10 entry daha
  • az önce dahil olduğum milliyetçilik türü.

    yoğun bir gün geçirdiğim için unutmuştum. hatırlamamı sağlayan sözlükçülere teşekkür ederim.

    gerçi yadırganmış bu durum...
    halbuki barış elçisi hassasiyetiyle çocuğuma kürdistan adını versem son derece isabetli bir hareket yapmış olurdum ve demokrasi dedektörlerimiz hiç yadırgamazdı. şans işte.

    ülkelerin ve üzerinde yaşayan bireylerin bağımsızlığını temsil eden bazı semboller vardır. bu semboller, fiziki varlıklarının çok ötesinde anlam taşırlar ve yaşattıkları manevi hazla insanın günlük hayat koşuşturmacası içinde tatmin edemedikleri aidiyet duygusunu bir dereceye tatmin ederler. sanırım bayrak, türk insanı için bu sembollerin başta gelenidir.

    ülkesinin kuruluş yıldönümünü benimseyen, bayrağının bugün dalgalanıyor olabilmesi için çekilenleri iyi-kötü bilen çoğu vatandaş belki de milliyetçi duyguların da ötesinde diye tanımlayabileceğimiz duygular içerisinde bayrağını asıp onu herkese göstermek ister. bu hareket dosta-düşmana "ben bağımsızım" mesajı verir. ülkenin içinde bulunduğu durum, gerçekte ne kadar bağımsızız sorusu, yakın gelecekte bir rejim değişikliği olma ihtimali ve sair durum, soru ve sorunlar bu hareketi yapan kişinin vermek istediği mesajı bozamaz ve değiştiremez.

    bu ülkenin insanları, bazılarının "sadece bir bez parçası" olarak gördüğü bayraklarına değer verirler. bu, nesneye dayalı bir yüceltmeden ziyade sembolik bir sevgi-saygı gösterisidir. "bu bir milliyetçilik tezahürü" diyerek küçümsenmemelidir-ki milliyetçi olanı küçümsemeyi kendisini kamil insan yapacağını sananlar var. doğrudur, bu bir milliyetçilik tezahürüdür; ve güzeldir.

    bayrak asmak kişiyi faşist yapmaz. sistemli olarak milliyetçilik=faşizm anlayışının yerleştirilmeye çalışılan bu dönemde bizim milliyetçilik anlayışımızın türk ırkının üstünlüğü düşüncesine dayanmadığını, türkmüş, kürtmüş, zazaymış, arapmış, lazmış, çerkesmiş, boşnakmış, arnavutmuş her ne olursa olsun, hangi etnik kökenden gelirse gelsin topraklarımızda yaşayan her unsura aynı mesafede olduğunu, vatanı, vatanseverlik anlayışı içinde bir bütün halinde kucakladığını daha yüksek sesle haykırmalıyız.

    cumhuriyet bayramımız kutlu olsun.
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap