107 entry daha
  • yatirimlar icin yurtdisindan gelen sicak paraya ve dolar/euro ustunden borclanmaya bagimli yasayan turkiye cumhuriyeti ekonomisi icin patlamaya hazir bomba kivaminda para birimi.

    cok basit ornekleyelim:

    a sirketi urettigi urunun hammaddesini cin'den dolar ile aliyor. turkiye'de uretip ic pazara suruyor. ciroyu tl'den yapiyor. kar tl bazinda olusuyor. dolar kurunun 4 ayda 1.50'lerden 1.90'lara yukseldigi gunumuz ekonomisinde, bu adam sattigi mala zam yapmazsa, uretim maliyeti %20 civarinda arttigi icin, kar anlaminda iceri giriyor. ozetle ayni cabaya daha az para kazanmaya basliyor. kisaca fakirlesiyor. yok urettigi mala zam yaparsa o da butunde enflasyona sebep oluyor. makro anlamda, geliri enflasyon oraninda artmayan vatandas gozunden o da basit tanimiyla fakirlesmis oluyor.

    net net, dolarin bugunun turkiye'sinde bu kadar patlamis olmasi, turkiye icin kriz habercisi olabiliyor. nucun? cunku turkiye'deki yatirim da uretim de (ve ozetle borclanma da) yabanci kura endeksli gerceklesiyor. yabanci kur patladi mi ulkedeki istihdamin, yatirimin, uretimin ve alimin gucu azaliyor.

    cok basit mantik esasinda.
305 entry daha
hesabın var mı? giriş yap