9 entry daha
  • epikuros (m .ö . 341 - m .ö . 270) (epikür)'e ait okuduğum "özdeyişler, mektuplar ve aforizmalar" kitabından yaptığım alıntılar... (kitabın adını ayrı bir başlıkla açmak istemediğimden epikuros başlığı altında veriyorum.)

    ahlakın amacı acıları ve sıkıntıları ortadan kaldırmak, ruhu dinginliğe ulaştırmaktır.

    eğer biz varsak ölüm orada yoktur, eğer ölüm orada ise, o zaman artık biz yokuz.

    kanunlar, bilgelere göre, kendisinin haksızlık etmemesi için değil, aksine, başkalarından haksızlık görmemesi için vardır.

    karşılıklı kötülük etmemek anlaşmasının yasak ettiği şeylerden birini gizlice yapan kimse, o zamana kadar binlerce defa yakasını kurtarmış olsa bile, bunun meydana çıkmayacağına emin olamaz, çünkü ömrünün sonuna kadar gene de yakalanıp yakalanmayacağını kesin olarak bilemez.

    tanrı, kalabalığın düşündüğü gibi değildirler ve kalaba-lığın tanrı tasarımını bir yana bırakan değil, asıl tanrılara onların tasarımlarını yükleyen dinsizdir. kalabalığın tanrı için söyledikleri doğru tanrı tasarımlarına değil, yanlış sanılara dayanır.

    bütün iyi ve kötü şeyler sadece duygularımıza dayanır; ölümse duyguların ortadan kalkmasıdır. yaşamayışın korkunç bir şey olmadığını göreni hayatta artık hiç bir şey korkutamaz.

    haz, bedenen acı çekmemek, ruhen de hiçbir huzursuzluk duymamaktır.

    hiç bir şey hiçten doğmaz; eğer böyle olma-saydı tohuma lüzum kalmadan her şeyden her şey doğabilirdi.

    eğer birbirimizi göremezsek, birbirimizle buluşamazsak ve bir arada kalamazsak çok geçmeden sevgi duygusu kaybolup gider.

    biz dostlarımızın yardımlarından ziyade, onlardan her zaman yardım isteyebileceğimiz güvene muhtacız.

    sevginin zevkleri bize hiç bir zaman fayda vermemiştir, eğer kötülüğü dokunmazsa buna bile sevinmeliyiz.

    herkes hayattan yeni doğmuş gibi ayrılır.

    evrende her şey insan, için haz objesidir. ancak erdemle gelen bilgi arttıkça haz da artar. bu nedenle yönelim hazza değil bilgiye olmalıdır.

    kim etrafına korku salarsa, kendisi de korkusuz değildir.

    hayatını gizle.

    insanlara karşı güvenlik, kuvvet ve zenginlikle bir dereceye kadar sağlanabilirse de, tam bir güvenlik ancak başkalarının işine karışmadan ve kalabalıktan uzak olarak yaşamakla sağlanır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap