu an negatif faiz verdiği düşünülürse ve dahi hem abd dolarının hem de abd'nin kendisinin flight to quality hedefi olamayacak kadar instabil olması bunun makro nedenler ile yapılmış bir satıştan daha ziyade likidite satışı sonucu olduğunu düşünüyorum. kısaca, nasıl ki, bankacılık krizi çıktığında bankalar birbirlerine kredi vermeyi tamamen kesip, likiditeyi kuruttular ise, şimdi de, hedge fon krizi dedikodusu nedeniyle uzun süredir türkiye gibi yüksek faiz veren ülkeleri fonlayan fonlardan para çıkışı söz konusu oluyor. dolayısıyla, fon yöneticileri de istemeye istemeye pozisyonlarını bozuyorlar. yoksa teknik olarak, ne dolar-yen ve tl arasındaki faiz diferansiyeli azalmış ne de türkiye'nin bir borç krizi sıkınıtısı şimdilik söz konusu değil. tek sıkıntı, ana ihracat pazarımız olan avrupa'nın resesyona girecek olması ve euro dolar paritesinin aleyhmize doğru değişmesi. lakin bu nedenler, öyle 2-3 gün içinde hızlı bir hareketi neden olacak kadar etken değiller, daha uzun vadeli etkenler.

    öte yandan, şuyuu vukuundan beterdir derler. eğer bu süreç içerisinde herhangi bir gelişmekte olan ülkede borç krizi yaşanırsa işte o zaman ipin ucu bütün gelişmekte olan piyasalar için kaçar. kısaca kurunun yanında yaş da yanar.
  • amerikan para birimi.. $u anda 425 bin tl'ye denk geliyor..
  • 11 mayis 2013 hurriyet haberine gore devletin 119 milyar dolar, ozel sektorun 226 milyar dolar borcu var.

    http://www.hurriyetdailynews.com/…eid=238&nid=46647

    bahar basinda dolar kuru 1.80 lira idi. yani devletin borcu 119bx1.80=214 milyar lira idi. dolar su an 1.94 lira diyelim. devletin borcu 230 milyar liraya cikmis durumda. yani devletin borcu 15 milyar lira artmis. devlet ne demek? vatandas demek aslinda. hani akp secmeni diyor ya "benim borcum yok" diye; nah yok! devletin borcu demek vatandasin borcu demek. 76 milyon nufuslu turkiye'de kundaktaki bebekler de dahil olmak uzere herkesin borcu var. bu hesaba gore kabaca turkiye'deki herkesin 3000 lira borcu var ulke disindaki alacaklilara. dolardaki her 1 kurusluk artik devletin toplam borcunu 1.19 milyar dolar arttiriyor eger devletin borcu sabitse. o yuzden dolar'daki her 1 kurusluk artis vatandasin kisi basi borcunu da 15.65 lira arttiriyor.

    devlet boku yemis. ozel sektor ondan beter.

    bunlar daha iyi gunler. biyikli, "ayaklar ne zaman bas oldu" diyor ya; benden de ona ek, akilsiz basin cezasini ayaklar cekecek yine.

    devam edelim. turkiye'nin en buyuk ithalat kalemlerinden biri petrol. turkiye 2012 yilinda 19 milyon 479 bin ton ham petrol ithal etmiş.

    http://www.enerjimagazin.com/…l-ithalati-artti.html

    petrolun su anki varil fiyatina 100$ diyelim. (100 dolarin biraz uzerinde ama hesaplamadaki kolaylik icin 100 diyoruz). turkiye bu yil da ayni miktarda petrol ithal etse (ki bu zor. petrol tuketimi yavas ve duzenli artar gelismekte olan ulke ekonomilerinde. bizde de durum budur) 1,947,900,000 dolar verecek. bahar basinda bu miktar 3,506,220,000 liraya karsilik geliyordu. kuru su anki 1.94'ten hesapladiginizda 3,778,926,000 lira ediyor. arada 272,706,000 lira fark var. o da bugunku kurda 140,570,000 dolar ediyor. 140 milyon dolar da tcmb'nin gecen hafta yaptigi dolar satislarindan birinin miktaridi. bu da not olarak dusulsun kenara.

    edit: turkiye'nin en buyuk ihracat kalemlerinden yazmışız. ithalat olacak
  • hakkında kötü bir şey yazılmaması gereken para birimi. ingilizce bilen, amerikan ekonomisini bile yalayıp yutmuş, google mühendisleri çok kızıyor sonra.

