• istanbulda tahtakale civarında bulunan ve tekstil, züccaciye, tuhafiye toptancılarının yoğunlukta olduğu semt. anadolu esnaflarının her çeşidini burada görmek mümkündür. izmirde kemeraltı ne ise istanbulda da yeşildirek odur. ayrıca adıyla anılan bir karakol ve bazı bankaların istanbul şubelerinin yer aldığı semttir. istanbulun çoğu yeri gibi yokuştur ve tıkış tıkıştır.
  • eski istanbul liginin güzide takımlarından biridir aynı zamanda.
  • anneannemin halen tutmakta oldugu takim.
    (bkz: anneanne tripleri)
  • çorap çamaşır toptancılarının bolca bulunduğu, dar sokaklara sahip mekan.
  • yaşayan bir organizma.

    o dar sokaklarında sabah erkenden mal boşaltmaya gelen arabalar, kamyonlar. çorapçısı, çamaşırcısı. malatyalısı, çorumlusu. her şeyin toptancısı. günün belli saatlerinde yeniden gelen kamyonlar. şehir dışına gönderilen, içi çorap, çamaşır dolu koca koca çuvallar.

    ara sıra sokaklarında sultanahmet ten sıkılmış arka sokaklara da bakayım diyen turistler. bazılarının ellerinde çıtır çerezler. tıpkı sinema izler gibi etrafı izlerler. ama bilmezler burası doğu. burada her şey gerçek. acı gerçek,mutluluk gerçek, duygu gerçek. turist koca çuvalın altında ezilen o ellili yaşlardaki hamalı izlerken "ne hoş bir görüntü" diyor.

    bazı esnaflar bugün bizim için ne nasipse onu alırız diyor. bazıları ise kazanayımda nasıl olursa olsun diyor. zaten bunun gibiler yüzünden oradaki esnaflar eski günleri arıyor. müşterilerin de satıcılardan geri kalan bir yanı yok. onlarında bazıları "nasıl bu esnafı kazıklarım. marizleyip giderim" diyor. bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı herkes birbirine kurt gözükmekte ve herkes tetikte beklemekte.

    gelinip görülmesi gereken bir istanbul semti burası. tabii gelip görenler arasında bizi yönetenler varsa buranın daha iyi bir hale getirilmesi konusunda çalışmalar yapsa fena olmaz.
  • bi tarihlerde yalan olmasin onyedi sifir mi yirmibir sifir mi ne oyle bi skorla yenilen takim. aramaya inandim ama vaktim yetmedi.
  • görüştüğüm kişilerden aldığım haberlerde göre yakında yeri değişcek olan mekan. bütün toptancılar giyimkent e alınacakmış peki burası ne olacak sorusuna da "ne olacak turistler için otel ve eğlence yeri olacak" dediler. demem o ki yakında -ki bu yakın o kadar yakın değil en az 10 yıl- buralara girmek istanbul halkına yasaklanabilir. turistlerin keyfini kaçırıyoruz bahanesini üretip bizi almayabilirler.

    yani şimdiden bir gidin gezin. bu aralar orada bir ekşi sözlük yazarı var. ama ben bilmem kim olduğunu.

    (bkz: halla halla kim olabilirki)
  • hikayesini babamızdan dinlediğimiz, hiç canlı izleyemesek bile kalbimizin bir köşesine çentik atmayı başarmış semt takımı. rahmetli dedem babamı galatasaray maçına götürmeyince, babam çocuk aklıyla cimboma küsüp, ev ahalisine ''ben artık yeşildirekliyim'' restini çekmiş . reste karşı çaresiz kalan dedem yeşildirek'e taraftar kaptırmamak için babamı galatasaray tribününe götürmeye başlamış ama çocuk kalbine kazınan yeşildirek sevgisi silinmemiş. arkadaşlarıyla birlikte galatasaray maçlarına koştururken vakit buldukça yeşildirek tribününe gitmeye devam etmişler. istanbul'da aynı gün aynı stadyumda 3-4 maçın arka arkaya izlendiği, insanların futbol izlemek için semt semt dolaştığı yıllarmış. futbolun gerçekten halka ait olduğu, sokak, semt, mahalle kültüründen beslendiği, oyunun özünün sevildiği, medyanın ve politikacıların futbolun rantını yemediği yılların en güzel hatırasıymış yeşildirek. 60'lı yıllarda 1. ligde top koşturmuş yeşildirek ama mazisi çok daha eski. istanbul futbol kültüründe yok olan bir geleneğin son temsilcisi. televizyonsuz yıllar. spor olarak gazetelerin yayınladığı pehlivan tefrikaları ve semt takımlarının maçlarının asla kaçırılmadığı dönemler.

    semt; local takım destekleme fenomeninin istanbul futbol kültüründe oldukça yaygın olduğu bir dönemde hatırı sayılır bir taraftar kitlesi toplamayı başarmış. yeşildirek, vefa, tophane tayfun gibi kült takımlar, dar alanda kısa paslaşmalar tadında amatör ruhla futbol oynayıp, artık iyice nostaljiye karışan, toprak sahalarda diz kanatan semt emekçilerinin takımları olarak, türk futbol tarihinin endüstriyel futbol öncesi naif dönemine damga vurmuş futbol ekolleridir. bu semt takımlarının yazılı olmayan tarihi mutlaka arşiv değeri taşıyan bir ''semt kültürü'' kitabında toplanmalı ve gelecek nesillere aktarılmalıdır. mevcut çalışmalar resmi tarihin istatistik verilerinden öteye gidemiyor. futbolu seviyorsanız mutlaka bir semt takımının maçına gidin.
  • 1951 yılında kurulmuş olan sarı-yeşil renklere sahip spor kulübü. 1962-63 sezonunda 1. ligde yer almış ve o sezon küme düşmüştür. günümüzde amatör ligde yer almaktadır.
  • bu sezon istanbul 2. amatör kümede mücadele eden takım.
hesabın var mı? giriş yap