• sanmayin ki bu uygulama tef mezunlarina iyilik olsun diye yapiliyor. bir calisan tef mezunu oldugu icin 1 lira alirken ve varsaylim ki muhendis ayni is icin belki 2 lira alirken tef mezunu maasi 2 lira seviyesine cekilmeyecek. buradaki amac piyasadaki issiz sayisini arttirip 2 liralik muhendisi de 1 liraya calistirip maliyeti dusurmek. kimsenin ne muhendisi ne tef mezununu dusundugu yok.

    simdi ufak bir risk alip yanlis anlayanlar olabilecegini bildigim halde baska bir konuya deginiyorum umarim isin icinde cikarim. diyelim ki tef mufredati ile muhendislik mufredati %100 ayni olsun. ote yandan bogazici ile yildizin mufredati da birbirine benzer ama birisi bogazicidir birisi yildiz *. ama cikip da ikisinin de ayni oldugunu iddia edebilir miyiz ? ya da soyle diyelim oss insanlarin seviyesini iq sunu olcmuyor tabi ama sizce oss den 3 yanlis yapan adam ile 20 yanlis yapan adam arasinda fark yok mudur. aranizdan cikip sirketimde bogazici mezunu vardi 2 ay sonra kovuldu teknik lise mezunu bir abimiz hersey yapardi diyenleriniz cikacak eminim, ama bunun orani gercekten de azdir. bende rastladim bu tip durumlara ama oran cok dusuk kaliyor istisna denecek kadar *. anlatmaya calistigim sey zaten universitede bir sey ogrenmeyip is hayatinda nispeten basarili olunmasinin sebebi biraz da bu ici bos egitimi alacak insanlarin secilme sekli. aranizdan ayar verme amacli olarak oss ye gore kalite mi belirlenir diyenleriniz olacak simdiden soyleyeyim tabi ki olmaz ama en azindan fikir sahibi olunur. o yuzden sirketler yeni mezun bir adam karsilarina geldiginde hangi okulu bitirdigine bakiyorlar cunku onlar da biliyor okulda ki egitim bosa gidecek belki de ama en azindan turkiye derecesi yapmis bu adamin da bir numarasi vardir. yetistireceksem bu adama daha cok zaman harcarim diyor. umuyorum bu kisimdaki derdim anlasildi.

    turkiye daha once binlerce insani egitimi yetersiz oldugu halde ogretmen yapti. muhtemelen de o zaman biz de aldik formasyon dersi bizim ne eksigimiz var dedi binlerce insan. sonucta hem egitim kalitemiz dustu hem de ogretmenlik meslegi cazibesini yitirdi ve kazandiklari parayi soylemiyorum bile. zaten artik ucretli ogretmenlik ile son darbeyi vurdular. su an ogretmenlik secen kisilerin kacta kaci ben ogretmen olacagim diyerek atiliyor meslege ? ve yine bu kisilerin calisma performansina yansimiyor mu bu heves ? acikcasi bu sacma kural cikmadan kendi istegiyle ogretmenlik secmis ve isini cok seven ogretmenlerim oldu diger taraftan issizlik nedeniyle ogretmen olmak zorunda kalmis hocalarim da oldu. ogretmenlik okuyarak meslege atilmis hocalarimin katkisini hala goruyorum. hazirlik sinifinda butun ogretmenlerim bu kusaktandi ve o siralarda ogrendigim ingilizcenin faydasini universitede bile gordum.

    makina muhendislerine de dogalgaz muhendisligi yetkisi verelim. isletme mezunlarina ogretmenlik verelim. kimyager kimya muhendisi yetkisini alsin, kimya muhendisi makina muhendisi gibi imza atabilsin, elektrik muhendisi ayni zaman haberlesme muhendisi olsun. bunlarin tek amaci calisan maaslarini dusurmek. tef mezunu arkadaslar sanmayin ki hersey daha iyi olacak. biz burada muhendislik mezunu tef mezunu kavgasindayken baskalari zengin olacak. 10 sene sonra su an isletme mezunlari nasilsa muhendislik de benzer durumda olacak. gunu birlik konularla kendi aramizda kavga ederken yarin saglik meslek okulu ogrencileri 1 yillik egitim ile belki de gerektiginde doktor olarak kullanilmak uzere gorevlendirilecek. amac turkiyedeki genc nufusu daha ucuza daha cok calistirmak. su an kriz bahanesiyle hedefinin %15 inden fazla kar yapan sirketler bile adam cikariyor, kalanlari da isten cikmamak icin daha cok calisiyor. ve bu daha cok calismalar artik normal calisma suresi oluyor.

