• airbus'a gore gelecegin ucak modelidir.

    simdi bu adamlar (boeing, embraer, bombardier ve airbus) ayri ayri oturup dusunuyorlar, "ulan acaba gelecegin ucagi ne olmali, nasi olmali ki simdi cikarip koseyi donsek" diye.. hatta boeing bunu dusunmek bile istemiyor, "ulan zaten 747'yi biz yaptik, biz bir sene gec baslayalim bunu dusunmeye" diyor.

    once embraer cikiyor ortaliga. diyor ki, "hocam biz nereliyiz? brezilyali. bizim musterilerimiz kim? orta/buyuk havayollari. bunlarin ileriye donuk planlari ne? dis hatlardaki pazarin ic hatlara oranla daha yavas buyuyecegini farketti ipneler, ic hatlara yonelecekler, frekansi arttiracaklar, ucus basina yolcu sayisinin azalmasi olasiligini da fiyatlari dusurerek saglayacaklar. nereye gitmek istiyorlar? kisa-orta mesafeye. kac kisi? ne bilim lan saat basi 60-80 kisi var iste.. yaani demek kii, bu havayollarinin ileride saat basi kalkan fakat az kisi tasiyan ucaklara ihtiyaci olacak. biz buna konsantre olalim, boeing'e, airbus'a takilmayalim. di mi hoca?" ve 40-120 kisi arasi tasiyabilen, dusuk giderli, kucuk ucaklara yigiyorlar reklamlarini.

    bombardier diyor ki, "biz kanadaliyiz" (embraer modeli)

    airbus diyor ki, "haci simdi millette yeni havaalani yapacak yer kalmadi. havayollari fiyatlardan ve giderlerden sikayetci, utanmasalar ucagi pilotsuz ucuracaklar. bizim avrupa birliginde de, butun dunyada da kriz var. gelecekte de boyle giderse kimse cikarip 800 dolar koymaz uzun mesafe ucusuna. ha koydu diyelim, her sene yuzde on artiyor bu yolcular... ayni havaalanlarindan daha fazla ucus gerekecek, ama mumkun olmayacak. demek ki gelecekte ayni havaalanlari uzerinde ayni mesafelere daha fazla kisi tasimak isteyecek havayollari. yani biz ne yapmaliyiz? uzun mesafeler icin essek gibi ucaklar yapmaliyiz, aha hatta bir goruntumuz var burada, a380, kisa mesafeler icin de kucuk ucaklar yapmaliyiz ki buyuk ucaklarimizdan alan havayollari gidip de kucuk ucaklarini embraer'den canadair'den almasin, bizden alsin. bizim kokpitlerimizin ayni olmasindan yararlansin. aha burada bir goruntumuz daha var, a318. gelecekte havayollari tek bir firmayi secmek isteyecek hoca, maliyetleri dusurme hesabi.. bu iste cok iyi para var haci. a310'u, 300'u falan da uretmeyi kesmeliyiz, artik bitti onlarin devri.." ve ali sen'in sesiyle "bisim u$ak, sift katli olasak, sok buyuk olasak, sampiyon olasak" diyorlar. herkes kiciyla guluyor tabii 1999'da..

    boeing 2000 yilinda oturuyor, diyor ki, "mna koyim bu airbus ipne, o ucaktan adam olmaz. embraer'in de olayi bizim copleri toplamak zaten.. biz bu sonic cruiser isiyle, 777 ile ugrasalim, millet artik daha hizli ucmak isteyecek. bush sagolsun sahane f18 siparisleri aldik, ileriki dort sene ucak gelistirmeyi karsilayacak bir butcemiz de var, olayi 2001 de dusunuruz, dagilin"

