• yirmi, otuz yıl boyunca aynı imzayı atmış, her türlü resmi işlemini, email adresini, şusunu, busunu aynı isimle yapmış insanların haklı olarak almaları durumunda bazı kazma kürek arkadaşların "ne işinize" diyebilecek kadar sığ, bir o kadar anlayışsız, bir o kadar da bilgisiz olduklarını ispatlayan eylemdir.

    akademik kariyerden size ne? ben evde duvara bakıyorum belki "iş" olarak, belki sabahtan akşama kadar "kadın programları" seyrediyorum, belki atom mühendisiyim, biri adımı sorduğunda doğduğum isimle anılmak benim hakkımdır.

    bu yukarıdaki söylemlere sahip arkadaşlara, "siz evlendiğinizde adınız artık ahmet olmayack, mehmet olacak" desek, hadi adını bırak, soyadınız değişecek desek ne yaparlar acaba?

    kocamı da çok severim, burada bu entryleri yazan arkadaşların yaşı kadar yıl da evliyimdir büyük ihtimalle.

    yapması da çok kolaydır, hatta ben bin yıl önce evlendiğimde böyle bir uygulama bulunmadığı için yıllarca sadece kendi soyadımı kullandım, ancak ikinci çocuğumu doğururken sigorta vb konularda zorluk çıktığını öğrendiğimde eşimin soyadını da eklettim.

    haa, bir de benim gibi iki isim iki soyadı olan kadınlardurumunda olanlar mevcut, bize yeni formlar filan bastırılmasına gerek yok ama, idare ediyoruz, alt satıra filan yazıyoruz.
  • ispanyol geleneği... doğan çocuğun ismi doğduğu an ona özel olur, evlenmekle falan değişmez. şöyle ki birinci soyadı olarak babasının ilk soyadını alırken, ikinci soyadı olarak da annesinin ilk soyadını alır.
  • gereksizdir. öyle de böyle de kimse kimseye yaranamıyorsun zaten. en iyisi evlendikten sonra eşlerin yeni bir ortak soyadı seçmeleri. ne yani insanlar niye illa ana-babasının soyadını taşımak zorunda ki? tamam, mahkeme ile değiştirebiliyorsun ama neden mahkemeye ihtiyaç duyayım ki? bu iş için daha kolay bir yol belirlenebilir. ama, ama evlenirken eşlerin her ikisinin kararı ile yeni bir soyadı alınması için basit bir dilekçe yeterli olsun. böyle bir şeye kim niye karşı olsun ki?
  • iki adı iki soyadı kullanmak durumunda kalanlar için, isimlerde parantez uygulaması getirilebilir
    (bkz: türk soyadlarında oğlu sorunsalı)

    diyelim ki iki isminiz var
    diyelim ki soyadınız halihazırda -oğlu ile bitiyor bu durumda başka bir oğlu ile evlenmeniz durumunda, soyadınızdan vazgeçmek de istemiyorsanız...
    örneğin deniz seda kuruoğlu-yaprakoğlu gibi isim yerine deniz seda (kuru-yaprak)oğlu kullanmak çok daha mantıklı olacaktır.
  • eger evlenmeden onceki soyadi (kizlik soyadi, kizlik zari, illa evlenmeden olmaz diyor yani devlet) ile taninan bir kisiyseniz, ornegin makaleleriniz, kitaplariniz, eserleriniz varsa, yani alaninizda isim yapmissaniz, evlendikten sonra da illa ki "esimin soyadini da alacagim" diyorsaniz, cift soyadina sahip olma seceneginizi kullanabilirsiniz.

    eger sirf caniniz istiyor diye cift soyadi secenegini kullanmak isterseniz/kullanirsaniz feminist damgasi yersiniz zira kadin kendi soyadindan vazgecmiyorsa illa ki "menopozu yaklasmis inatci feminik"tir, gereksiz ozguven sahibidir, ne gerek vardir, icat cikarmistir.

    avrupa'daki cogu ulkede cift soyadi kullanilabilir (illa kullanilir degil, kullanilabilir). evlilik uzerine veya degisik aile birlesmeleri uzerine cift soyadi edinilir. evlilik uzerine edinilen cift soyadlarda kadinin kendi soyadi ile esinin soyadi "-" isareti ile ayrilir. cocuklar ise ya annenin ya da babanin soyadini alir (bildigim kadariyla da ispanya'da annenin soyadi da babanin soyadi da cocuga gecer, babanin soyadi cocugun ilk soyadi, annenin soyadi da cocugun ikinci soyadi olur).

    amerika'da ise kadinlar evlendikten sonra kendi soyadlarini ikinci isimleri olarak kullanabilirler ancak kendi soyadlari ile eslerinin soyadi "-" ile ayrilmaz, dolayisiyla kadinin "kizlik" soyadi, evlendikten sonra soyadindan sayilmaz.
  • portekiz, ispanya ve brezilya'da yaygındır. soyadlardan biri babadan, diğeri anneden gelir bu ülkelerde.

    fernando alonso diaz
    ayrton senna da silva
    jaime alguersuari escudero
    carlos sainz cenamor
    luis rodriguez moya*
    daniel sordo castillo
    pedro martinez de la rosa*
    bruno senna lalli
    marc gene guerrero
  • ispanyollar, babadan ayrı anneden ayrı, iki soyadı alırlar.
    ek olarak, babanın, ya kendi soyadı* verilir, ya da ismine, "oğlu" anlamındaki "ez" eki getirilerek ortaya çıkan bir soyadı verilir.

    babanın adı örneğin:

    rodruigo ise --> rodriguez
    marco ise --> marquez
    sancho ise --> sanchez
    domingo ise --> dominguez
    fernando ise --> fernandez
    gonzalo ise --> gonzalez
    martin ise --> martinez
    ramiro ise --> ramirez
    ...
    şeklinde soyadları oluşur böylece.

    örneğin iker casillas fernández*in babasının adı ya da muhtemelen dedelerinden birinin adı fernandodur.
  • en merak ettiğim şey, benden sonraki nesle sorulacak banka güvenlik sorusu.

    çift soyadı yaygınlaşıyor ve insanların annesinin "kızlık soyadı"nı bilmek matah bi şey değil artık.
  • bir de çift isim varsa bitmeyen bir isim oluverir. eşin olacaksa soyadını almak en doğrusu bence ama kızlık soyadını kullananlara da karşı değilim amma ve lakin arjantinliler gibi zilyon tane soyisime ne gerek var?
hesabın var mı? giriş yap