9 entry daha
  • kavanoz gotlu dunyamizin en baba ve en kral sava$i. belirtildigi gibi, o zamana kadar devamli ureten ve biriktiren avrupa devletleri, ortaya cikartilan milliyetcilik kisvesi altinda asil olarak artik tikanma noktasina gelmi$ sanayilerini digerlerinden ustun kilma amacli kotarmi$lardir bu sava$i. 2. dunya sava$i cok geni$ bir cepheye yayilmi$ken, 1. dunya sava$i aslen avrupa'nin tamami, asya ve afrika'nin nisbeten kucuk kisimlarinda cereyan etmi$tir. bu kadar ufak bir alanda 15 milyon asker ve sayisiz sivilin can vermi$ olmasi olayin vahametini gozler onune sermektedir. sanayi canavarinin gucunu farkeden insanoglu, konvansiyonel boyutta en acimasiz silahlarini uretmeye ba$lami$tir (bkz: big bertha). ilk defa kimyasal silah kullanilmi$ olmasi askeri otoritelerin, cephede ve cephe gerisinde degi$ik ameliyat yontemlerinin denenmesi de cerrahlarin deneysel cali$malari icin bicilmez kaftan oldugunu gosterir.

    bu sava$in ayni zamanda geni$ capli olarak makineli tufek, hava sava$i ve tank kullanimi iceren ilk sava$ olmasi da ayri derecede carpicidir.

    "ey avrupa'nin genc evlatlari, hic bilmediginiz silahlara, ate$gucune, azamete, acilara, yikima ve olume merhaba deyin" (erich maria remarque)
424 entry daha
hesabın var mı? giriş yap