• mezar taşında osmanlı türkçesi ile yazılan ifadelerin günümüz türkçesi şu şekildedir:

    büyük mürşid ziya gökalp burada yatıyor.
    öldüğü gün millî bir matem günü oldu.
    türk ocağı onun aziz vücudunu kendisini yetiştirmekle mağrur
    olan vatanın bu toprağına ve mübarek hâtırâsını kendi kalbine gömdü.

    25 teşrinievvel sene 1924 gün cumartesi

    ...

    mustafa kemal atatürk kendisini şu sözlerle yüceltmiştir:

    " bedenimin babası ali rıza efendi, hislerimin namık kemal, fikirlerimin ziya gökalp'tir! "

    ruhu şâd olsun.
  • şu ana kadar nasıl yazılmamış anlamadım. siyasi düşüncelerinin özü turan şiirindeki şu dizedir:

    ''vatan ne türkiyedir türklere, ne türkistan
    vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: turan''
  • kürt asıllı türkçü olduğu söylenen türk. memleketi olan diyarbakırın çermik ve çüngüş ilçelerinin etnik kökenleri incelense kendisinin etnik kökeninin ne olduğu daha iyi anlaşılır. anladığım kadarıyla bir kısım teröristler ve teröristlerin maymuna çevirdiği sözde sol özde ne neyi ne için savunduğunu bilmeyen tipler kendisinin diyabakırlı olmasını içine sindirememektedirler. onlara göre diyarbakır ezelden beri kürtlerin yaşadığı türkün olmadığı bir şehir, bir kürt başkentidir. ama ziya gökalp ve onun gibi türk milliyetçiliğine ve türk diline yön veren bir çok insanın diyarbakırlı olmasını kendi amaçları önünde sinir bozucu bir kıymık gibi görüyorlar. ve buldukları her ortamda aslı astarı olmayan sözde kanıtlarla kendince bir şeyleri iddia ediyorlar.

    kendisinin kürtçe ve zazaca bilmesi ve hatta kürtçe grameri yazmasının kürt olduğuna kanıt olarak gösterilmesi oldukça temelsiz bir iddia bence. bu gün avrupada doğup büyüyen bir 3. kuşak yozgatlı ya hiç, ya da çok bozuk bir türkçe ile konuşmaktadır. bu yozgatlının çocukları ise kendini doğduğu ve yaşadığı ülkenin milletinden görmektedirler. televizyonun, radyonun, sosyal medyanın bu kadar yaygın olduğu bir zamanda bile avrupa'da ki türkler milli benliklerini unutmaktadır. hal böyleyken yüzyıllar boyunca kürt beylerinin insafına ve emrine bırakılmış ve yaşadığı bölgelerde büyük ölçüde izolasyon altında yaşamış türklerin zamanla kürt dilini veya zaza dilini öğrenmesi, konuşması ve kendini kürt veya zaza olarak görmesi normaldir. normal olmayan ise bilinen bir gerçeği siyasi amaçlar için görmemezlikten gelmek ve hatta ona iftira atmaktır. (bkz: karakeçililer)

    hoş, bu sözlükte epey bir zaman önce bir yazar aslında türk olduklarını öğrenen karakeçililerin , karakeçili olup kendini türk olarak hissetmeyen insanların varlığından bahsedip bununla sevindirik olmuştu. (bkz: #10012356) bir adamın türk olduğunu inkar edip kürt olduğunu kabul etmesi bu yazar kişisi için süper bir olay. ama türk olduğunu söylemek ırkçılık faşistlik, tü kaka. benim için ise bir şey ifade etmiyor doğrusu. kendini ne hissediyorsan o sundur. bir insanın siyasi görüşü sana göre yanlış olabilir. onu sevmeyebilir ve hatta nefret edebilirsin. ama sırf işine gelmiyor diye doğruyu örtmek bambaşka bir şey.

    ırkçılık yapmak, bir insanı ırkından dolayı küçük görmek kabul edilebilir bir şey değil. bu bütün milletler için geçerli. ama her ne oluyorsa iş türk olmaya geldi mi niyeyse işler bi karışıyor bazı insanlar da.
  • kendisi hakkında bir iddiaya (ilk başlarda kürtçülük hareketi başlatmaya çalışsa da, taraftar toplayamadığı için bu çabasından vazgeçerek, türkçülük hareketine yönelesi) cevap verecek olursak öncelikle şerif mardin'in jön türkler diye bir kitabı yok. bahsedilen "jön türklerin siyasi fikirleri" isimli kitabı ise bu kitapta nerede böyle bir ifade geçtiğini ziya gökalp'ın isminin sık geçtiği konularda ve türkçülük hareketlerini işlediği bölümlerde bulamadım. maalesef kitabın sonunda bulunan ayrıntılı dizinde çok daha önemsiz kişilere dizinde yer verilmiş olmasına rağmen ziya gökalp'e yer verilmemiş. yani eğer bu iddia bir yalan değilse ve iddianın dayanağı bu bahsettiğimiz kitap ise nerede geçtiğinin söylenmesini rica edeceğim.

    hoş, daha önce de bir kitabında* said-i nursi'nin milli mücadele sırasında ankara'ya geldiği, mustafa kemal tarafından askeri törenle karşılandığı, tbmm'de meclis kürsüsünden hitap ettiği gibi nurcu tarihçilerin bile dillendirmeye cesaret edemediği gerçek dışı bir iddiayı seslendirmiş olan şerif mardin'in ziya gökalp hakkında gerçekten böyle bir iddiası varsa onun da neyi kaynak gösterdiğini merak ediyorum.

    bunun dışında kendisine bodoslama saldırmak isteyenler bu bahsettiğimiz konuda kafa yormasınlar boşuna. eski düzen "oğlum, bak türkçülüğün fikir babası ziya gökalp bile aslında kürt, biliyosun :)))"falan demeleri yeterli. başkalarının size gülmesine ise aldırmayın.

    *türkiye'de din ve toplumsal değişme bediüzzaman said nursi olayı, 1992 basımı, s. 153-154 (burada kendisi bu olayı sadece said-i nursi'nin yazdıklarını kaynak göstererek, hiçbr tenkide tabi tutmadan tamamen doğruymuş gibi anlatmaktadır.)

    edit: ekmek arasi mayonezin bu iddiasına karşın önce burada şerif mardin'in bahsettiği gibi bir kitabı olmadığını, mevcut kitabında ise öyle bir ifade geçmediğini, eğer ben bulamamışsam nerede geçtiğini söylemesini istedim. başlangıçta kendisinin bu soruya karşılık cevabını bir editle, ya da yeni bir entri ile vereceğini düşünerek bekledim ama olmadı maalesef. onun üzerine kendisine gayet kibar bir şekilde ilgili iddiasının kaynağı konusunda hala cevap beklediğimi belirten bir özel mesaj attım. fakat onca zamana rağmen o yönde bir mesaj da gelmedi.

    sonuç olarak insanların bu kadar yalan söyleyebilmeleri, bir taraflarından bu kadar kolay palavra atabilmeleri bir insan olarak üzüyor beni sözlük. çok ciddiyim.
  • "türk milletindenim,
    islam ümmetindenim,
    garb medeniyetindenim."
    buyurmuş insan.
  • ataturk'un fikir babam dedigi kisi.
  • türkçülüğün esasları isimli eserinde türkçe ile ilgili olsun; turancılık, türkçülük, türkiyecilik gibi kavramlarla ilgili olsun; izlediği yol; önce kavramları tanımlamak, sonra da aralarından kendince hangisini ya da hangi karışımı mantıklı bulduğunu sebepleriyle birlikte açıklamaktır.
    bence bu yol hem objektif hem de dürüst bir yoldur.
    görüşleri de oldukça ılımlıdır, öyle bir "kafatasçılık" falan yoktur ortada.
  • http://www.guzelsozler.com/ da kendisinden yapılan alıntılar şöyledir:

    "başka dile uymaz annenin sesi, her sözün ararsan vardır türkçe'si."

