• 70'lerin başında çekilmiş olan bir kumpas ve soygun hikayesini konu eden, paul newman ve robert redford'un başrolleri paylaşması ile iyice neşe dolmuş bir filmdir. kumpas, izleyiciyi şaşkınlıktan maymun etme, filmin sonunda haykırarak ayağa kaldırtma filmlerinin atalarından diyelim, ince, teatral oyunculuk elbette hayal kırıklığı tamlamasını unutturacak kadar başarılı diyelim, başka ipucu vermeden rastlarsanız kaçırmayın diye de ekleyelim. zamanında pazar sabahları trt'de yayınlanırdı, 70 doğumlu kuşağın ilk defa seyrediyorum sanıp sahne sahne "aaa ben bu filmi biliyorum" diye anımsayacağı nostaljik bir filmdir de ayrıca. severek andık.
  • paul newman'ın sarhoş numarası yaptığı poker sahnesi defalarca izlenmelidir. ayrıca the sting dendiğinde usta robert shaw da unutulmamalıdır.
  • bir de türk versiyonu vardır.
    robert redford'ın rolünü cüneyt arkın;
    paul newman'ınkini ahmet mekin;
    robert shaw'ınkini de erol taş oynamıştır. müzikleri de aynen kullanılmıştır.
  • 30'ların amerika'sında gerçekten yaşanmış dolandırıcılık*** olaylarından esinlerek yazılmış bir filmdir. plot twist olayının bol ve etkin biçimde kullanımıyla, izleyicinin sağından atıp solundan geçer ve topu doksana takar. bu açıdan usual suspects, sixth sense gibi filmlerin atasıdır. ama bugün artık bu tip filmlerin orospusu olmuş izleyici üzerinde, 1973'ün izleyicisi üzerinde yaptığı şok edici etkiyi aynen yaratması mümkün olamamaktadır.

    fekat bu film, bahsi geçen günümüz filmleri gibi iki yüzlülük etmeden seyirciyi şaşırtır. çünkü film zaten bir şaşırtmaca, bir güven kazanıp arkadan popoya tekmeyi basmaca eksenindeki bir hikaye üzerinde seyrettiğinden, seyircinin de bu oyuna her fırsatta alet olmasında beis görülmez.

    paul newman ve robert redford, usta çırak rolünde yine kusursuz bir ikili oluşturmuşlardır. filmin epizodique kurgusu ve kitap sayfalı geçişleri eski polisiye romanları andıran ve cuk oturan bir diğer özelliğidir.

    jack nicholson, sonradan redford'a giden hooker rolünü reddetmiş. robert redford da başta filme sıcak bakmamış ama sonradan kabul etmiş. yalnız imdb'ye göre redford bu filmi 2004 haziran'ına dek hiç izlememiş. iyi de neden? geçen 31 senede bu filmde oynadığını unutmuş da mı izlemiş* yoksa batıl inancı varmış da arkadaşları mı tufaya getirip izletmiş bilemiyorum. görürsem sorarım.
  • en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi sanat yönetmeni, en iyi kostüm, en iyi kurgu, en iyi müzik ve en iyi özgün senaryo dallarında 1974 yılının oscar ödüllerinin 7'sini toplamış bu film (biliyorum yukarıda yazıyor ama filmi yeni izledim coştum, gaza geldim). en iyi ses, en iyi sinematografi ve en iyi başrol erkek oyuncu ödüllerinde aday gösterilmiş fakat alamamış. ben en çok filmde coşan, coştukça oynayan robert redford ile oscar'a en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında aday gösterilmemiş paul newman'ın bu ödülü alamamalarına şaşırdım. her ne kadar şu an oscar ödüllerini sinema dışında belirleyen pek çok etken olsa da özellikle tüm dünyada göze girmeyi başardıkları 70'li yıllarda filmlerin hepsinin hakkını veriyorlardı.

    diyelim ki, çok iyi bir senaryonuz var ve bu senaryoyu filme çekmek istiyorsunuz. en iyi nasıl çekebilirim sorusunun cevabını filmi izleyince göreceksiniz. diyelim ki filmin müzikleri için sadece keman ve piyano çalan iki kişiyi buldunuz. onları nasıl adapte edeceğim filmin her sahnesine diye düşünüyorsunuz. film bu soruyu da cevaplıyor.

    mükemmel bir anlatım var bir kere filmde. hikaye karışık ancak o kadar güzel anlatılıyor ki -aptal yerine koyup aynı sahneleri yeniden göstermiyor- kurguyu siz yapmışsınız kadar hakim oluyorsunuz olaya.

