427 entry daha
  • kendi kendisini bitiren dizi.

    oysa başarılı olmak için birçok etken vardı:
    -hatırla sevgilinin devamı olarak lanse edilmek bile hazır seyirci demekti.
    -popüler oyuncuların popülerliği kullanılabilirdi. (ki aslında çoğu kötü oyunculuk gösterdi)
    -hakkını yemeyelim kanal haftalarca sabretti. ilk haftalardaki yüksek reyting sürekli düşsede projenin arkasında durdu. (ki burda yemekteyizle beslenen bir kanaldan bahsediyoruz)
    -2009-2010 yılları 1980 sonrasının sorgulandığı yıllardı. bu gündemi arkasına alabilme şansı vardı.

    peki neden olmadı?
    olmamasının doğal nedenleri vardı kuşkusuz;
    -öncelikle 1980ler dönem dizisi için çok sığ bir dönemdi. zaten başlarda güncel olaylar sürekli gösterildi ama sonrasında zaten 70ler kadar çok siyasi olay olmadı. belki sabredebilselerdi 90ların ikinci yarısında işler değişecekti.
    -sol anlayışta 60lar ve kısmen 70ler romantizmden uzak değildi. bugün bile o yılları anımsayanlar hafif bir tebessüm eder. 80 sonrası solun yüzde 1-2 lere düşmesi ve kürt hareketinin bambaşka boyutlara taşınması klasik dizi anlayışı için çokta cazip değildi.
    -hatırla sevgilideki müzikler çoğu izleyici için nostaljikti. mfö şarkıları hem güzel hem de dönem için önemli olsada henüz nostaljik olamadı.

    ama bunlara rağmen dizi tutabilirdi. ancak bu seferde ekibin hataları diziyi batırdı.
    -hatırla sevgili diyaloglar konusunda oldukça yetersiz olsada en azından sağlam bir senaryoya sahipti. aynı ekip burada açıkça çuvalladı.
    -hatırla sevgilinin en çok eleştirilen tarafı beren saatin oyunculuydu ki burda melis birkan beren saati arattı.
    -seyirci özdeşleşebileceği oyuncu ister. burada o yoktu. ilk bölümde sinan idealleri peşinde giden kişi olarak seyircinin beğenisini kazandı ama sonradan işini bilen patron oldu. aslında gerçek hayattada eski solcular patron oldu ancak seyirci bunu bilsede kabul edemedi.
    -cemile-sinan aşkı çok yapmacık işlendi. çoğu kişi için cemile hasta kocasını aldatan kadın olmanın ötesine geçemedi.
    -yıldız rolüle berrak tüzünataç herkesi utandırarak çok başarılı oyunculuk gösterdi. hatta başlarda kocası hapiste olsa bile onu bekleyerek vefalı sevgili örneği gösterdi. ancak sonra noldu bu karakterden vazgeçilerek kocasından ayrılmayı düşündü, eski dava arkadaşları beni boğuyor falan dedi. muhtemelen ileride kerimle birlikte olacaktı.
    -kerim, rolüyle okan yalabık, kuşkusuz dizideki en yetenekli isimdi. ancak hatırla sevgilide aşktaki 3. kişi olmayı büyük bir erdemle karşılayarak geri çekilmişti. hatta yasemin'in odasına girmesine bile şiddetle karşı çıkmıştı. burada ise benzer bir olay karşısında sürekli yıldıza bağırdı. "benim aşkımı neden görmüyorsun dedi" hatta "bu yüzden bencilsin" dedi. seyircinin kafası karıştı...
    -başta baya baya sert bir anlayışla 12 eylül eleştirildi. ancak bu seferde "darbeyi eleştirmek=asker karşıtı" olmak anlayışına kurban gitti. (yada gündem nedeniyle öyle algılandı)
    -danışmanları saçma bir şekilde muhafazakar sağ görüşlü kişilerden seçildi. solcu bir yapımcıyla sağcı danışmanlar uyuşmadı. eğer sürseydi 28 şubatta solcuların savunduğu "demokraside olmaz böyle şeyler" yerine bol bol "yazık oldu tarikatlara" denilecekti.
    -seyirci açıkça aptal yerine kondu. dizi kötü gidince hatırla sevgili müzikleri monte edildi. seyirci yemedi.
    -özallı sahneler tam anlamıyla basitçe işlenmişti.
    -hatırla sevgiliden yan karakterler almak çok akıllıcasysa oradaki baş karakteri öldürmek o kadar saçmaydı.
    -başlangıçta tüm tanıtımlar okan yalabık üzerineyken ilk 3-4 hafta dizide yoktu. (ilk bölüm öncesi haberlerde canlı yayına ble katılmıştı) yani promosyon anlayışı çuvalladı.
    -bazı yan karakterler hepten gereksizdi. (en baştaki gülümsümün arkadaş grubu ve gülümsüm, yıldızın annesi hatta senaryoda iyi işlenmeyen kenar mahalledekiler)
    -hala mantığını kurmadığım gelecekte bir terapiste olayları anlatma klişesi...
    -cemilenin kocasının saplantı derecesinde karısını sevmesi çok güzel işlendi. ancak sonradan felç olmasıyla bu özelliğini doğal olarak kaybetti. haliyle seyirci ona acıdı. bunu yıkmak için başka birine aşık ettiler adamı. seyirci bunuda saçma buldu. hele karşılılı tokatlaşarak öpüşme sahnesi bu diziye hiç uymadı.
    -çoğu hata hatırla sevgilide de vardı ama orada dönem ve aşk çok güzel bağdaştırıldı. sonuçta aynı ekibin bu kadar farklılaşması sorun yarattı.

    kısacası acısıyla tatlısıyla sürüp gidecek olan bir dizi el birliğiyle batırıldı.
85 entry daha
hesabın var mı? giriş yap