    "ümit ,benim ruhumun vazgeçilmez ihtiyaçlarındandır."
  • türkçülüğün büyük fikir babası.

    hakkında kürt olduğuna dair yapılan yorumlar aslında türk düşmanlarınca hedeflenen amaçların gerçekleştiğine işaret ediyor. sırf diyarbakırlı olduğu için kürt zannedilmesi, kaç asırlık türk yurdunun şu an kürt şehri diye anılmaya başladığından dolayıdır. bu da cumhuriyet döneminde baskıya, zulme uğradığını iddia eden milletin aslında nasıl türkleri asimile ettiği ya da o toprakları terk etmeye zorladığını bize açıkça gösteriyor.
  • babasına kürt diyen alparslan türkeş'e, gökalp'in öz kızı tepki göstermiş ve kendilerinin türk olduğunu ancak kürt olsalar dahi kürt kökenli olduklarını saklamayacaklarını söylemiştir.

    sınıfsal değil mesleki ayrımlarla toplumun şekillendiğini savunan mesleki örgütleri toplumu oluşturan temel birimler olduğunu savunmuş ve meslek örgütlerinin dayanışmasıyla toplumsal huzurun sağlanabileceğini savunmuştur. dayanışmacı toplumu solidarizmi savunmuştur. bazı çevrelerin ima etmeye çalıştığı gibi emile durkheim'ın düşüncelerini telifsiz bir şekilde kopyalamamış kitaplarında yaptığı alıntılarda durkheim'ın ismini zikretmiştir. kim ne derse desin türkiye'de sosyolojinin kurucusudur. erol güngör ve cemil meriç ikiside değerli sosyologlar olmasına karşın belli ki bu noktada hazımsızlardır. öyle ki özellikle erol güngörün kitaplarını okuyanlar görürler ki fikirleri esasında gökalp'in toplum vizyonu temellerinde yükselir sadece daha yakın bir çağda yaşamasından ötürü bilgiye gökalpden daha kolay ulaşmıştır. hakeza cemil meriç her ne kadar antik dönemlere uzanan betimlemeleri ve örnekleriyle daha kapsamlı yazmış olsa da gökalp'i esasında teferruatta eleştirebilir. bu yazarları okumuş biri olarak söylüyorum kimse kusura bakmasın çamaşır makinesini bulan bilim adamının algoritmayı keşfeden bilim insanına çamur atması gibidir ziya gökalp'i küçük görmek. daha pirimitif olmasına karşın kökeni vermiştir gökalp.

    "vatan ne türkiye'dir türklere ne de türkistan, vatan büyük ve müebbet bir ülkedir turan" sözü dahi fiziki kalıplarda düşünülmüştür gökalp'in külliyatının tam olarak okunmamasından ötürü bu sözde ki turan esasında önce bireyin, sonrasında bireylerin fikir birliğidir. türkçülüğü tam anlmıyla seküler olarak ele almaması milliyetin içine sokarak islam içinde örfi olarak değerlendirmesinde bir yanlışlık varsa acaba doğrusu nedir merak ediyorum.( erol güngör'de cemil meriç'de aynısını yapmış veya bu alanı boş bırakıp kaçmışlardır) fikir ahlakı denilince mustafa kemal'e karşı alfabe değişimi sırasında çok ciddi muhalefet etmiştir erol güngör'de veya cemil meriç'de kendi dönemleri için bunu göremeyiz. gökalp bazı değerlere geç kalmış bir toplum için çabalamıştır şiirlerinde dahi bunu görebiliriz ahenkten ziyade bir fikri anlatma güdüsü vardır şiiri şiir yapan özellik öncelikle ahenktir önce şiir sonra fikir gelir gökalp fikir için şiir yazmıştır. aynı dönemlerde ki akçura çok daha rasyonalist ve tutarlı yazar bugün okuduğumuzda ancak unutulmamalıdır ki akçura belli toplumsal konularda ve çözümlemelerde çok yol katetmiş olan rusya türklerindendir. gökalp'i döneminde değerlendirmek ve saygı duymak gerekir.
hesabın var mı? giriş yap