    su an nispeten belirli bir dengede ilerleyen muhendis arz talep orani artik bu olaydan sonra arz fazlasina donusecek ve bu direkt maaslara ve calisma saatlerine yansiyacak. zaten cazibesini yitirip populerligini doktorluga birakan muhendlislik puanlari iyice dusecek. 5 yil sonra doktorluk benzer duruma dusecek. su anki nufusun en yogun oldugu 20-30 yas araligi yakinda herkesin her isi yaparim abi dedigi milyonluk bir amele pazarina donusecek, para sahipleri aramizdan istedigini cekip calistiracak. biz hala ben bilgisayar okudum sen elektronikcisin ne isin var burada demeye devam edecegiz.
  • bu karar sayesinde hemşirelik okumaya hazırlanıyorum... diploması (alabilirsem) kenarda dursun yeter... zihniyet böyle devam ederse 5-10 seneye kalmaz doktor olurum... ha hemşirelik ha doktorluk, aynı bokun laciverti zaten.

    elimde ölen ölür, kalan sağlar bizimdir.
  • ingilizce egitim verilen (ya da verildigi iddia edilen) makina/tekstil/elektrik/jeoloji/jeodezi ve fotogrametri/bilgisayar/insaat/imalat/malzeme/elektronik/gida/kimya/cevre/gemi/maden/petrol/ucak/uzay muhendisligi bolumleri mezunlarinin bir gecede ingilizce ogretmeni olmalarina olanak saglayan yök'den oyle gote boyle yarak hamlesi. hayirli olsun.
  • üç katlı integralden bile bi'haber olan kişilerin mühendis yetkisine kavuşmasıdır. öss'ye hazırlanırken bir tarafını yırtan, okulu bitirmek için de en az o kadar çaba sarf eden mühendislere haksızlıktır. sonuçta mühendislik okuyan mühendis olmak için giriyor o fakülteye tef okuyan da öğretmen olmak için ikisini karıştırmayalım.
  • durumun sonuçları imza yetkisine bağlıdır en çok. imza yetkileri olursa ve yetkilerinin aldığı kapsam geniş olursa sektörde sadece imza için pek çok tef mezunu mühendis çalıştırılacaktır. mühendislik fakültesi mezunları özellikte de iyi okullardan mezun olanların daha büyük olan maddi ve manevi beklentilerini karşılamak yerine yasalara uydurulmuş daha küçük ücrete çalışan mühendisleri olacaktır.

    ayrıca yıllar yılı teknik personel ara eleman ihtiyacımız var bizin denilerek meslek liselerine ve teknik eğitim fakültelerine pek çok "başarısız" ortaokul/lise öğrencileri yollanmadı mı? o zaman bugüne dek iddia edilenlerle de çelişen bir durum.

    illa ki vardır bir çok istisna bu ünvanı mühendislik mezunlarından daha çok hak eden. ancak yine de bölümü bitirmiş çok ciddi emek vermiş mühendislik öğrencilerine ya da mühendislere haksızlık olabilecek bir durumdur.

    ayrıca yök zaten hiç bir bölüme mesleki ünvan vermiyor, mesleki ünvan diplomaya yazılmıyor mesleği yaparken kullanılıyor. yani bir sosyoloğun da mesleki ünvanı diplomasında yazmıyor, bir arkeoloğun da. en azından son bir kaç yıldır böyle. ha yine devlete atanırken n'oluyor, mühendis diyor ünvana önkoşula da x mühendisliği bölümünden mezun olmak deniyor. yani devletin diplomayla vermediği ünvanı devlet atamayla veriveriyor. özelde de keza ilgili yerlere onaylatınca işe başlarken ünvana kavuşuluyor. diplomada yazmaması bir engel değil bu anlamda. bu uygulama yapılırsa da onların diplomalarında yazacak olan x bölümü mezundur olacaktır. en fazla isim değişikliğine gidilir, iş atamalarda veya özelde iş tanımları yapılırkene kalır.

    mühendis de değilim ama...
  • şu an mühendis ama lisede biyoloji olimpiyatçısı olanlara cerrahlık yolu açılacaksa sonuna kadar destek vereceğim gelişme.
  • ezik, götüne güvenemeyen mühendisleri korkutan uygulama
  • ders programlarına bakıldığında mühendislikle aşağı yukarı aynı dersleri hatta bazen fazlasını alıyorlar bu insanlar. (örnek olsun diye gazi tef te makine elemanları 3 dönemdir.) ama bana göre haksızlık şurda başlıyor: biz eşek miydik öss ye çalıştık hazırlandık mühendislik fakültesine girdik?