    --- spoiler ---

    lonnegan'a oynanan oyunda, herhangi bir dublör olmak için çok şey verirdim

    --- spoiler ---
  • iki godfather arasında ne çok şey olmuş, bu arada boş kalan 73 senesinde oscarı bu güzide film kazanıvermişti. george roy hill, butch cassidy and the sundance kid'de paul newman'a verdiği esas oğlanlık payesini bu kez robert redford'a vererek, durumu 1-1 yapıyor ama bu kez conrad l hall değil, robert surtees var sinematograf olarak. ayrıca eskilerden charles durning de coenlerin jon polito'yu kullandığı tarzda ortalıkta dolanıyor. köşeye yatırmalı bir film denebilir; oceans eleven, the ladykillers v.b gibi grubu topluyoruz nidalarıyla toplanan staff ile yapılan dolandırıcılık mevzusu. intikamlı da. pek iyi.
  • paul newman ile robert redford'un ne kadar iyi oyuncu olduklarını aleni gösteren film.
    brad pitt'in, redford'a benzerliği gerçekten inanılmaz.. 1973 yapımı olmasa, brad pitt'in redford'ün dublorlüğünü yapmış olabileceğini bile düşünebilirdim.
  • türkiye'de 1983 yılında 'belalılar' adıyla gösterime girmiş film. o sırada dünya bu filmin ikincisini izlemekteymiş (bkz: the sting ii). kısa süre önce tnt'de 'üçkağıtçılar' ismiyle yayınlanmıştı. bu filmden esinlenildiği söylenen cüneyt arkın'ın rol aldığı filmin adı da 'üçkağıtçılar' imiş. 'film içinde film' değil de 'film içinde tiyatro' vardır bu filmde. bir grup dolandırıcının kendi kurdukları sahnede, kendi yazdıkları oyunu oynayarak aldıkları intikamı anlatan eğlenceli bir filmdir the sting.
  • robert shaw'un tayfasındaki kısa eleman, hard-boiled romanların çizdiği hırt tiplerin ideasıdır; hasbelkader dünyaya düşmüştür. böyle bir çene, akıl almaz morfolojide bir burun, puştluğun her bir tonu sinmiş bir ifade. hammett görmeliydi.
  • 7 oscarlık başyapıt. 10 dalda aday olduğu oscar ödüllerinden "en iyi film, yönetmen, senaryo, kurgu, müzik, kostüm ve dekor" dallarında 7 tanesini almıştır. ayrıca çeşitli yarışmalarda filme 9 ödül daha verilmiştir. filmin üç yapımcısından biri olan julia phillips, oscar tarihinde "en iyi film" ödülünü alan ilk kadın yapımcı ünvanının da sahibi olmuştur. film, 2005 yılında amerika birleşik devletleri kongre kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek abd ulusal film arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

    --- spoiler ---

    filmde unutamadığım sahnelerden biri, gondorff (paul newman) ile doyle lonnegan'ın (robert shaw) trende kumar masasındaki aşık atışmasıdır. sarhoş rolunu çok güzel oynayan paul newman, filmin unutulmayacak bir sahnesine de imzasını atmıştır.

    filmin bölümlere ayrılması ve her bölüme tek kelimelik açıklama getirilmesi filmi hoş ve orjinal kılan detaylardandı.

    --- spoiler ---

    velhasıl, sinema tarihi açısından çok değerli bir yapım olduğunu düşünüyorum.
hesabın var mı? giriş yap