• 2000 yılında sırf macera olsun diye bir dünya para verip gercekleştirdiğim yolculuk. moskova-irkust arası yaklaşık 5,5 gün sürüyor. daha önceleri rusya'da yaşamadıysaniz 1. sınıf vagonlarda yolculuk yapmiyorsanız kesinlikle tavsiye etmeyecegim.
  • o yıllarda rusya doğudaki topraklarına tam olarak hakim olabilmek için bir demiryoluna ihtiyaç duydu. çünkü biliyordu ki ruslar, o zamanda, yani çarlık rusyasının başkenti st. petersburg olduğu günlerde, pasifik kıyılarında olacak bir sorunda yetkililer ya da ordular aylar sonra başkentten pasifiğe ulaşacaklardı. ruslar stratejik bir hamleyle tren yolu yapımına giriştiler, ancak 10 bin kilometreye yakın olan bu hat bir anda bitecek gibi değildi. zaten 1891'de başlayan demir yolu yapımı, ancak 1916'da tam olarak bitebildi.
    ruslar demiryolu yapımını ekonomik amaçlardan ziyade, jeo-stratejik olarak görmüşlerdir. transkafkas demir yolu, orta asya demiryolu gibi daha önceki örnekler vardır. zaten rusya'nın asıl omurgasını oluşturan batı rusya çoktan demir ağlarla örülmüştü. şimdi sıra ulaşılmayan son yere gelmişti, yani trans-sibirya demiryolunu yapmaya.
    bu demir yolunun yapımını japonlar bir tehdit olarak görmüşlerdir. japonlar biliyorlardı ki bu demir yolu bittiğinde ruslar pasifikte daha güçlü konuma gelecekti, bu da kabuğundan çıkıp yükselme peşinde olan japonları huzursuz etti. nihayet bir bahane bulup rus-japon savaşını çıkardılar. ruslar bu savaşa hazırlıksız yakalanmıştı. 1904-1905 yılları arasında gerçekleşen savaşın japonlar lehine bitmesine neden olan en önemli şeylerden birisi rusların demir yolu hattını bitirememiş olmasıdır. bu savaşı kaybedince ruslar pasifik bölgesini ilgilendiren bir çok hakkı japonlara vermek zorunda kaldılar. hat bittiğinde ise iş işten geçmişti, çünkü japonların pasifiğin horozu olduğu çoktan kabul edilmişti.
  • hayatta en çok yapmak istediğim seyahat budur sanırım. sağda solda okurum hakkındaki yorumları. insan tırsıyor haliyle.

    tabi yalnız başına gitmek büyük cesaret ister. yıllardır anlatırım etrafımdaki insanlara. henüz çıkmadı olumlu bakan. hatta, deli misin kardeşim falan diyen çok oldu.

    şöyle sağlam bir eküri ile göt korkusunu yenmek mümkün olabilir aslında. gerçekten müthiş bir rota. müthiş bir deneyim olur. hatta böyle bir zirve yapılsa direkt dalarım ben mevzuya.

