• “paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır.” demiş.
  • iskoç kimliğinin ortaya çıkışında çok önemli bir yeri olan iskoç yazar. tarihi roman kavramı onuna anılır. iskoç pound'unun ön yüzünde onun resmi vardır.
  • franz schubert'in ave maria'sinin (ellens dritter gesang) sozleri aslinda sir walter scott'in lady of the lake siirinden alinip almanca'ya cevrilmistir. yani pek cok kisinin sandiginin aksine schubert bu unlu liedini latince duanin metni uzerine bestelememistir. donizetti'nin lucia di lammermoor operasinin librettosu da scott'in the bride of lammermoor adli romani baz alinarak yazilmistir. vincenzo bellini'nin i puritani operasinin kokeni de scott'un romani old mortality'dir.
  • 8 el ates edilip 3'u sirtindan, sonuncusu da kalbinden toplamda 5 kursunla polis tarafindan vurularak oldurulen adam.

    polisin avukatinin yaptigi aciklamaya gore "yasanan arbedede walter scott polisin elindeki taser'in (sok tabancasi) kontrolunu ele gecirip polise karsi geliyor. polis de kendisini korumak icin silahini kullanmak zorunda kaliyor." isin komik/kotu kismi ise olum ani videolara yansiyor ve goruntulerde bunu destekleyen hicbir sey olmamasi, dahasi da polisin aciklamasinda silahi vardi demesi ve yine videoda gozuktugu uzere silahini olen adamin uzerine kendi yerlestirmesi.

    iste bu yuzden her seyi her toplumsal olayi cekin, kayda alin diyoruz. cunku biliyorsunuz ki sistem her zaman kendi adamini korumaya calisacaktir.

    http://www.independent.co.uk/…-slager-10161326.html

    (bkz: acab)
  • lukacs kısaca der ki; scott edebiyatta realizm konusunda bildiğin katıksız bi devrimcidir der. niye çünkü tarihsel roman denen şeyde krallar hükümdarlar, şövalyeler paşalar vardır ve devrimleri yöneten onlardır, hiç hata neyin yapmazlar. fakat scott öyle yapmamış. o devrimlere giden yolun tamamını, sıradan bi karaktere yüklemiş. yani bi kralı bile anlatsa, onun sıradan hallerini yansıtmış ve toplumsal değişimle birlikte onu da değiştirmiş, devrim koşuluna onu da hazırlamış. gerzek romantiklere benzetmemiş demiş. aferim ona demiş.
  • sir walter scott, zamanının üretken iskoçyalı tarihî roman yazarı ve şairi. tüm avrupa ülkeleri, avustralya ve kuzey amerika'dan okurları olan scott, yaşamı süresince ingilizce eser veren ve gerçekten uluslararası bir kariyere sahip olan ilk yazar sayılır.
    walter scott; 1771 yılında dünyaya gözlerini açtı. yaşamının çoğu bu şehirde geçti. doğduğu şehir edinburgh şehridir. burada eğitimini sürdüren walter scott, hukuk fakültesi okudu. öğrenimi sonrasında edinburgh bürosuna kabul edildi. ancak onun aklı hep halk şarkılarındaydı. bu hevesi hiç bir zaman üzerinden atamadı ve bunun sadece heves olmadığını gösterip; 1803 yılında merak saldığı ve hevesini taşıdığı halk oyunları hakkında üç ciltlik bir inceleme yaptı.
    kendisi iskoç olduğu için hep eserleri iskoç kültürüne dayanıyordu. 1805 ve daha sonraki yıllarda iskoç folklorüne ve efsanelerine dayanan romantik şiirler yazdı. ancak bu yazdıkları o dönemin ünlü yazarları sayesinde hep geri kaldı. bu folklor ve efsaneleri yazdığı romanlara taşıdı. romana başlayan walter scott 1814 yıllarında “waverly” adlı romanını yayımladı. fakat o yıllarda roman edebiyatın düşük kollarından biri olarak görülüyordu ve bu yüzden pek tutulmamıştı yazdıkları. sonraki yıllarda saray tarafından kendisine “baron ve sir” ünvanı verildi. genelde dünya üzerinde yazalar öldükten sonra kitapları değerlenir ve çok satanlar olarak adlandırılır ancak walter scott yaşamı içerisinde böyle bir duyguyu tattı ve yaşadığı sürece kitapları beğeni topladı. ancak walter scott’un hayatı hep borç ödemekle geçmişti. yapmış olduğu yanlış yatırımlar onu hep borca sürüklüyordu.
    genellikle iskoç tarihine dayalı romanlar yazardı. ancak 1820 yılında “kara şövalye” adlı eseri ingiltere tarihine geçer. daha sonra 1823 yılında yazdığı quentin durward ise fransız devrimine ait bir dönemde geçmektedir. bilindiği gibi walter scott, borç bataklığında olduğu için bazı romanlarını aceleye getirmiş ve bu yüzden pek beğenilmese de bu romanları yine de onu bu borçtan kurtarmıştır. borçtan kurtulan walter scott bu sefer de hastalıkla mücadeleye etmeye başlamıştır. çetin bir mücadelede tedavi için italya’ya gitmiştir. burada şifa bulmayı uman walter scott, istediğine ulaşamamış ve 1832 yılında hayata gözlerini yummuştur.
  • (bkz: hermetica); arketipik ışık
  • abd'deki polis vahşetinin son kurbanı.

