• her konuda olduğu gibi motosiklet yol eğitimi konusunda da fanatizm ve kutuplaşma had safhada.hocamızın fanatiği çoktur.motosiklet arabaya göre daha riskli ve tehlikeli birşey olarak algılandığından bu eğitimcilik işi feci gözde bir iş kolu haline gelmiştir.vatandaş bu işe ciddi para harcamaktadır.ben kendisinden eğitim almadım iyidir kötüdür diyemem ama eğitimi kendisinden alıp da fanatikleşen kendini adeta guru seviyesinde gören, çok konuşup az motor süren 2-3 arkadaşla tanıştım.birbirinden alakasız tanıdığım bu adamların benzer özelliklere sahip olması beni ürpertti.bu işe başlayacak arkadaşlara tavsiyem eğitimlerinizi mutlaka alın ama özgürleşme sevdasıyla çıktığınız bu yolda fanatikleşip saçmalayıp yolunuzdan sapmayın.
  • izmir'li eski abilerdendir.. yani babamın jenerasyona göre alt, bana gore üst devre motorculardandir.

    grupculuk işlerinde çok uzun zamandır yokum ama 2000'lerin erken zamanları -ilk yarısı diyeyim- oldukça aktiftim.
    o dönemlerde omm filan takılıp beraber performans süren en sağlam -big enduro/touring- ekipti bunlar. rahmi daha omm'den yeni ayrılmıştı. paolo volpara"yla ve jon taylor'la yürüyordu işler.
    beraber tatillere, festivallere filan sürerdik.

    ekibin ortalaması yüksekti. performans sürüşleri çok keyifli geçerdi.
    grubun arkalarında, marmaris virajlarında yatıp kalkarken, apex'te ip gibi dizilmiş, teker teker bi sağa bi sola yatan ekibi izlerdim.

    hepsi ustaydı, herkes iyiydi ama ben sürüş esnasında uğur abi'nin rahatlığını, akıcılığını alır başka bi yere koyarım 20 senedir.

    motoru sürmeyen, adeta motorla beraber akan bir adamdır uğur abi.
    önümde (çok daha fazla ama hadi 100+ diyeyim) gibi bi süratle viraja yatar herkes teker teker,
    uğur abi o viraja yatmaz, o virajda akar adeta.

    herkesin sürüşü bi hikaye anlatır. uğur abinin sürüşü şiirdir.
    sadece ustalık değil bu kadarı, çok ustalarla sürdüm. aşağı yukarı herkes ustaydı o gruptan. çoğu da ileri sürüş eğitmeni oldu, okul açtı.
    uğur abininki ustalığa ek olarak bi çeşit doğal yetenek. muazzam içgüdüleri var sürüşle ilgili. yolla ve motorla öyle bir bütünleşiyor ki, o önünüzde akarken hayran hayran izlemekten kendi sürüşünüze konsantre olamıyorsunuz.

    jon taylor gibi bi heriften*, ilk sürüşünde platin seviye -en üst mertebe- üyelik alabilen tek adamdı zaten o zamanlar.
    bir de mutevazidir çok...

    şimdi naapıyor neediyor bilmem. o da eğitmen olmuş sanırım. yakışır. hatta en çok ona yakışmıştır bence
  • güvenli sürüş eğitimleri dediğinizde akla ilk gelen isimdir.

    -alıntı-

    uğur ertekin

    kimdir ? misyonu nedir ?

    1968 doğumludur, izmir‘de yaşamaktadır. ilkokul sonrası sırasıyla izmir özel türk koleji ve ege üniversitesi ingiliz dili ve edebiyatı fakültesinden mezun olmuştur.

    1989 yılından beri motosiklet kullanmaktadır. 1991 yılında ilk büyük cc. vitesli motosikletine sahip olmuş, 2000’li yıllarda omm derneği ile motosiklet ileri ve güvenli sürüş eğitimiyle tanışmıştır. eğitimden önceki onca yıl şansının yardımıyla motor kullandığını görerek, bu işi var olan tüm imkânlar dâhilinde en iyi şekilde öğrenmeye, devamında da öğrendiklerini diğer motosiklet sürücüleriyle paylaşmaya ve bu şekilde türkiye’de bilinçli sürücü gelişimine katkıda bulunmaya kendini adamıştır.

    var olan tüm zamanını bu yolda kullanmak adına ortağı olduğu aile şirketinden ayrılmıştır.

    omm-izmir chapter’ın kurucusu olmuş ve en başından itibaren 2009 yılının ekim ayına kadar bir yandan da direktörlüğünü yapmıştır. birçok omm eğitiminde gönüllü olarak karşılıksız asistanlık ve eğitmenlik yapmıştır. omm-ara uzman gözlemcisi olarak ihtiyaç halinde, yapmaya da devam etmektedir.

