428 entry daha
  • steinbeck'in gazap üzümleri romanı ile homeros'un ilyada ve odysseia epiklerinden etkilenen yaşar kemal, yıllara yayılan bu doludizgin dörtlemede natüralist bir üslup kullanarak otantik elementleri önplana çıkarır. detaycılık saplantısı steinbeck'ten, şiirsellik ise homeros'tan ödünç alınmıştır.

    savaştan zaferle çıkılmışsa da anadolu yoksullukla kıvranırken, bir yandan da sahte savaş gazileri toprak ağalarına dönüşürken bir kavruk delikanlı ortaya çıkar: ince memed.

    yaşar kemal işte bu delikanlının dağlara çıkıp da düzene meydan okuduğu uzun süreçte ağaları, belediye reislerini, kaymakamları, ordu neferlerini, öğretmenleri, köylüleri, ağalık düzenini koruyan öteki eşkıyaları derinlemesine inceler. çünkü onlar kurulan yeni bir ülkede, cehennem gibi kaynayan taşranın belli başlı tipleridir. sömürü ve kıyım ise kol gezmektedir.

    çukurova'da çakır dikenliğin bittiği uçsuz bucaksız topraklarda, kayalıkların, mağaraların, dağların, hapishanelerin, ağa konaklarının, pamuk tarlalarının şiirsel betimi olağanüstüdür. bir western filmindeki gibi olaylar arka arkaya gelişir. pastoral detaylar çok kuvvetlidir. insan bu romanları elinden bırakamaz. ve benim gibi iki kez okur.

    gerilimin kuruluşu, diyaloglar, olay örgüleri, eşzamanlı anlatılan olaylar ustaca dizayn edilmiştir. cumhuriyet türkiye'sinde insanın kanını vampir gibi emen güç zehirlenmesinden mürekkep figürlerin canlılığı bugün bile insana inanılmaz gibi gelir. türkçeyi kanatlandırmıştır yaşar kemal.

    uzun yolculuklara çıkıp da dağlardan düze inip yeniden mağarasına çekilen memed gibi upuzun bir yolculuktur kısacası. türk edebiyatının hakiki başyapıtlarından biri: ince memed.
324 entry daha
hesabın var mı? giriş yap