    --arada kriz falan olur, concorde cakilir, sonic cruiser projesi rafa kalkar--

    sonra 2001'de oturuyor, diyor ki, "simdi hocam southwest falan kalkti low-cost diye bir olay yapti, bizim b737ler daha devam ediyor, makyaji da cok guzel oldu namussuzum, bi bes sene daha satariz. gelgelelim kriz yakinda gecer, millet yine para vermeye devam eder. yanniiz, bu kucuk ucaklar bi on sene sonra tutmaz. low-cost olayi cok iyi gidiyor, bes seneye yigilma olur, bu southwest falan 737leri degistirmek zorunda kalir. hatta ve hatta mevcut havaalanlarindan daha fazla ucus yapmak gerekir. havaalanlari da bunu karsilar, olmadi yenisini yaparlar, yer bol nasi olsa. hem her sehre havaalani yapinca, ucus yonleri artar, insan sayisi da buna gore sorti basina yakin kalir. eh en iyisi naapmali? biz normal bi ucak yapalim. ama karizmamiz olsun, mesela bizim eski modellerden biraz daha buyuk bir ucak yapip daha modern bi sekle sokalim ki rakiplerin ucagi yerine bizimkini secsinler. cok da buyuk olmasin, nasi olsa 747 bizi bi on sene daha goturur. olmadi 777 var, 747'ye de makyaj yapariz, advanced deriz. hmm.. bu yeni modern ucak icin bi de televizyonlara reklam yapariz, bundan boyle havayollarini millet tarifeden cok ucagin konforuna gore secer.. soyle guzel bi ic dizayn yapin, duty free koyun, cafe-bar koyun ki millet eglensin, ucus zevki bambaska olsun.. hadi gulum. 2002ye bekliyorum."

    ocak 2004 gelir catar. millet krizden sonra kiciyla guldugu airbus'a saygi duymaya baslamistir. siparis defteri soyledir:

    a380: 116+13 commitment.

    emirates: 43
    lufthansa: 15
    qantas: 12
    groupe air france: 10
    fedex: 10
    ilfc: 10 (international lease finance corporation - havayollarinin yogun sezonlarda/paraya sikistiklarinda ucak kiralamalarina kefil oluyorlar ya da ucaklari lease ediyorlar)
    singapore airlines: 10
    virgin atlantic: 6
    malaysian airlines: 6 (commitment)
    korean airlines: 5 (commitment)
    qatar airways: 2 (commitment)

    boeing 7e7: 3'un 1'i. (0)

    embraer ve bombardier: "abi ben boyle iyiyim sagolasin" (pazar paylari toplamda %9 olarak devam eder)

    airbus a380 boeing'in yolcu ucagi isinde nallari toplamasina neden olabilecek bir ucaktir. buna kanit olarak 2004 haziran ayi itibariyle airbus'in yolcu ucagi siparislerinde boeing'i gecmesi, dolayisiyla embraer boeing ve kendisinden olusan pazarin cogunlugunu kapmasi gosterilebilir. hatta sunu da soyleyim boeing iyice maskara olsun: boeing'in siparis listesi cogunlukla 737-600ng, 700 ve 800 lerden olusuyor.. yani bolgesel havayollarinin aldigi kisa-orta menzil ucak. yani bes seneye alternatifi cok artacak, dolayisiyla dizayni eskiyecek model..

    kaldi ki delikanli adam yolu esekle de gider, mercedeste de. ama ucakta bar ortami yapmaz, hostese yavsamaz, kari kiza yazmaz. uyur. ve bu uyku ne kadar ucuzsa o kadar iyi olur.

    gelgelelim bu konu o kadar dalli budakli bir konu ki burada airbus bana para vermedikce daha detaya inmem. a380 e geri donelim:

    a380'in teknik ozellikleri de soyledir:

    a380-700
    uzunluk: 67.9 m
    genislik: 79.8 m
    yukseklik: 24.1 m
    azami kalkis agirligi: 540 000 kg
    azami yukleme: 73 000 kg
    azami yakit: 88 800 amerikan galonu (amerikan dolari oluyor da amerikan galonu olmuyor mu?)
    azami menzil: 8 000 nm
    azami hiz: mach 0.89

    a380-800
    uzunluk: 73 m
    genislik: 79.8 m
    yukseklik: 24.1 m
    azami kalkis agirligi: 540 000 kg
    azami yukleme: 85 000 kg
    azami yakit: 81 900 amerikan galonu
    azami menzil: 8 750 nm
    azami hiz: mach 0.89

