• bu minör başyapıtta başkahramanın çaresizliği, yalnızlığı ve arkadaşı için mücadelesi hep arka cepheden yapılan çekimlerle desteklenir. kahramanın içinde bulunduğu hem fiziki hem de psikolojik çemberin nasıl daraldığına dikkat edin:

    görsel
    görsel
    görsel

    hitchcock da hep bundan söz etmiştir aslında: konuşmadan gösterebilmek. sözden ziyade görüntüye yaslanmak. yani: sinema anlatmaz, gösterir/hissettirir.

    iki arkadaşın hem sistem içindeki huzursuz varoluşları hem de aralarındaki gerilimli ilişki en son sahnede filmin bütününde olduğu gibi yine dar açıyla görüntülenir : görsel

    bu son muhteşem sahne göründüğünden daha zengindir: kürtaj olduktan sonra rahatlayıp sigara içen genç kadını arkada hem pencereler hem de uzanan çit sarmalar. kahraman hem sistem tarafından hem de kendi içinde, çift taraflı çember içine hapsedilmiştir. sağda, yeşil kazağıyla doğaya, doğal olana, söyleyelim şunu, özgürlüğe ait olduğunu vurgulayan diğer genç kadın ise duyarsız arkadaşı gibi kuşatılmamıştır. ışık onun olduğu tarafta daha güçlüdür. bu kısa dalgalı ama son kertede bir hayli kasvetli/korkulu macerada, tüm fiziki karanlığa rağmen aydınlanan kişi kendisi olmuştur.

    avrupa sinemasının yüz akı filmlerinden biri.
  • 60.cannes film festivali altın palmiye ödüllü romanya yapımı psikolojik gerilim filmi. bir filmin hiç mi boş sahnesi olmaz. bir filmde hiç mi gerilmeden duramazsınız. filmin her anında orada hissettim. kamera ve oyunculuk da kusursuzdu. tam bir başyapıt gerçekten inanılmaz. bu filmin seviyesinin biraz altında olsa da yine de çok güzel bir film olan yine cristian mungiu'den graduation filmi de izlenmeye değer.
  • romanya yeni dalga sinemasının çok güzel bir örneği, inanılmaz ağır, dokunaklı film.

    filmin yalın halinin de etkisiyle soğuk bir havanın sürekli yüzüme vurduğunu hissettim. devlet tarafından yasaklanan şeylerin insanların hayatında nelere yol açabileceğini insanın suratına çarparak gösteriyor film.

    not: izlerken aklımın bir ucunda hep türkiye'nin olması ise ayrı bir üzücü.
  • bittiğinde, youtube'dan çavuşesku çiftinin kurşuna dizilme sahnesini izleyip rahatladığım film.
  • rastgele tv'de denk gelip izledigim basarılı romen filmi. sovyetlerin parcalanmasına yakın bir donemde geciyor film. cavusesku'nun ulke nufusu artırma politikarının oldugu, kurtaj yaptırmanın suc sayıldıgı bir ulkede ve bu yetmezmis gibi 25 yaşından sonra çocuğu olmamış evli veya bekar erkek ve kadınlara %10 ile %20 arasında değişen özel vergilerin yuklendigi bir donemi dusunun bu filmi izlerken.
  • cristian mungiu'nun belki de en önemli filmi. filmin 10.cu dakikasında göğsünüze bir öküz oturur ve son saniyeye kadar da kalkmaz. nefes mi alsam filme mi baksam şeklinde izlersiniz filmi.

    film, çavuşesku dönemi romanyasını çok farklı açılardan ele alıyor. konu itibariyle ülkede yasaklanmış ve insanları çaresizlikten hotel köşelerinde kürtaj olmaya iten yozlaşmış sistemin bir eleştirisi olsa da, arka planda sınıf çatışması, ülkenin her yerine bulaşmış insanı canındandan bezdiren bürokratik engeller, eline geçen en küçük fırsatı değerlendirmeye çalışan şantajcı zihniyet, saatlerce şeker, un, ekmek kuyruklarında bekleyen insanları görüyoruz.