    polis memuru michael thomas'ın ifadesine göre, arbede sırasında walter scott elektrik şok cihazını polisin elinden almış ve polis de ölüm korkusu ile walter'ı öldürmüş.

    ancak benim internete düşen görüntüde izlediğim durum hiç de öyle değil. görüntü şok cihazının yerde olduğu anda başlıyor ve bu anda walter arkasını dönerek polisden kaçmaya başlıyor. kendisinden kaçan şüpheliyi yakalamaya bile tenezzül etmeyen polis de, arkasından 8 kurşun sıkıp walter'ı öldürüyor. sonra da yerdeki şok cihazını alıp giderek walter'ın ölü bedeninin yanına koyuyor.

    kısaca durum hiç de polisin anlattığı gibi walter'ın şok cihazını polisin elinden alması ve polisin kendisini tehdit altında hissetmesi şeklinde cereyan etmiyor. çünkü, ortada kendisinden kaçmaya çalışan şüpheliyi tehdit oluşturmadığı hâlde yakalama ya da etkisiz hâle getirme amacı gütmeden yakın mesafeden 8 kurşun sıkarak öldüren bir polis var. walter hem ölüm anında polise karşı bir tehdit oluşturmuyor, hem de polis walter'ı yakalamaya ya da etkisiz hâle getirmeye bile tenezzül etmiyor.

    kameraların cep telefonlarına entegre olmadığı, her köşe başında güvenlik kameralarının bulunmadığı dönemlerde polis ve devlet vahşetlerinin üstü örtülüyordu ve biz sadece bize anlatılanı biliyorduk ama teknolojinin verimli yönde gelişmesi ve internet sayesinde bu durum değişmeye başladı. george orwell'ın tahmininin aksine, köşe başlarındaki kameralar sadece vatandaşın başına değil devletin de başına bela olmaya başladı. bir nevi devletin, polis devlet olmaması gerektiğinin ve polisin dizginlerinin çok sıkı tutulması gerektiğinin ispatı yine teknoloji oldu. eğer "benim polisim destan yazdı" çarpıtması yerine ali ismail korkmaz, sözde kabataş tacizi, eric garner ve walter scott gibi hadiselerden doğru sonuçlar çıkartılırsa ve gerçeğin anlatılandan ne kadar farklı olabileceği idrak edilirse dünya da daha iyi bir yer olma konusunda ilerler.
  • ingiliz cin üreticilerinin baskısıyla 3 katına çıkan vergilerin makul hale gelmesini ve bugün tüm dünyada böylesine yaygın şekilde viski içilebilmesinin sebebi olan ünlü yazar.

    1820 yılında sir walter scott kral iv. george'u iskoçya'ya davet eder. kralı geleneksel iskoç misafirperverliğiyle son derece iyi ağırlar ancak hiç çekinmeden krala sürekli o sıra yasadışı olan viski ikram eder. yaşadıklarından ve ilk kez içtiği bu içkiden çok etkilenen kral londra'ya döner dönmez vergi kanunun yeniden ele alınıp makul oranlara çakilmesini emreder.
  • (bkz: ivanhoe)
hesabın var mı? giriş yap