    a380-900
    uzunluk: 79.4 m
    genislik: 79.8 m
    yukseklik: 24.1 m
    azami kalkis agirligi: 590 000 kg
    azami yukleme: 95 000 kg
    azami yakit: 88 800 amerikan galonu
    azami menzil: 7 650 nm
    azami hiz: mach 0.89

    oturma duzeni de a380-800 icin soyledir:

    ust kat: 102 business-class, 103 economy-class
    alt kat: 22 first-class, 328 economy-class, (havuz, japon kale hali saha, durumcu, animasyon ekibi.. tamam saka)

    hadi mantigi siparisi anladim da, beher degeri 250 milyon dolar ve uzeri olan bu ucaktan emirates ilk oturusta 20, ikinci oturusta ise 21 arti iki opsiyon olarak nasi 43 tane aldi anlayabilmis degilim. parayi nereden buldu bu krizde? hadi parayi bulduysa tamam, ama bulamadiysa ben bile kredi kartiyla marketten tek oturusta maksimum 10 kutu kola alabilirim, nasi 43 tane ucagi sap diye bir kararla aldilar, bilemedim. hayir kacan birsey de degil ki.. 20 tane al sonra bekle bakalim nasi olacak.. fiyati da yukselmeyecek ki? 43 tane alinca damping mi yaptilar fiyatlari yariya mi indi acaba.. 125 milyon dolarlik indirim de yapmazsin usta yahu, kot pantolon degil bu kazak degil.. teslim tarihinden once kriz mi bekliyorlar acaba da vaziyet uygunken siparisi verdiler? yoksa teslim tarihinde ve sonrasinda yolcularinda o kadar buyuk bir patlama mi bekliyorlar? ucaklari cok mu eskidi yoksa? emirates ucmayalim mi? bes sene icinde ucaklari patir patir duser mi? bilen varsa beri gelsin.. bak bir sene oldu nerdeyse hala merak ediyorum..

    isin gercegi, herhalde airbus oyle bir odeme plani ile geldi ki havayollari duruma dayanamadi. airbus'in boyle kolay bir odeme plani ile gelmesi de bir tek sey demek: almanya ve fransa cok iyi bir meblag para akitmis olmalilar airbusa.. on sene icinde iki ulke ve ingiltereye toplamda minimum on milyar dolar getirecek bir projeden bahsediyoruz. farkli sektorlerde bizim bilmedigimiz boyle onbes projeleri olsa zaten 2012 yilina ekonomileri duzelir, bizim avrupa birligine girisimiz hizlanir.. neyse fazla fantazi yapmadan bir sonraki goruntumuze gecelim.

    ------

    iste a380 boyle bir ucaktir. ben hala merak ediyorum gercekten ucacak mi diye.. son dakkada "saka yapmistik biz heleloolo" diye paralari alip uzamasin airbus'un sahipleri.. heheh...

    simdi daha onemli bir konuya deginip fransiz filmi gibi sonu seyirciye birakmak istiyorum:

    ben genellikle bu tip sayi, bilgi, ucak, araba, mekanik vs. icerikli entryleri girdigimde kendimi son derece pis ve abaza hissediyorum. sanki sahane hatunlarin, baska basliklarda cirit attigi bir partide oturup inek tayfayla futbol ya da counter muhabbeti yaparmis gibi, ya da cok afedersiniz ama tabir boyle: "yarrak muhabbeti" yaparmis gibi geliyor. ben yanlis miyim? bu bir tek bana mi oluyor? yoksa bu yaziyi bir kiz okuyor mu? hani yanlislikla falan belki okudunuz ama boyle birsey ilginc geliyor mu?
  • seks yasagiyla alakali su yorum super:

    "hem 30 bin dolar vereceğim. hem bana sınırsız şampanya servisi yapacaklar, hem 12 saat uçmaktan sıkılmamak için yapacak bir şey arayacağız. bunlar seks yapmak için en uygun bahaneler. bu karar çok saçma."