    şöyle olsunlar böyle olsun demiyorum istediklerini olsunlar ama benim unvanımı bu kadar kolayca almasınlar. zaten benimle aynı işi ucuza yaparak ostim gibi yerlerde ciddi olarak fiyat kırıyorlar bir de unvanları bu şekilde olursa bu kadar mühendislik mezunu nerede iş bulacak ? en basitinden makine mühendisliğini alsak ele bir dünya insan açıktayken ve tef te eşdeğer bölümlerin hepsine unvan verilirse bu kadar insan nerede nasıl iş bulacak ?

    edit:imla.
  • ortalığı velveleye vermeye gerek olmayan hadise. öncelikle yönetmeliğe göre tef'den çıkanlar uygulama mühendisi olarak adlandırılacaktır. yani kimse "efendim o da mühendis ben de mühendis aramızdaki farkı görün" diyemeyecek. mühendislik fakütesi bitirip uygulamada kullanılan makine, alet edevatı görüp tanıyamayanları gördük sektörde. imalat resmi okuyamayan mühendisler var. kaynak makinesi torcuna eli dokunmamış kaynak mühendisleri var.tef mezunu arkadaşalr bu işlerin uygulamaya yönelik kısmını çok iyi bir şekilde yapacak donanımla yetişiyorlar. mühendislik fakültesindekiler de işin teorik hesap kitap kısmında çok iyiler. şimdi olması gereken teori ve pratiğin birleşmesinden doğan gücü kullanmak. bu ülkede işini iyi yapanlar için her zaman yeterince ekmek var. tefli arkadaşlar için de hayırlı olsun bu karar. şunu da bilmek gerekli ki teknik eğitim fakültesinde okuyup mühendsiliktekilerden iyi olanlar da var. önyargıları yıkmak gerek.
  • ders konusunda söyleyebileceğim tek şey var, o da ders müfredatının üniversite'den üniversite'y değiştidir. bizim bölüme dgs ile bir çok tef'li arkadaşım var. şu ana kadar, abi ben bunları biliyorum, bunları yapabiliyorum diyeni görmedim. bir arkadaşım ac ve dc devreleri gördüğünü ve bu dersleri sevdiğini söylemişti, ben de kendisine bizim devre dersi zordur, bak ac ve dc diye ayrılmaz, farklı şeyler var demiştim. dönem sonunda sonra o dersten kaldı. ki kendisi bölümünü dereceyle bitirmişti. abartısız hepsi derslerde aşırı şekilde zorlanıyordu. hatta dgs ile gelen bir arkadaşımın tüm derslerini bile saymamışlardı ve birinci sınıftan başlamıştı.

    elektronik müh. için konuşayım, birinci ve ikinci sınıfta görülen diff,linear, bilmem ne dersleri zaten bir çok öğrencinin temel dersleridir. asıl dersler olan, sinyal ve sistemler, elektromanyetik teorisi, kontrol, olasılık teorisi,... ve bunu uzantıları asıl zordur bu bölümün. integral mı dediniz ? integral çözmek, zaten aritmetik hesap yapmak gibi bir şey, yani ne zamandır belli integral çözmek tüm mühendislik müfredatını görmüş saydığı anlamına geliyor ?

    dünya bir çok üniversitenin, bunların içinde mit,caltech,tu münchen, gibi bir çok üniversitenin okuttuğu kitapların aynısı ile müfredat görülüyor. hani kolay diyorsunuz da, bilmiyorum hiç oppenheim'in kitabından sinyal çalışarak arkasındaki extension sorularını çözdünüz mü ? kaç tane tef mezunu bunları çözecek ? elektromanyetik kuramını, elektromanyetik dalgalar gibi derslerin inciğini bilmeden, anten teorisini görmeden, hadi bu konular üzerinde yoğunlaşmıyorsunuz, elektrik makineleri, mikroelektronik, analog telekom, digital telekom, vs... gibi bir çok dersi almamış olanlar, kendilerini ben integral biliyorum diye avutsun. o bildikleri integral ve yeni aldıkları ünvan ile türkiye'de tübitak, aselsan, tai, karel gibi yerler iş başvurusunda bulunsunlar bir, çok merak ediyorum sonucu.
hesabın var mı? giriş yap