    yönetmen izleyiciye sadece kapkaranlık sokaklarıyla 1987 yılı romanyasını değil, ülkenin içinde bulunduğu kabusu ince ince yediriyor ve film bittikten sonra nasıl yani, bu nasıl olabilir dedirtiyor.

    mungiu'nun diğer filmelerini de beğenen biri olarak asla bu noktaya ulaşamayacağını düşünüyordum. ne zaman son filmi graduation'ı izledim o zaman aynı duygu yoğunluğunu yaşadım. bence romanya sinemasının en önemli temsilcilerinden.
  • zor film.
    --- spoiler ---

    kamera kullanımıyla izleyiciyi bağlayan film özellikle. dialoglarda daha stabil, gerilmemizi isterken daha dinamik bir kamera kullanımı.
    başlangıcında biri boğazımı sıkmaya başladı. filmi yarısında durdurup bi sigaraya çıktım. lanet bir gerilim, lanet bir bilinmezlik, lanet bir erkek olma hissi çöktü üzerime. çavuşesku'ya küfür ede ede devam ettim, bitirdim. "bir daha da bu film hakkında konuşmayacağım." desem de buradayım işte. galiba, çünkü son plandaki bakışın ağırlığı var çantamda. gömecek yer de yok sanki.
    --- spoiler ---
  • romen yönetmen cristian mungiu’nun 2007 yapımı drama filmi. komünist diktatör lider nikolay çavuşesku’nun baskı rejiminde uyguladığı kürtaj yasağını konu edinen ve bu konu üzerinden iki genç kadının başına gelen olayları anlatan film. kürtaj üzerinden arkadaşlık, fedakarlık, özgürlük, baskı, cinsellik ve toplumdaki kadın algısını irdeleyen film, gerçek bir sistem eleştirisi niteliğinde. çok beğendim.

    sokak çekimleri ile romanya’da o dönem yaşanan yokluğu hissederken, diğer taraftan doğum günü yemeğinde toplanan aile bireylerinin aralarında geçen sohbetler ile toplumun içinde bulunduğu ruh halini ve baskı rejimini daha iyi anlıyorsunuz.
  • (bkz: 4 months 3 weeks and 2 days)
    (bkz: 4 ay 3 hafta 2 gün)

    2007 cannes film festivali'nin altın palmiyeli filmi, çavuşesku rejiminin yoksul ülke romanya'daki etkisini üniversite öğrencisi iki genç kız üzerinden anlatıyor. bunlardan gabriela hamile kalmıştır ve çocuğu doğurması mümkün değildir. kürtajdan başka çaresi yoktur ama kürtaj çavuşesku'nun yasaklarından biridir. iki genç kızın yasa dışı yollarla bu işi yapma arayışlarının konu edildiği ve 1 golden globe (bkz: altın küre) adaylığı olan filmin yönetmeni, tepelerin ardında(2012) - beyond the hills (ing) - (bkz: dupa dealuri) (orijinal adı) ve graduation(2016) (bkz: bacalaureat) (rumence; orijinal adı) filmlerinden de tanıdığımız cristian mungiu.

    oyuncular: anamaria marinca, laura vasiliuve vlad ivanov.

    fil'm hafızası eleştirisi

    the guardian
  • sadece kadınların değil bence tüm toplumun fikir beyan etmesi gereken durumlarda tek başına karar aldığında kişilerin mecbur bırakıldığı olaylardan herhangi biri diyebilirim. benim için çok beklenmedik bir filmdi. herkese hitap edeceğini düşünmüyorum, ağır ilerleyen gerçek bir film. oyunculukların ve kameranın birbirinden bağımsız film çektiğini düşündürttü bana. gerildim mi biraz evet, odağa aldığı konu için bile insanların kaygı gütmeden izlemesi gerektiğini düşündüğüm bir film.

    kürtajı konu alan bir film.
hesabın var mı? giriş yap