    bunlar seks yapmak icin en uygun bahaneleri nedense tanju oralari cok sever, vurursa gol olur diyormuscasina kafamda duydum. neyse, atesli cift hakli. 30 bin dolar versem ben ucagin fuselajina, kabin basincina, motoruna cikarir sokarim. evet, belki ucus guvenligine, karosere, motora bir zararim, ardimda biraktigim bir takim hasarim olur, ama airbus da zevk de alir. airbusimi ucururum.
  • saydım 22 tane tekerleği var bu aletin. uçması düşünülen bir alet için çok fazla bence.

    edütbüdüt: 386 dx bilgilendirdi sağolsun, bu tekerlekler ağırlığı dağıtarak zemine çok fazla baskı yapıp asfaltı betonu çatlatmaması içinmiş. gençleri yanlış yönlendirmeyeyim, doğruları aktarayım, paylaşayım. bir de vergilendirilmiş kazanç kutsaldır, bilgilendirilmiş birey aslandır.
  • sevgili guzel insanlar, burda bile thy'ye bir sekilde laf atmissiniz, teessuf ederek konuya giris yapayim.

    muhakakk ki thy'nin elestirilecek bir cok tarafi vardir, olabilir, kabin hizmeti olur, servisi olur, fiyatlari olur vs vs (yolcu acisindan) ama tutup a380 icin pist yaptirmiyor ve dunyanin her yerine ucuyor diye elestirilen sirket, pist yaptirmak thy'nin isiymis bunu da ogrenmis olduk, yapmayin etmeyin.

    hele ki su fiyat konularindaki kiyasla ilgili hep diyorum, havacilikta fiyat kiyasi cok baska bir is. sen ucmussundur 1200$ a o ucak cok doludur, bir tur vardir bir sey vardir yapacak bir sey yoktur, a380 seferi 800$ dir baska bir sebebi vardir. yani bunun ne thy'nin pist yapmasi gibi fantastik bir fikirle ne de airbus380 i olmasiyla alakasi vardir. thy a380 i olsa o fiyatin 800$ olacagini veya 1500$ olmayacanin garantisi hic yok, arz-talep isleri bunlar vesselam.

    dunyann her yerine ucmak 'embesil' bir unvan degil arkadasim, neden oyle olsun? kotu mu transit yolcularin hepsini almaya calisiyorsun, ucus agini genisletiyorun, bugun ıstanbul'dan bir cok lokasyona direk ucusun var, bunun nesi embesil? az yere ucsa, thy hicbir yere ucmuyor olur, cok yere ucsa embesil unvan olur, e ama olmaz ki boyle.

    siz disardan efsane gorursunuz ama o is oyle degildir, ici beni disi seni yakar misali. neden mi?

    birincisi basliktaki cogu bilgi malesef ki asilsiz. hangisinden baslasam bilmiyorum, direk giriyorum:

    oncelikle airbus a380'in en buyuk musterisi emirates'tir, dogru ancak yanlis su ki emirates bu siparislerinden felan vazgecmedi. yukarida vazgecildi vs yazilmis yok oyle bir sey, aksine emirates tum buyume stratejini bu ucaga gore yapti ve airbus ile aralari o yuzden cok gergin cunku tum siparislerini bu ucak uzerinden verdi, (bkz: b747) ve (bkz: b777-x) serisine sirtini dondu vs vs. kisaca boeing'e kapiyi kapatti.

    simdi olayi airbus cfo'nun agzindan bir okuyalim:

    --- spoiler ---

    airbus cfo’su harald wilhelm tarafından dün yapılan bir açıklama, ortalığı karıştırdı.

    wilhelm, önlerinde iki seçenek bulunduğunu; ya a380’in yeni motorlarla üretime devam edeceğini, ya da a380 üretiminin tamamen durdurulacağını belirtti.

    harald wilhelm ayrıca, 25 senelik geçmişi ve yaklaşık 25 milyar usd maliyeti bulunan a380 projesinin ancak 2015 yılında ilk kez kâr etmeye başlayacağını, 2016 ve 2017’de bu durumun devam edeceğini, ancak mevcut siparişler ve pazar şartları göz önüne alındığında, projenin 2018 yılından itibaren yeniden zarar etmeye başlayacağını da sözlerine ekledi.

