3 entry daha
  • insaat muhendisligi ile alakasi olmayan, yapinin yapilacagi arazinin, fiziksel parametrelerinin hesaplanmasi icin kullanilan yontemlerin toplamina verilen ad .

    yontem olarak sismik ve elektirik(bazen sondaj) yontemler tercih edilir. bu yontemler vasitasiyla, temel derinliginde ve genel olarak yapinin bulunacagi arazinin bir rontgeni cekilir. bundan yararlanarak insaat muhendisleri, tasarladiklari binanin deprem karsisinda verecegi tepkileri on gorup buna gore binayi dizayn ederler. ve tanidik oldugmuz goruntuler olan binanin iki katinin topraga gomulmesi( zemin sivilasmasi)i,binanin temelinin zaman icinde korezyona ugramasi(zeminde sivi birikmesi), deprem esnasinda zeminin verecegi , binayi zorlayacak etkileri absorve etmek icin yontemler gelistiren insaatcilara yardimci olur.boylece bosa maliyetten kacinilmis olur.

    fakat yurdumda hersey carpik oldugu icin, bu da carpik bir sekilde yapilir. onceden jeolog-jeofizikci ikilisinin adini anmayan isaat muhendisleri, basit jeolojik tespitlerle binalari yapiyorlardi. sonucu bir kez daha fakat eskilerinden daha aci olarak goruldu.
    bu sefer bu isi jeofizikci yada jeologun yapmasina karar verdi devlet erkani.

    fakat uygulanmasi gereken, ayri ayri bu branslarin birinin kullanilmasi yerine , insaatcilarinda istekleri goz onune alinarak, bu dallarin ortak calismasi sonucu yapilan etudtur.

    cunku , insaat muhendisinin gorev alani diger iki bran$a gore daha kisitlidir. fakat diger iki bran$ arkeoloji den,criminolojiye kadar bir cok alanda ( gelismis ulkelerde) kullanilanilabilir.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap