• fasondur, maliyeti sisirmedir, kilifina uydurmadir, neticesi 1999 senesinin agustos ayinda aci bir netlikte izlenmistir ve fakat halen ulkemizin ileri(sozde) gelenleri, bir o kadar yetkisiz kalasica yetkililerimiz bu musibetten gereken dersi cikartamamis, jeoloji muhendislerimizi tanimamaya devam etmistir.
  • çevre ve şehircilik bakanlığı'nın mevzuatının girişinde yer alan bilgilere göre türkiye'de 1999 yılına kadar istenmeyen,
    istense bile laf olsun diye istenmiş gibi yapılan rapor.
  • insaat muhendisligi ile alakasi olmayan, yapinin yapilacagi arazinin, fiziksel parametrelerinin hesaplanmasi icin kullanilan yontemlerin toplamina verilen ad .

    yontem olarak sismik ve elektirik(bazen sondaj) yontemler tercih edilir. bu yontemler vasitasiyla, temel derinliginde ve genel olarak yapinin bulunacagi arazinin bir rontgeni cekilir. bundan yararlanarak insaat muhendisleri, tasarladiklari binanin deprem karsisinda verecegi tepkileri on gorup buna gore binayi dizayn ederler. ve tanidik oldugmuz goruntuler olan binanin iki katinin topraga gomulmesi( zemin sivilasmasi)i,binanin temelinin zaman icinde korezyona ugramasi(zeminde sivi birikmesi), deprem esnasinda zeminin verecegi , binayi zorlayacak etkileri absorve etmek icin yontemler gelistiren insaatcilara yardimci olur.boylece bosa maliyetten kacinilmis olur.

    fakat yurdumda hersey carpik oldugu icin, bu da carpik bir sekilde yapilir. onceden jeolog-jeofizikci ikilisinin adini anmayan isaat muhendisleri, basit jeolojik tespitlerle binalari yapiyorlardi. sonucu bir kez daha fakat eskilerinden daha aci olarak goruldu.
    bu sefer bu isi jeofizikci yada jeologun yapmasina karar verdi devlet erkani.

    fakat uygulanmasi gereken, ayri ayri bu branslarin birinin kullanilmasi yerine , insaatcilarinda istekleri goz onune alinarak, bu dallarin ortak calismasi sonucu yapilan etudtur.

    cunku , insaat muhendisinin gorev alani diger iki bran$a gore daha kisitlidir. fakat diger iki bran$ arkeoloji den,criminolojiye kadar bir cok alanda ( gelismis ulkelerde) kullanilanilabilir.
  • yapilarda otu boku sanki baska problem kaynagi yokmus gibi depremden dogan gereklilikle iliskilendirme modasina kurban gitmis hadise. akli selim jeofizikci-jeolog-insaat muhendislerinin delikanli gibi numunesiydi, deneyiydi eksik etmeyerek disiplinler arasi uyum ve koordinasyon icerisinde yuruttugu, akli evvel jeolog, jeofizikci bazen de insaatci takiminin ise masayi bir ucundan tiklatip diger ucuna kulagini dayama vasitasiyla, ebesinin seyi derecesinde korelasyonlar kullanarak masanin yapildigi agacin turunu, muhendislik ozelliklerini, gelmisini gecmisini ortaya cikartmak cercevesinde algiladigi calisma.
  • yüzüklerin kardeşliği (jeoloji, jeofizik ve geoteknik) olması gerekirken, habil-kabil savaşına dönen ve döndükçe de ülke ve insanıza (bir sonraki depremde) pahalıya patlayacak olan inceleme.
  • çevre ve şehircilik bakanlığınca 09.03.2019 tarih 30709 sayılı resmi gazetede zemin ve temel etüdü uygulama esasları ve rapor formatına dair tebliğ yayımlanmıştır. bu tebliğe göre yeni rapor formatı ve tebliğ ile ilgili detayları aşağıdaki bağlantıdan görebilirsiniz

    https://www.sanalsantiye.com/…ir-teblig-yayimlandi/
  • eksikliği çoğu binanın yıkılma sebebidir.

    kale gibi bir bina da yapsanız zemin etüdü eksik yahut hatalıysa binanız karton gibi göçer. şakası yoktur.
  • deprem yönetmeliğine göre yapılan binalarda zemin etüd raporu mutlaka olmalıdır. bu rapor binanın taşıyıcı statik hesaplarını da etkiler. zemin etüdünü zemin laboratuvarları yapmaktadır. fakat yapılan birçok zemin etüdünün gerçek sonuç verdiğine inanmıyorum. bunun nedeni zemin sondajı yapılırken parselin sadece bir köşesinden zemin örneğinin alınmasıdır. örnek verecek olursak geçen gün zemin etüdünde çürük çıkan bir yapının kazı aşamasında altı yüksek mukavemeti taş çıktı. fakat parselin sondaj alınan köşesindeki zemin dolgu zemin olduğu için binanın altına temelli kazık projelendirilmiştir. zemin etüd raporunu bulunduğun belediyenin arşivinden arsa tapusunun ada parselini söyleyerek edinebilirsiniz.
  • zemin - arapça
    etüd - fransızca
    zemin etüdü - türkçe

    (bkz: rabbimin mucizesi)
  • zemin etüdünü inşaat mühendisin yaptığını cahillerin olduğunu göstermiş başlıktır.

    zemin etüdünü jeolojik ve jeofizik mühendisi deneylerini yapar, raporlar ve belediyeye veya ilgili bakanlığa teslim eder.

    zemin etüdü onaylanan yer için daha sonra izin verilerek inşaat'a başlanır.

    edit: arkadaşlar cahil cahil mesajlar geldi. edit gereği duydum.

    1-jeofizikciler sismik vs gibi jeofizik aletleriyle deney yaparlar, elde ettikleri verileri yorumlarlar ve imzasını atarak jeoteknik rapor a eklenir.
    2- jeoloji mühendisleri laboratuvar deneyleri, litoloji tanımı, kayaç tanımı, sondaj veri ve logları, saha deneylerinin sonuçlarını raporlayarak jeoteknik rapor a ekler.
    3- inşaat mühendisleri de gerekli hesaplamaları yaparak statik vs. bir rapor oluşturur ve bunun sonucunda çevre şehircilik veya belediyenin işini yapıyorsanız belediye için zemin etüt raporu hazırlanmış olur.

    jeoloji-jeofizik ve inşaat müh. zemin işlerinde birbirleriyle irtibat halinde çalışan mesleklerdir.
hesabın var mı? giriş yap