    2000'li yıllarda, kursiyer olarak katılmış olduğu ilk ve tek omm-ara yol eğitiminden, ilk girişte, en yüksek seviye olan gold derecesini almış ve devamında ingiltere’ye giderek iam (institute of advanced motorists) testini geçmeyi başarmış ve üyeliğini kazanmıştır.

    sonrasında daha da ilerisini hedeflemiş ve zorlu sınavları geçerek, motosiklet konusunda, bu seviyede avrupa’nın yol eğitimi veren sayılı ileri ve güvenli sürüş eğitmenlerinden birisi olmaya hak kazanmıştır.

    önce , iam cat - certified advanced trainer - sertifikalı ileri sürüş eğitmeni - , onaylı adac-dvr (almanya) eğitmen eğitmeni ve t.c. m.e.b sertifikalı sürüş eğitmeni sertifikalarını almıştır.

    sonra, iam cat eğitimi verebilmeye ve avrupa standartlarında ileri sürüş eğitmeni yetiştirmeye yetkili, iam senior observer (uzman gözlemci) ünvanına hak kazanmış ve sertifikasına sahip olmuştur.

    sonrasında rospa testini en üst seviye olan rospa gold seviyesi ile geçmiş ve hemen devamında avrupadaki tek dsa ve btec onaylı, diplomalı ileri sürüş eğitmenliği kursu olan, zorlu rospa advanced instructor (rospa ileri sürüş eğitmeni) kursunu en üst seviye başarıyla bitirmiş ve sertifikasını almıştır. bu arada gene testleri rospa gold ile geçen ve bu kursu yüksek başarıyla bitiren art motoakademi eğitmenlerini de hazırlamış ve yetiştirmiştir.

    en son olarak da, ileri ve güvenli sürüş eğitmenliği alanında ulaşılabilecek en üst seviye sertifikasyon olan u.k police class-1 sertifikasyonu ile beraber examiner (test sınavcısı) ünvanına hak kazanmıştır. alınması çok zor olan bu en üst seviye sertifikasyona sahip, dünyadaki ilk ve şu andaki tek türk eğitmendir.

    avrupa'da, ileri ve güvenli sürüş eğitiminin en son basamağı ve en üst seviyesi olarak kabul gören, katılımcısına testi geçmesi halinde uluslararası ileri ve güvenli sürüş sertifikası kazandıran rospa ileri sürüş testlerinin, türkiye'deki ve türkiye'ye yakın avrupa ülkelerindeki, onaylı uluslararası examiner'ı -sınavcısı- dır.

    sahip olduğu examiner sertifikası, aynı zamanda onaylı ve diploma sertifikalı rospa ileri sürüş eğitmeni yetiştirme ve onaylama hakkını da kazandırtmıştır.

    uğur ertekin, bu güne kadar kazanmış olduğu tecrübe ve almış olduğu eğitimler ile edindiği bilgileri, daha da ciddi, bütünüyle profesyonel ve kurumsal bir yapı içerisinde sizlerle paylaşabilmek adına ve aynı zamanda yeni eğitmenler de yetiştirebilmek için, 2009 yılı nisan ayından itibaren art motoakademi eğitim ve danışmanlık ltd. şti. kurucu ortağı ve baş eğitmeni olarak kariyerini devam ettirmektedir.

    uzunca bir dönemden beri, türkiye'de motosiklet konusundaki doğru bilincin ve doğru sürüş becerilerinin kazanılmasına katkı sağlayabilmek adına, türkiye'nin her yerindeki çok sayıda motosiklet binicisine ulaşmaya çalışmış, ulaşmış ve ulaşmaya da devam etmektedir. eğitimlerine katılan kursiyerleri arasında motosiklet kullanan ''ünlü''ler de vardır.
    (bkz: art motoakademi)
  • türkiye gibi herkesin her işi en iyi şekilde bildiği bir ülkede işini layığıyla yapan sayısı az kıymetli hocalarımızdan bir tanesi.

    youtube'da bir fiil amme hizmeti yapmaktadır.

    açık aramaktan ziyade fayda sağlanmaya çalışılırsa (birebir eğitimin yeri her zaman ayrı olmakla birlikte) izleyen sürücülere ciddi faydası olacaktır.

    ileri sürüş değişik bir olay, iki video izleyip ben oldum-oluyorum diye düşünmemek lazım, birebir eğitimini alıp ona göre uygulamak lazım ama her şeyin pahalı olduğu güzide memleketimizde bu iş de pahalı maalesef.

    bu yüzden, maddi olarak birebir eğitim alamayan arkadaşların şuanda bu işi en iyi öğrenebilecekleri kaynak uğur hocanın youtube kanalı videoları. online eğitim edasında bir titizlikle çekiyor sağolsun vakit ayırıp.

