• saksıda bitki yetiştirmek üzere satılan topraklara verilen ad.
  • bazı bitkiler sırf torf kullanıldığında çürümektedir. torf torbalarının çoğunun üzerinde bu uyarı yazar. en uygun torf kullanımı %60 bahçe toprağı %40 torf şeklinde olmalıdır. tabi bu türüne göre %50-%50 de olabilir. şahsi kanaatim torf normal toprağa göre çok daha uzun süre nemli kalıyor ve bu bazı bitkilerin köklerinin küflenip çürümesine neden oluyor.
  • tatlı su akvaryumunda ya$ayan baliklar icin yapilmi$ dogal kaynakli su duzenleyicisi.
  • bitki dikiminde tek başına kullanılmaması gereken toprak türü.

    evde pek çok çiçek ve meyve tohumu çimlendirme çalışmaları yapıyorum. bu yıl da yaza yetişecek şekilde saksılar hazırladım. ilk gün bahçe toprağım olmadığı için yalnızca torfla doldurduğum bir saksıya dikim yaptım.
    tohumlar çimlendi, hızla serpildi ve ne yazık ki ardından da son 1 haftadır korkunç bir çürüme başladı. o güzelim fidanlar bir bir çürüyüp gidiyorlar.
    aynı zamanda sadece topraktan oluşan, torfsuz bir saksım var. ondakiler çok daha yavaş çimlendiler, büyümeleri de yavaş ama istikrarlı görünüyorlar.
    bir de alt kısmı toprak üstü torf olan saksım var, en iyi gelişen saksı da bu sonuncusu gibi görünüyor.

    bu çürümelerin sebebi ne olabilir diye düşünürken bir önceki entryi okumamla aydınlandım resmen: yalnızca torf, fazlaca nemli kaldığından çürütüyor hakikaten. hemen torfu kontrol ettim ve üst tarafı kurumuş gibi görünmesine rağmen azıcık derin kısmı leş gibi ıslak. kalanları bahçe toprağıyla karışık bir toprağa dikeceğim en kısa zamanda.
  • başlık altında herkes kafasına göre bir şey söylemiş, çoğunluk yanlış.

    (bkz: turba) (bkz: turf)

    göl kenarından toplanmaz. bataklık, fundalık, turbalık vb. alanların diplerinde anaerobik biçimde kısmen çürümüş bitki kalıntılarıdır.

    göllerin üzerine düşen yapraklar fermente olmaz, çürür. bu dibe çöken çürümüş maddeye döküntü denir.

    toprak değildir. npk açısından son derece fakirdir.

    tek başına bitki yetiştiriciliğinde kullanımı sınırlıdır. ph değeri son derece düşük, bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin maddeleri açısından son derece fakir olması ve yeterince hava almamasından ötürü tek başına kullanımında bitkiler genelde çürür. perlit, bims, kum vb. ile havalandırmasını arttırıp, kireç ile ph değerini uygun seviyeye getirmeniz ve uygun npk ve mikro besinler ile zenginleştirmeniz gerekir. ihtiyaca göre kil ve kompost da eklenebilir.

    yenilenebilirliği son derece düşüktür. bu yüzden torfa mecbur kalmadıkça diğer alternatiflere yönetmenizi tavsiye ederim: (bkz: kokopit), (bkz: odun lifi)
  • der torf: almancada turba anlamina gelen sozcuk
  • akvaryumun ph değerini düşürmek için kullanılan, akvaryumla temasından birkaç saat sonra suyu kahverengiye dönüştüren, amazon balıklarının sevgilisi bir dış filtre malzemesidir.
  • tohum çimlendirmek için birebir olan lifli ve humus açısından zengin bir tür sebze çorbası.*

    elekten geçirilmiş haliyle çok iyi bir kapak toprağı vazifesi görür.
  • göl kenarlarından çıkarılan ve çiçekçilikte kullanılan değerli bir toprak.
  • göllerin üzerine düşen yapraklar dibe çöker ve fermente olurlar.
    yüzyılları aşan süreçte oluşan bu organik tabaka, çıkarılıp kurutularak, zirai üretimde, özellikle fide ve saksılı süs bitkileri yetiştiriciliğinde, toprak yerine ve yaygın olarak kullanılır.
    ülkemizde üretim merkezlerinden biri ve en önemlisi bolu yeniçağa bölgesidir.
    ithalatı ise ukrayna'dan yapılıyor.
hesabın var mı? giriş yap