• nikita mikhalkov'un 1994'de turkiye'de de gosterime girmis, gunes yanigi ile populer olmadan once cektigi film. film orta asya steplerinde gecer. iki cocuklu gocebe bir mogol ailesi ve kamyonu bozulmus sofor sergey'in hayatlarinin kesismesi uzerine kurulu mizahi yonu cok kuvvetli, sari renkli, guzel bir filmdir. gocebe cadirindaki rambo posteri akillarda..
  • --- spoiler ---
    koyunun kalbini durdurarak öldürmesinin nedeni cengiz han yasasında bu şekilde geçmesindendir. müslümanlar gibi hayvan kesenlerin, kesilerek öldürüleceği gibi bir yasa mevcuttur.

    yine misafirleri sergei'nin sofraya gelmeden yemeğe başlamamaları, cengiz han yasasında bu davranışın yasaklanmasından kaynaklanmaktadır.
    --- spoiler ---
  • sergei'nin söylediği vals için,
    (bkz: na sopkah manchurii)
    (bkz: mançurya'nın tepeleri)

    tepeler karanlıkla örtülmüştü
    aniden bulutların arasında ay gösterdi yüzünü
    huzurlu mezarları aydınlattı
    ay ışığı geceyi yardı
    yatan kahramlara özen gösterdi
    geçmişin gölgeleri durmadan geziyor
    bizle defalarca savaşın kurbanları hakkında konuştu
    her şey sessiz etrafımızda
    rüzgar sis perdesini araladı
    mançurya'nın tepelerinde, savaşçılar yatıyor
    rusların ağıtlarını duymadan
    yaşlı anne ağlıyor, ağlıyor
    genç eş ağlıyor
    kadere lanet eden bir adama ağlıyoruz hepimiz
    bozkırların çimenleri belki de rüyalarını esinlendirdi
    uyuyun, rus topraklarının kahramanları
    baba toprağının oğulları
    rusya adına ölenler
    sizler baba toprağı için öldünüz
    bilmelisin, intikamını alacağız
    sizlerin anılarını onurlarlandıracağız

    http://tr.wikipedia.org/wiki/na_sopkah_mançjurii
    http://www.youtube.com/watch?v=z7vmozofn3y
    http://www.youtube.com/watch?v=lwvpainj7gq
  • son derece etkileyici film. ilginç taraflarından birisi kanımca uyandırdığı tarihsel havadır, hiç de tarihi olmamasına rağmen (özellikle moğol ailesinin erkeğinin eve dönüşte düşünde karısını eski moğol atlılarıyla gördüğü an). sergey'in müzikholde sırtında -dövme olarak- bulunan notaları orkestraya çaldırarak şarkı söylediği sahne, özellikle de filmin son sahneleri oldukça çarpıcı.
  • bozkırda yaşayan bir moğol çiftin aile planlaması ile ilgili sorunu üzerinden ilerliyor gibi görünse de, aslında özünde kentsel ve kırsal yaşam kıyaslaması olan hoş film.

    urga hayvanları güderken kullanılan bir basit uzun sopaya verilen ad. fakat bir de yan işlev olarak çiftler bozkırda aşk yapacak ise sopayı dikiyorlar, böylelikle do not disturb tabelası asmış oluyorlar.

    prezervatif, televizyon, bisiklet gibi kente ait tüketim malzemelerinin engin bozkırda kendine nasıl yer bulabileceğini, bulursa neleri dejenere edebileceğini yer yer süreel unsurlar da kullanarak anlatan bir film urga.

    --- spoiler ---
    aslında, bozkırın yabanıl naifliğinden yana duran bir film. esas oğlanın, bir koyunu boğazını keserek değil de gövdesinde ince bir yarık açıp kalbini eliyle durdurarak sakince öldürdüğünü göstererek seyircide şaşkınlıkla karışık bir his bırakıyor ama kızmıyorsunuz buna (en azından ben öyle).

    film özellikle durum komedileri üzerinden oldukça keyifli anlar da vaadediyor. genel havası keyifli ve seyircisini kıkır kıkır güldüren bir yönde.

    velhasıl kelam, kent-kır ikilemini hele ki televizyonun hayata dahil oluşunun etkilerini pek güzel anlatan urga final sekansındaki "babamın urgası yerinde şimdi bir fabrika bacası yükseliyor" cümlesi ile giderek naifliğe veda eden dünyaya da bir ağıt niteliğinde.
    --- spoiler ---
  • iddia ediyorum bir filmde yer alan gelmiş geçmiş en sevimli velet bu filmdeki bouindir.
    yok böyle bir sevimlilik.
  • 1991'de altın aslan'ı kazanmış filmdir.

    türkiye'de ilk kez 11. uluslararası istanbul film festivali'nde gösterilmişti. 25. uluslararası istanbul film festivali'ndeki gösterimi, yine büyük ilgi görmüştü.
  • 1993 avrupa film ödülleri seçkisinde en iyi film ödülü'nü kazanan yapıttır.
  • 25. istanbul film festivali'nde, 25 yilin en iyileri kategorisinde gosterilecektir.
  • harika bir film. bozkırda yaşam her hâliyle anlatılmış. bu valsi bu filmden öğrenmiştim, gizli saklı dinlediklerimden.

    on the hills of manchuria

    çocukların sevimli yüzlerini de şuraya bırakayım, hafta sonu güzel geçsin. insanın alıp böyle göğsüne bastıra bastıra sevesi geliyor bu çocukları. gülüşe, şapkaya, ağza bak eşek sıpasının. https://youtu.be/_u_douawz4g
hesabın var mı? giriş yap