    (bkz: trans sibirya zirvesi)
  • trans sibirya demiryolu uzunluğu san petersburg'dan, vladivostok'a kadar 10bin kilometreye yakındır. inşaası 14 yıl sürmüş, toplam maliyeti 1 milyardan fazla altın rubleye ulaşmıştır.
    19. yy'ın ikinci yarısından sonra bütün dünyada demiryolları büyük bir ateşle yayılıyordu. trans sibirya devrin dünya ölçeğinde hepsinden daha büyüktü. çarlık rusyası için trans sibirya demiryolunun yapılması çok önemliydi. soğuk sibirya diyarındaki yeraltı ve yerüstü zenginlikleri alabildiğine bakir ve ulaşılmazdı. öte yandan bu geniş toprakların, korunması için hızlı müdahale ve sevkiyat ihtiyacı, sanayi devrimi geçirmekte olan dünya düzeninde mühim bir ihtiyaçtı.
    1886. yılında rusya çarı iii. aleksandr'ın emriyle çalışmalar yoğunlaşmaya başlar. alınan kararla inşaatın yolun iki başından -çelyabinsk ve vladivostok- aynı anda başlaması uygun görülür.
    o günlerdeki bir ingiliz gezginin şu sözleri rusya'nın geleceği için manidardır "bu yol büyük bir ticaret yolu olması yanında, rusya'nın elinde siyasi bir alete dönüşecektir. sibirya hiçte avrupada düşünüldüğü gibi bereketsiz bir arazi değil, aksine zengin bir diyardır. buranın gelişmesi bir zaman sonra yeni ekonomik devrin başlaması ile sonuçlanabilir. sibirya demiryolu sayesinde rusya kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve ne çanakkale'ye nede suveyş'e ihtiyaç duyacaktır."
    1891 yılında başlayan inşaat, genellikle yerleşimin az olduğu, orman arazileri, büyük akarsular, bataklıklar, sürekli donmuş topraklar üzerinden geçiyordu. baykal gölü kıyılarında ise kayalık arazi patlatılmalı, köprüler, tüneller yapılmalıydı. inşaatın büyük kısmının kazma, kürek, balta, el arabası ile yapıldığı düşünüldüğünde bu muazzam işgücü ve maliyet demekti. şaşırtıcı değil ki işin başında hesaplanan 350bin altın ruble maliyet, iş sonunda 1 milyara kadar fırlamıştı.
    1891 yılında 9600 olan işçi sayısı, işlerin hızlandığı 1895-1896 yıllarında 90bin'lere ulaşmış işin sonlarına doğru 1904. yılda ise 5400'lere gerilemişti.
    işlerin en hızlı zamanında senede 600km yol yapılıyordu ki bu o zamana kadar ulaşılan en yüksek inşaat hızıydı.
  • dünyanın en uzun demiryolu hattı. 1916 yılında hizmete girmiş, birçok filme konu olmuş, birçok seyyahhın hayaliniz süslemiş vs.

    daha önce yazdığım entry #30263574 sonrası mesajlarım çok yeşillendi. kimi suserlere yazdığım bilgiler yeterli olmadı ki bir çoğu ile telefonla bilgi verdim.

    çoğunluk sadece bu yolculuğu yani herhangi bir şehirde istasyonda inmeden 4-6-9 gün gibi uzun bir tren yolculuğu yapmak istediklerini, kendilerine en minumum maliyeti vermemi istediler. o yüzden bu entry bu şekide yolculuk yapmak isteyenler için faydalı olacağını düşünüyorum.

    seyahat güzergahı bir çok yerde moskova-pekin yazsa da moskova-vladivostok arası en revaçta olanıdır.

    7 idari bölge, 19 ana şehir, 150'yi aşkın ilçe kasaba istasyonu gezmiş, en azından üzerinden geçmiş oluyorsunuz. 2-3 mevsimi aynı yolculukta yaşabilirsiniz. 15 mayısda moskova'dan çıktığınızı farzedelim, novosibirsk ya da krasnoyarsk'a geldiğinizde bembeyaz bir yolculuk yaşayabilirsiniz.

    öncelikle vagon seçimine ve fiyatlarına bakalım. fiyatların güncel kalmasını sağlamak için dolar üzerinden yazacağım.

    platskart yaklaşık 50-54 yolcu ile aynı vagondasınız. altlı üstlü ranzalarda yolculuk yapıyorsunuz. tüm vagonla içli dışlı olursunuz. eğlenceli bir zaman geçirebilirsiniz. ben bunu gördüğüm anda koşarak uzaklaştım. 54 kişi diyorum. 54 kişinin nefesi, kokusu, osuruğu vs tahmin edersiniz. ucuz olduğu için ruslar bunu tercih ediyor elbette. kolay kolay yer bulunmaz da. şimdiki seçeneklerde klima-havalandırma seçeneği varmış nasıl olduğu konusunda fikrim yok. bileti alırken koridor, cam kenarı, üst ranza alt ranza diye seçim yapabilirsiniz. bu yolculuğun fiyatı nevresim takımı dahil (ki her değiştirmeye 3 dolar hesaplayın) yaklaşık 320 dolar.

    kupe 4 kişilik kompartımanda, nevresim takımı, havalandırma, hijyenik wc* vs dahil yolculuk seçeneği. erkekseniz ve tekseniz şansınıza diğer üç kişi hatun ise o yolculuğun tadına doyum olmaz. yok üç sap denk gelirse vay halinize. bu yolculuk için de alt ranza üst ranza diye seçebilrsiniz. fiyatı her şey dahil yaklaşık 550 dolar.