    --- spoiler ---

    peki emirates ne oldu? kuplere bindi haliyle:

    --- spoiler ---

    emirates ceo’su tim clark yaptığı açıklamada, airbus yönetiminin a380 üretimini durdurmak yerine, daha verimli motorlarla güncellenmiş yeni bir modeli havayolu şirketlerine sunarak, satışları artırmaya odaklanması gerektiğini söyledi.

    clark ayrıca, airbus’ın a380 üretimini durdurması halinde, sipariş aşamasındaki uçakları teslim almayabileceklerini de belirtti.

    airbus yönetimi ise buna karşılık olarak, a380 projesine inanmaya devam ettikleri yönünde kısa bir açıklama yapmakla yetindi.
    --- spoiler ---

    gordugunuz gibi neymis? emirates felan vazgecmemis, airbus sadece pazarda emirates'ten talep gelince koseye sikismis ama bizim bazi sevgili cok bilmis arkadaslarimiz da thy nasil almaz, pist yapsin alsin diye isyan ediyor, onun yerine elestirilme sebebi de daha guzel, dunyanin en fazla noktasina ucmak.

    bugun neden hicbir amerikan sirketi a380 siparisi vermedi bir bilginiz var mi? kitada yasayan siz misiniz onlar mi 250 milyonluk nufus kimde?

    sadece hava icin (bkz: havacilik) yapilmaz, akilli adim atmak gerekir. emirates deli mi neden yatirim yapiyor diye sorgulamayin allah askina, emirates dedigin sirketin first class'i business class'i full cunku, londra'ya kendi altin kapli ferrarilerini felan getiren insanlarin oldugu ulkenin havayolundan bahsediyoruz, ne bekliyordunuz ki? bunu tutup tum dunyayla kiyas etmek iste absurdluk burda zaten.

    su an havacilik'ta en onemli ve temelleri yere basan model (bkz: 777) serisi suphesiz ve siparisleri de gayet tikirinde gidiyor ozellikle (bkz: 777-x) de cikinca a380'i ciddi zorlayacak. ha (bkz: a350) de yeni cikti, yine cift motor olmasi buyuk avantaj henuz yeni oldugu icin cok yorumum yok ama ilk abd ucusunda (bkz: abonded take off) yaptigini belirteyim, ilgili entry: #56992252

    olayi sadece kisi kapasitesi ile dusunmeyin, dev gibi ucaklara sahip olmak buyuk prestik bunda hic suphe yok ama tum filoyu bu sekilde yapmayi emirates disinda dunyada kimse yapamaz, adamlarin tek koridorlu ucagi yok bir kere, tamamen prestije oynuyorlar, maddi gucleri var buyuk bir sermaye akislari var ve yapiyorlar, nokta.

    peki neden cift motorlu ucaklar daha tercih ediliyor, bugun neden thy filosuna 23. b777'sini dahil etti? cok rahat a380 de alabilir, neden almiyor? birincisi buyume stratejisi bu ucak uzerinden devam ettiriyor, bugun (bkz: 777lr) da alinca avustraya'ya dahil ucabilecek bu ucakla, dunyada gitmek istedigi her yere zaten gidiyor, ucaklari dolunca frekanslarini da guzelce artiriyor, slot alabiliyor bir kere bugun olmus (bkz: los angeles) a haftalik 10 frekans ucus, daha ne olsun kolay mi saniyorsunuz.

    havaciligin en buyuk maliyeti (yanlis hatirlamiyorsam 40%) petrol giderleri. 4 motorlu ucak demek bu gideri neredeyse 2 katina cikarmak demek, emirates gibi petrolun kaynagi bir yerde degilseniz deli sacmasi demektir bu fikirde dolayisi ile emirates disinda hicbir sirkette yok boyle bir a380 atagi.