    şu bir gerçek, çoğu eğitmen öğrencisi olmayanlarla bu şekilde bilgi paylaşmayı sevmez ki bunu yaparken yarım eğitim can alır diyen de var haklıdır muhakkak ama eğitime ulaşmak bu kadar zorken ve hocaların hepsinin zamanı bu kadar değerliyken vakit ayırıp bu videoları yapmasını ben çok kıymetli buluyorum.

    bu yüzden de bu girdi aracılığıyla saygılarımı sunmak istedim.

    arayış içinde buraya bakan motorcu arkadaşlar için tekrar özellikle hatırlatayım ; izlemeyle eğitim olmaz ama bilgi sahibi olmak mümkün. bu bilgiye %100 güvenmemek, en azından kontrollü olabilmeyi öğrenmek ise sizin elinizde.

    bu videoları ileri sürüş eğitiminden ziyade teorik eğitimin görselli hali gibi düşünürseniz daha faydalı olur. yani sizi ileri seviye sürücü yapmak için tek başına yeterli olmaz ama başlangıç için gayet faydalı olur.

    saygılar
  • 15 dakika icinde arkasina alarak datca virajlarinda bana aydinlanma yasatmis hoca. yol egitiminde daha iyisi bence yok.
  • kendisi ile tanışma fırsatı bulamadım ama (bkz: zafer akçay) ile beraber çektikleri yol videosu'yla tanıdım.

    ipeksi sürüş yapıyor.

    (bkz: izlemesi aşırı rahatlatıcı videolar) için izlenebilecek bir video bırakıyorum. motosiklet kullanan, kullanmayan herkesin izlemesi taraftarıyım.

    saygılarımı sunuyorum.
  • eğitim aldığım kişiler ve kurumlar arasında en iyisini uğur ertekin'den aldım. harbiden paranın hakkını veriyor. bundan sonraki eğitimlerimi de bu uğur hoca'dan almayı planlıyorum.
  • hocam bir toplum hizmeti yapmış ki sormayın.
    şu şile virajlarında dizini aça aça yere değdirmeye çalışan apaçilere özellikle izletelim.

    orası pist değil. yaya ve araç trafiğine açık.
    üstelik orman yolu yani hayvanların evi..

    hocam çiçek gibi video yapmış. ellerine emeklerine sağlık. sağolsun.

    çok saygılar uğur hocam.
    virajlar tık tık
  • zafer akçay ortalamaya hitap ederken*, uğur ertekin daha ileri seviye bilgiler vermektedir videolarında.

    izmir'de yaşarken katılamadım eğitimine.

    sonra o güzel eğitmenler demir atlarına binip paranın peşinden istanbul'a gittiler, 60 yaşlarına yaklaşırken.

    eğitimin de videolusuna kaldık.

    edit: şu videosunu seyrettikten sonra hafif bir soğuma geldi kendisinden.

    zafer akçay'da birebir eğitim verirken aynı kafadaydı. "yerde düz çizgi de olsa motosikletsin sen, fırsatını bulunca solla geç" demişti, yarım saat tartışmış yaşına hürmeten "tamam hocam" demiştim.

    motosikletli de olsan, uzay mekiği de kullansan düz çizgide sollayamazsın.

    bi de videonun sonuna demiş ki "düz çizgide geçtin muhabbeti yapanlar videoyu boşuna seyretmiştir."

    yoo bizzat çok iyi oldu. en temel trafik kurallarından birine uymayıp, üstüne bi de buna kılıf uydurarak herkese salık veren bir kuraltanımaz olduğunu nerden bilecektim başka türlü.

    kurallara seve seve uymazsan, amcalar 54. maddeden yaza yaza öğretirler.

    bak burda kankine havadan yazmışlar misal.
  • az önce frenajla ilgili bir makalesini okudum - eğer kendien aitse, yani motosiklette debriyaj sıkarak ağırlığın ön tekere verildiğini yazmışsa gerçekten, ömrüm boyunca köşe bucak kaçacağım insanlar listesine tepeden girmiştir.
    eğitimine katılmadım ama temel fiziğe bu denli karşı çıkabilen birinden gerçekten bir şey öğrenmek istemem.
hesabın var mı? giriş yap