• bir canlı kaydında john lennon'ın öncesinde "sıradaki şarkıda ucuz koltuklarda oturanlar ellerini çırpsın (burda adamın lafı bitmediği halde gülüşmeler gelir - anlamamak ama gülmek), geri kalanlarsa sadece mücevherlerini şıngırdatabilir" dediği şarkı.
  • zamanının en vahşi vokalli parçası, ve de hatta ilk defa bir insanın bir parçada avaz avaz (göreceli tabii) bağırmasından ötürü epey de olay yaratmış bir parçadır ayriyetten. john lennon bir röportajında bu parçada böyle bağırabilmek için günlerce evde böğürmek zorunda kaldığını söyler. oysa şimdi öyle mi ya, yazık, yaşasaydı neler görürdü.
  • john bu şarkı için beatles sonrası döneminde gerçekleştirdiği bir röportajda "kayıdı dinlediğiniz zaman kahrolası şarkıyı söyleyemediğimi görürsünüz zaten, sadece bağırıyordum" demiş, kendisine haksızlık etmiştir.
  • vokali, diğer tüm beatles şarkılarının vokallerinden apayrı olan parça. john lennon kısık sesli bağırarak söyler bu şarkıyı. "kısık sesle bağırmak" diyorum, anlayın artık acaipliğini..
  • sözleri bert russell ve phil medley'e ait olan top notes şarkısı. şarkı ilk olarak 1961 yılında top notes tarafından yayımlanır, ama bir hit olamaz, ve bunun sonucunda top notes'un atlantic records'la olan sözleşmesi feshedilir. çok kısa süre sonra, 1962'de the isley brothers tarafından coverlanan şarkı amerikan pop müzik listelerinde* 17, ve amerikan r&b listelerinde* 2 numaraya yükselir. 1963 yılında da the isley brothers'ın ardından şarkı the searchers tarafından yorumlanarak bir hit olur. ve 1964 senesinde de şarkı the beatles'ın tollie etiketiyle yayınlanmış olan ilk albümü please please me de yer alır. bu albüme konan versiyonun, kaydın ham hali olmasına karşın, oldukça başarılı olur, ve 4 nisan 1964 tarihinde -ki bu da amerikan pop müzik listelerinde ilk 5 basamağın tamamına the beatles'ın hakim olduğu haftadır- amerikan pop müzik listelerinin 2. basamağına kadar yükselir. daha sonra şarkı 1986 yılında capital records etiketiyle yeniden yayınlanır, bu sefer de listelerde 27 numaraya kadar yükselebilir.

    olmaz öyle şey, ama şarkının diskografisi şöyledir diyebiliriz;

    top notes (1961)
    the isley brothers (1962)
    the searchers (1963)
    the beatles (22 mart 1963)
    the miracles (kasım 1963)
    the shangri-las (1964)
    the chipmunks (1964)
    maurice williams & the zodiacs (1965)
    the mamas and the papas (1967)
    tom jones (1969)
    los fabulosos cadillacs (1988)*
    salt 'n' pepa (1988)
    beatles revival band (1992)
    chaka demus & pliers (1993)
    liquido (2002)
    dee dee ramone (2004)
  • çalışırken falan dinlenmiyor. dinlenirken çalışılmıyor ya da.
  • nakarat kismi turkceye

    haydi haydi haydi bebek simdi
    bebek simdi
    kivril/burul ve bagir
    kivril/burul ve bagir

    seklinde kazandirildiginda ilk genclik donemini yasayanlarin pek bi eglenerek eslik ettigi sarki
  • the beatles'ın debut albümü please please me'nin son şarkısı, 12 haziran 1963 tarihli ilk britanya ep'si(aynı zamanda almanya, ispanya, yeni zelanda, avusturalya ve arjantin'de de piyasaya sürülmüş) ve aynı zamanda 2. kanada albümleri. şarkıyla ilgili en yanıltıcı bilgi elbette ki şarkının the beatles şarkısı olduğu yönündedir, halbuki şarkı phil medley/bert russell imzalıdır. the beatles bir cover yapmıştır sadece, ama tabii coverdan fazlasıdır gerçekten de.

    ''şarkıya ait ilk versiyon elbette ki beatles'a ait olacak değil a.'' diyerek iq seviyeme anlamlı bir göndermede bulunarak sözlerime devam edeyim, ilk versiyon the top notes'a ait, sene 1961; bizim elemanların daha kumda pipisiyle oynadığı yıllar bunlar tabii. sonraki ve nispeten daha tanıdık hali motown gruplarından birine, the isley brothers'a ait. liste başı olan da bu şarkı zaten ya. bu kavruk amcalar gerçekten de orijinalinden iyi söylemiş, ya da ben ne duruyorum, youtube sersin gerçekleri önümüze, geçmişten günümüze twist and shout sizlerle şimdi. (bkz: müzik pınarı)

    gelelim bizim oğlanlara, şarkı zaten eskiden(eski dediğim de 2 yıl yahu, genel konuşan çenem sıkılsın bu arada.) beri repertuvarda olan, türlü pub, gazino, toplu sünnetlerde falan söylenen bir şarkı bizimkiler için. (albümden sonra 65'e kadar çalınıyor, yeri de özel yani.) tabii bu yorumlara erişmemiz mümkün değil, fakat, albümdeki twist and shout'u dinleyip topnotes ve the isley brothers halleriyle karşılaştırdığımızda gerçekten de bizim elemanların marifetleri dökülüyor ortaya. enfes sert bir vokal, ellerinden öper derecede bir gitar riffi ve taş gibi back vokal. üstüne bir de çığlıklar eklenince, bir oldie olabilesi şarkı gitmiş; yıllarca eskimeyecek, beatles'ı tanısın tanımasın herkesin bileceği, rock n roll'un tanımı gibi, taş gibi, eskitilemeyecek bir şarkı gelmiş.