    thy'nin bu gunlere gelmesinde buyuk vizyon sahibi birisi var: (bkz: cem kozlu) alin kitabini okuyun madem ilgileniyorsunuz bu konularla biraz kitap okuyun, ogrenin nedendir degildir. (bkz: bulutlarin ustune tirmanirken)

    simdi kitaptan hatirladigim bir kismi paylasacagim:

    1990 yillarin basinda thy'nin filosunda airbus, boeing, fokker vs ucaklari var ve hepsinin tipi vs de farkli. cem kozlu ilk gunlerinde yurtdisina seyahatler duzenliyor ve o donemin gozde havayollarindan swiss air'in ceo'su ile gorusuyor fikirler ediniyor vs en sonunda bir danismana yonlendiriliyor ve danismanin ilk yorumu, filonuz tursu gibi her telden ucak var diyor (konusmalari tam hatirlamiyorum, kabaca yaziyorum kitabi okuyali uzun zaman oldu) once ucak tiplerinizi ayarlayin, bu kadar ucak bakimi bir dert, personeli, egitimi bir dert diyor.

    o gun temeli atilan boeing/airbus filosu da bu gunlere geliyor. neden sadece boeing veya airbus degil? o zaman da pazarlik gucunuz duser ve bir firmaya bagli kalirsiniz (bugun a380 siparislerinde emirates'in bagli kaldigi gibi)

    dolayisi ile neymis? olay sadece disariya goruntu vermekle ilgili degilmis, bunun bakim maliyeti baska egitimi baska personeli baska vs vs.

    kaynaklari da verir ben kacarim:

    airbus cfo vs emirates aciklamalari

    airbus chasing 32 airbus380 orders

    guncel siparisler

    a380'nin 747 kadar siparis alamadiginin nedeni

    duzeltme: @seragazi'nin uyarisi ile avusturya yazan yer tabii ki de (bkz: avustralya) olacak, uydurmayalim lutfen.
  • hava taşımacılığı pazarını minibüs hattı sanan insanlara batan uçaktır.

    bu uçağı kullanan şirketler zaten mevcut dolu hatlarındaki kapasiteyi arttırmak için kullanıyor. rakamlara ulaşmam uzun süreceğinden bakmıyorum ama örnekleyelim.

    emirates : londra, sydney
    qantas : los angeles, londra
    air france : montreal, washington, new york
    lufthansa: johannesburg, tokyo
    vs.

    bunlar bu şirketlerin yoğun olarak talep gören trunk rotalarından bazıları.

    ayrıca hiçbir şirket 800 kişilik formatta kullanmıyor bunu. 450 ile 550 civarı rakamlar arası gidip geliyor genelde. emirates, günlük 3 tane a380 gönderiyor londra'ya. new york'a günlük 2 sefer. işin kısası bu uçaklar gayet güzel şekilde dolduruluyor. zaten yolcu sayısıyla bu iş olmaz. adamlar aynı uçakta 10f 50 tane j sınıfında adam uçuruyor. ön taraftaki bir yolcu arkadaki 5 tane yolcudan fazla para ödüyor. bunların yarısını doldursa yine yarar.

    ayrıca hub, transit yolcu gibi terimlerden uzak olunca insan aklına eseni yazıyor tabi. neymiş, paris'ten san fransisco'ya adam bulunamazmış. sadece paris kütüğüne bağlı olanları alıyorlar uçaklara zaar. ben burdan af ile paris, oradan sfo uçarım. misal thy günde 3 kere new york'a gidiyor. hergün istanbul'dan 800 kişi new york'a, 300 kişi lax, 1000 kişi londra'ya gitse burada adam kalmaz amk.
  • 500t kadar yolcu tasiyamayan ucak.
  • kendisi hakkinda az bilinen soyle seyler varmis.