    abi moduna girip küfür yağdırıyorlar. en alasını yiyebilecekleri bir ortam halbuki burası. sonra bir bakmışsın anandan başlamışlar, sülalenden çıkmışlar.

    ben onu bunu bilmem dayı, bu memlekette asgari ücret ne kadar, emekli maaşı ne kadar, insan gibi yaşamak için gereken para ne, kaç insan bu rakamın üstünde kazanıyor onu söyle.

    ondan sonra sırf şu son günlerde sadece dolar arttı bahanesi ile gelen zamlarla bu insanların cebinde ne kalacak onu de bana.

    sen bu adamlara zam yapıyorken bin bir türlü kurnazlıkla % 5 enflasyon açıkla, sonra süper ekonomine rağmen dolar arttı diyerek en temel ihtiyaç olan elektrik ve doğalgaza ebesinin amı gibi zam yap.

    he mına goyim süper ekonomi. sen de bu dünyadaki en akıllı ekonomistsin. biz de malık zaten.
  • 2015 yılını çok sağlam geçireceğini düşündüğüm para birimi.
    ben euro karşısında daha da değerleneceğini hatta euroyla dengeleneceğini düşünüyorum.
    türkiye içinse düşünüyorum düşünüyorum ama tl'nin dolar karşısında değerlenebileceği bir senaryo düşünemiyorum.
    şapkadan her zaman tavşan çıkabilir ama şöyle bir bakıyorum. evet sağlam kamu maliyesine sahip, petrolün düşüşünden nemalanmış bir ülke var önümüzde ancak gel gör ki yüksek kura rağmen önüne geçemediği cari açığa, düşük tüketici güvenine, gerileyen sanayi üretimine sahip sürekli olarak büyümesi gereken bir ülke bu.
    eh bunun için de faiz indiriminden başka şansı yok. hadi faiz indirimiyle ekonomiyi canlandırdın, istihdam yarattın diyelim eh bu sefer geliyoruz gene dolara.
    doları nasıl tutacaksın? mb rezervleriyle bir yere kadar önlemeye çalışabilirsin ki 1.8'den 2.30'a olan hareketi en fazla geciktirebilmişti, sonunda faiz arttırımına mecbur kalındı ama sen tam tersi faiz indiriyorsun, bunun etkisini rezervini satarak önleyemezsin.
    bir yanda faiz arttırımı planlayan gelişmiş ülke diğer yanda faiz indirimi yapacak gelişmekte olan ülke.
    hadi seçime kadar sıktın kendini desen, seçimden sonra gene patlayacak, elbet patlayacak.
    eh şimdi dünya gazeteciler örgütünün kınadığı medya kuruluşuna el koymak var, diğer yanda yükümlülüklerini yerine getiren ve batmamış bir bankaya el koymak var ki arkasındaki sebebi tüm dünya biliyor.
    diğer yanda mb'nin bağımsızlığından şikâyetçi tüm dünyaya savaş açmış bir adam daha var.
    bütün bunlar türkiye'nin imajını söndürürken, avrupa çalkantıdayken, yunanistana komünizm gelmişken, toparlanan bir abd var.
    ben bunları üst üste koyuyorum, bakıyorum ve abd dolarının tl karşısında değerlenmesinin, coşmasının önüne geçebilecek bir sebep bulamıyorum ve yıl içinde en iyi senaryoda 2.6, orta düzey bir senaryoda 2.8 kurun çok rahat görüleceğini düşünüyorum.
    sonra bir de kendime bakıyorum, maaşım yatar yatmaz dolara dönüyorum 90'lardaki gibi. tl cinsinden elimde para olunca huzursuz oluyorum, dolar ne zaman biraz gevşese alıyorum ve hiç zarar ettiğimi görmedim.
    ki rusya toparlanırsa, petrol toparlanırsa türkiye'nin düşeceği hâli düşününce üzülüyorum. öyle bir senaryoda 2.8 bile çok iyimser kalabilir.
    nasıl zamanında 1.2'ler sonra 1.4'ler 1.8'ler 2'ler hayal oldu, şimdi 2.20'ler 30'lar hayal olmaya başladı. bundan bir süre sonra 2.40ları da bir daha görür müyüz pek emin değilim.
hesabın var mı? giriş yap