    geçelim şarkının kaydına, tarihler elbet ki 11 şubat 1963. sabahtan stüdyoya kapanan ekibimiz; kafada bir harita oluşturmuş, george martin'in altını çizdiği şekilde ''cavern club da beğenilen şarkılar'' özellikle düşünülmüş. fakat bu aşamada twist and shout ekipçe düşünülmüş mü, bu belirsiz. benim kanaatim, bu dehşet yorum elbette kulak arkası olmamıştır, olamaz. (bir rivayet george martin en son kayıt için (kayıt sırası, albümdeki şarkı sırası değil.) bu şarkıyı düşünmüş.)
    neyse efendim sabah 10, akşam 10 tatlı bir telaş sarmış ekibimizi. kah yanlış riffler, kah doğaçlamalar, espriler, kah tekrar kayıtlar; iyi kötü akşam 10 edilmiş, istenilen şarkılar bulunmuş. tabii vazgeçilen bir şarkı da olmuş, nedir bu? evet, hold me tight . kayıt, vokal yetersiz bulunduğu için albüm için düşünülmemiş.(siftahı with the beatles 'la yapıyor tabii sonradan.)
    geliyoruz akşam 10'a, ekip bayağı yorulmuş elbet, sesler falan gitmiş, hele john'unki bayağı kesilmiş yoğun tempodan. emi kantininde doluşulmuş, hala bir şarkı gerekli, kahve-bisküvi falan boğaz yumuşatma derdindeyken bizimkiler bir yandan da şarkı aranıyor, hal-i hazırda elde beste de kalmamış hold me tight haricinde, o da bir güzel veto yemiş, durum kıllı biraz yani.(bu arada, hazır yazı paranteze doymuşken, neyse, koca the beatles da g.t derdine düşüp k.çını tutuşturmuş ya, ''hocam ya beste de kalmadı ehe mehe.'' falan demiş ya, bir güne ziplenmiş ya herifler. george parkelere sigara külü boşalttığı için tokat yemiş ya hizmetliden. (ohaa dediğinizi duyar gibiyim, olur mu lan öyle şey, az buçuk da olsa bi ağırlığı var heralde adamların.) ''hey gidi dünya, koca dünya!'' diyerek s.kimsonik bir çıkarımda da bulunmak olası burada, bulundum gitti.) mecbur coverlara yönelinecek tabii, inciler dökülüyor ortaya; bir sürü önerilen şarkıdan sonra, kerameti kendinden menkul biri çıkıyor, twist and shout diyor ortaya.(george martin olasılığı çok yüksek tabii.)

    neyse, john gönülsüzce kabul ediyor mecbur (adamın kıçından kan alırlar john kan, müzik piyasası bu; koca 2pac gitti bu yolda, sen ben dinler mi bu işler? diyerek tüm klişelerden birer makas alarak devam ederim,), malum ses gitmiş; şarkı da sesi sonuna kadar isteyen bi beş dakka müsaade etmeyen türden. böyle olunca pastillere abanıyor tabii akabinde(zubes marka hem de), sütle gargara gibi bir yol seçiyor; hatta rivayet odur ki üstündekileri falan çıkarıyor.(bunu anlayamadım, akustikle ilgisini açıklamak isteyen beri gelsin. gaza geldi veya bi şey hararet yaptı zannımca.) birkaç dakika içinde hazır olu oluveriyorlar böylelikle.

    ilk kayıt saat 22.15'te, oyalanmadan, çığlıklarla, haykırışlarla, taş gibi, hemen yapılıyor, ve sonuç: ''mükemmel''. abartısız, ''mükemmel''. direk albümde soluksuz şekilde duyduğumuz şarkı işte bu kayıttır. overdub ihtiyacı da duyulmayan bir kayıttır hem de. tabii herkes dehşete kapılıyor, dikkat edersek, şarkının sonunda paul ''heeeeey!'' diye bağırıyor, john'dan da boğazdan bir hırıltı geliyor. bu an, aslında pek çok şeyi açıklıyor, en azından o halet-i ruhiyeyi yakalamamız açısından. tüm şu 22.00-22.15 arasını soluyoruz, yukarıda anlatılanların hepsini gereksiz kılacak şekilde iki ayrıntıyla.) george martin de bu anda nasıl şaşırdığını şöyle ifade ediyor: ''i don’t know how they do it. we’ve been recording all day but the longer we go on the better they get.''

    tabii john'un deyimiyle ''mükemmelliyetçi'' martin bir kayıt daha almakta ısrar ediyor, bir kayıt daha deneniyor; fakat büyü bozulmuş artık. (ne bozulması? hiç haz etmem şöyle fanboy klişeleri. (bkz: oha) ses kalmamış koca john lennon'da.) zaten herkes ilk kayıttan memnun; bu kayıt albümde son sırada yerini alası şekilde tamamlanıyor, saat bu arada 10.45. koca bir efsane bu kadar sürede tamamlanıyor işte canısılar. (abartmayalım)

    şarkı bon jovi,tom jones,the who,bruce springsteen gibi isimlerce de the beatles versiyonu baz alınarak coverlanmıştır ayrıca. böyle de the beatles'a yaraşır bir şarkıdır; ahan da böyle.
  • 1963 tarihinde, the beatles'in royal variety konserinde john lennon'in seyircilere tam olarak "for our last number i'd like to ask your help. would the people in the cheaper seats clap your hands. and the rest of you, if you'll just rattle your jewelry." demesi olayinin hemen ardindan calinan sarki.
  • çok eğlenceli olduğunu düşündüğüm ve dinlerken dans etmesi çok güzel olan şarkı
hesabın var mı? giriş yap