    1. taxi ve reverse thrust sirasinda sadece icteki iki motor kullaniliyor. sebebi cok genis kanatlarda bulunan dis motorlarin taxiway'leri mahvetmesini engellemek.
    2. winglet diger ucaklarda faydali bir eklenti iken, a380 icin bir zorunluluk. wingletsiz a380, gunumuzde yaygin bulunan uzunluktaki pistlerden havalanamiyor cunku.
    3. sirf dubai-san francisco rotasini ucabilmesi icin yeni bir modeli cikacak cunku su an maksimum range'e sahip modeli (-800) bu rotanin son 100 milini ucamiyor.
    4. bu ucak yuzunden lax'te "rahat hareket edebilmesi" amaciyla buyutme operasyonu yapilabilir.
    5. her zaman diger ucaklardan once kalkis onceligine sahip, cunku kalkis sirasinda o an ils ile inis yapan ucaklarin ils sinyallerini engelleyecek kadar buyuk.
    6. ucus sirasinda kabin gurultu engelleyici kulaklik gerektirmeyecek kadar sessiz.
  • 3 yılda maliyetini çıkarıp kara geçiren kaba hesabı fazla kaba olan uçak.

    yılda 365 gün uçabildiğine göre 3 yılda hiç c-check, d-check görmüyor sanırım. km başına 21 litre yakıt tüketimi olan bir uçak için 2568 km'lik bu rotada yakıt + bakım 50 milyon $ bambaşka bir hayal. bir rolls-royce motorunun başına ufacık bir şey gelse o rakamlar mumla aranır. havada tur atmaları eklersek senede 20 milyon litre yakıt tüketimi var.

    ayrıca uçağın hiçbir modifikasyon gideri de yok anladığım kadarıyla. koltuksuz uçuyor. uçağın boyası falan yenilenmediğine göre hiç dolu, kuş gibi bir şeyle karşılaşmamış olsa gerek. e kar dolu gibi şeyler olmayınca haliyle buz çözücü gibi maliyetleri de olmaz. hangar yerine arka bahçeye koyarsak bir gider kalemini daha uçururuz. havalimanı vergilerini de artık pilotlar kendi arasında toplasın, yolcular da yemek yemeyiversin.
  • motorunu yapan adama ayar vermeye çalişanlar var. senin ancak çoook şansli olursan yolcu olarak binebileceğin uçağin motorunun yapiminda çalişiyor adam. klasik sözlükçü işte nabarsin, anca bok at.
  • türk hava yolları'nda bulunmama sebebi, türkiye'deki havalimanlarının sadece pist değil, her anlamda yetersiz kalmasından dolayıdır. günümüzde sıfırdan yapılacak bir pist milyar dolarlara ulaşabilirken, yeşilköy'de pistlerin uzatılması için yeterli alan olmadığından mevcut havalimanında ticari a380 uçuşu gerçekleştirilemiyor. olsaydı roma'ya bile a380 gönderen emirates, bir tanesini çoktan istanbul seferlerine koymuştu. öte yandan uçağın kullandığı taksi yolları ve körük alanları istanbul'da küçük kalıyor. ayrıca yine bu uçaklar için ortalama 500 yolcunun giriş çıkış yapabileceği yolları, bavul ve pasaport bölümlerini tasarlamak da gerekir. bütün bunlar istanbul'da gerçekleştirilirse kılıfından pahalı bir durum olacağından bütün güncellemeler yeni yapılacak 3. havalimanına saklanmaktadır.

    son olarak a380 uçurmak bir şirketin ihtiyacını karşılamıyorsa uçurmaz, devir ekonomi devri. rotalarının %90'ına zaten a321 tipi uçaklarla, gün içinde çoklu frekanslarla hizmet verebilen bir havayolunun a380 ihtiyacı acil değildir. thy'nin ihtiyacı var mı? şuan için bangkok, new york city, pekin gibi rotalarda kullanılabilir. öte yandan talebin yoğun olduğu zamanlarda frankfurt ve londra seferleri de çok rahat düzenlenebilir. zaten bugün bile sipariş verseler, 2016 yılından önce uçakları alma imkanları yok, o yüzden pek aceleleri de yok.
hesabın var mı? giriş yap