    luks. adından da anlaşılacağı üzere lüks iki kişilik kompartıman. bu yolculuğu düşünüyorsanız ısrarla bu seçenek ile yolculuk yapmanızı tavsiye ederim dememe gerek yoktur sanırım. kimse sizi rahatsız etmez, muhattab olmaz, koku duymaz, korkmazsınız. bu hizmetin karşılığı da kişi başı fiyatı her şey dahil yaklaşık 1100 dolar. yerel dilde spalny vagon (sv-esve) diye okunur.

    her trende olduğu gibi yemekli vagonlarında rus mutfağına uygun yemekler bulabilirsiniz. patatesli herhangi bir yemek, mantı, tuzlanmış balık-et, rus salatası, turşu ve votka illaki vardır. fiyatları her öğün için 5-25 dolar arasıdır.

    bu fiyatlar, hiçbir şehirde veya istasyonda inmeden direkt yapılan yolculuklar için geçerlidir. bindiniz moskova'dan iniyorsunuz vladivostok'a.

    edit1: imla
    edit2: ve bu fiyatlar tek yön için geçerlidir.
    3 yıl sonra gelen edit: linkler yenilendi.
  • yol boyunca manzara sizin için harika olacaktır...
    yolculuk sırasında edineceğiniz tecrübeler dünyanın başka hiç bir yerinde yok, bu garanti...
    evet biraz tehlikeli olabilecek bir yolculuk ...
    ama biraz sizin elinizde...
    biraz rusça öğrenip yolculuğa çıkmanızı tavsiye ederim...
    özellikle alkollü bir erkek rus gördüğünüzde hiç inatlaşmadan sakince trenin en güvenli yerine geçmenizi tavsiye ederim...
  • fotoğraflardaki insan eli değmemiş doğayı, donmaya yüz tutmuş baykal gölü'nü, küçük ve şirin kasabaları, lokomotif dumanının yol serdiği berrak gökyüzünü, yer yer kurak, yer yer yeşil olan toprağı gördükten sonra çılgınlık yapıp üzerinde seyahat etmek istediğim rota. günlük koşuşturmadan uzak, derdin ve tasanın unutulacağı, tek muhattabın doğa olduğu bir 10 bin kilometre. maceraperestler için adeta bir meditasyon.
  • demiryolu araştırmacısı/hayranı christian wolmar'ın "tarihte, sadece yapıldığı ülke üzerinde değil bütün dünya için bu denli etkili olabilen bir başka demiryolu olamaz" diye tanımladığı, mühendislik, politika, savaş, ölüm, coğrafi koşullar ve zorlukları gibi aklınıza gelebilecek bütün temaların üst düzeyden dramalarını yaşatan demiryolu.

    sergey witte isimli, sonradan yöneticiliğe yükselen bir biletçinin arkasında olduğu projedir ayrıca. endüstriyelleşmenin güç olarak görünmeye başladığı zamanlarda benzeri projeler için yoğun baskı uygulamıştır.

    osmanlılar'da ise mahmudiye isimli döneminin en büyük gemisi aynı amaçlarla inşa edilmiştir. demiryolu konusunda o zamanlar osmanlı geri kaldıysa da bir hayli dramatik bir şekilde hicaz demiryolu projesini başlatmıştır.

    (bkz: osmanlı imparatorluğu'nda demiryolu taşımacılığı)
  • demiryolu aşığı vede seyahat meraklısı bir insan için dünya üzerinde gidilmesi gereken hatlardan biri.

    bu rotada plan yapanlar için bir ipucu; yaz aylarında seyahat yaparsanız donmuş haldeki muhteşem baykal gölü manzarasını göremiyorsunuz ancak yolculuğunuz normal sayılabilecek hava sıcaklığında geçiyor.

    kış aylarında bu rotada yola çıkarsanız ise baykal gölü manzarasını görebiliyorsunuz ancak ortam ciddi anlamda soğuk oluyor. tercih sizin.
  • 26 mayıs'ta raylarında olacağım demiryolu. yolculuk öncesi okumalar yaptıkça heyecanım artıyor.

    ama bir his var ki en çok onun, o coğrafyalarda bana bulduracağı şeyi merak ediyorum. o his diyor ki "senin için en doğru, en güzel, en iyi şeyi yapıyorsun ve yapıyor olacaksın". etik laflar değil bunlar. bunu da biliyorum.

    ismimin köküne yolculuk...
hesabın var mı? giriş yap