5 entry daha
  • o yıllarda rusya doğudaki topraklarına tam olarak hakim olabilmek için bir demiryoluna ihtiyaç duydu. çünkü biliyordu ki ruslar, o zamanda, yani çarlık rusyasının başkenti st. petersburg olduğu günlerde, pasifik kıyılarında olacak bir sorunda yetkililer ya da ordular aylar sonra başkentten pasifiğe ulaşacaklardı. ruslar stratejik bir hamleyle tren yolu yapımına giriştiler, ancak 10 bin kilometreye yakın olan bu hat bir anda bitecek gibi değildi. zaten 1891'de başlayan demir yolu yapımı, ancak 1916'da tam olarak bitebildi.
    ruslar demiryolu yapımını ekonomik amaçlardan ziyade, jeo-stratejik olarak görmüşlerdir. transkafkas demir yolu, orta asya demiryolu gibi daha önceki örnekler vardır. zaten rusya'nın asıl omurgasını oluşturan batı rusya çoktan demir ağlarla örülmüştü. şimdi sıra ulaşılmayan son yere gelmişti, yani trans-sibirya demiryolunu yapmaya.
    bu demir yolunun yapımını japonlar bir tehdit olarak görmüşlerdir. japonlar biliyorlardı ki bu demir yolu bittiğinde ruslar pasifikte daha güçlü konuma gelecekti, bu da kabuğundan çıkıp yükselme peşinde olan japonları huzursuz etti. nihayet bir bahane bulup rus-japon savaşını çıkardılar. ruslar bu savaşa hazırlıksız yakalanmıştı. 1904-1905 yılları arasında gerçekleşen savaşın japonlar lehine bitmesine neden olan en önemli şeylerden birisi rusların demir yolu hattını bitirememiş olmasıdır. bu savaşı kaybedince ruslar pasifik bölgesini ilgilendiren bir çok hakkı japonlara vermek zorunda kaldılar. hat bittiğinde ise iş işten geçmişti, çünkü japonların pasifiğin horozu olduğu çoktan kabul edilmişti.
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap