• 50 yıl içinde gerekli kaynak sağlandığında mars'a yapılmaya başlanabileceği öngörülen operasyon. çok basit anlatmak gerekirse: önce hidrojen bombalarıyla mars kutupları eritilir, su ortaya çıkarılır. eşzamanlı olarak volkanik hareketler tetiklenip yüksek miktarda karbondiyoksit ortaya çıkması sağlanır, böylece sera etkisi ile birkaç onyılda ısı artışı sağlanır. sonra mavi-yeşil alglerden ve ekstremofil bakterilerden başlayarak bir kısım yaşam formu mars'a gönderilerek üremeleri umulur. birkaç onyıl sonra mars atmosferi düşük bir miktar (everestin tepesindeki kadar) da olsa oksijen ihtiva edecektir. yüksek bitkiler ve döllenmelerine yardım etmek amacıyla ilk hayvan türleri gönderilir.
    son olarak da ilk kolonistler mars yüzeyinde yaşamaya başlar. onlarca yıl sınırsızca üremiş ve mutasyondan mutasyona koşmuş mikroorganizmalar yüzünden yepyeni hastalıklar ortaya çıkar. kolonistler karantinaya alınır, hepsi ölür. karantinadan kaçan bir kolonist dünyaya beraberinde bu hastalıkları da getirir. tedavi bulunana kadar, bağışıklık geliştirmek için zamana ihtiyaç duyan insan ve hayvan nüfusunun yarısı yok olur. dünya rahatlar, dünyalığını hatırlar. böylece dünyanın re-terraform edilmesi de aradan çıkarılmış olur.

    sonra uzaylılar gelir, yüzümüze gözümüze bulaştırdığımız terraform işlemini bir çırpıda halleder ve bizi azarlarlar. zamanla öpüşüp barışılır.
  • ingilizce yer şekillendirme.

    dünya olmayan bir yerin sağını solunu kurcalayarak dünyaya benzer bir hale getirme çabası.
  • bilimum uzay starteji oyununda gezegenleri yaşanabilir hale getirme teknolojileri ve işlemi. allahın sakkraları, silicoidleri neden gezegenlerini hep dünyaya benzetmeye çalışır merak konusudur.
  • bir gezegenin atmosferini insanların yaşayabileceği sınırlarda gazları içerecek şekilde değiştirme sürecine verilen isim.

    uçuk bir teoriye göre güneş soğumaya başladığında insanlar venüs'e göçecektir. tabi göçmeden önce venüs'te terraforming process gerekecektir. bunun için de terraformer sınıfı uzay araçları gönderilecektir.

    uçuk ama umut veriyor bazı insanların böylesine geniş ufuklu hayaller kurabilmesi.

    unutmayınız ki daha 20 yıl önce cep telefonları bilimkurgu filmlerine özgü fantastik icatlardı.
  • mesela bir yazılım ürününüz var ve siz bunu müşterilerinize cloud hyperscaler'lardan * * * birinde host edip saas olarak satıyorsunuz.

    müşterinin seçebileceği small, medium, large vs. paketler var ve paket içeriğine göre application server , database server, cdn falan filan ve bunların komponentlerini deploy etmeniz gerekiyor.

    müşteri ihtiyacı olanı seçiyor, sonra müşterinin seçtiklerini terraform scriptine gömüp, yeni müşteriniz için gereken tüm altyapı zınk diye ayağa kaldırıyorsunuz. amele gibi cloud arayüzlerinde elle seçmekle vs. uğraşmıyorsunuz. oh mis.
  • hakkında hiç yazılıp çizilmemiş olmasına şaşırdığım hashicorp toolu.

    basitçe, desteklediği providerları kullanarak (veya bir provider yazarak) tüm cloud altyapınızı infrastructure as code yazabiliyorsunuz. aws 'deki asg 'nizi, load balancerınızı da, azure 'daki makinenizi de, atıyorum dns hizmetini aldığın başka providerınız varsa onu da aynı ortamda tanımlayabiliyorsunuz, modüllere ayırabiliyorsunuz. hatta bir tık ileri götürürseniz inspec ile testlerini de yazabiliyorsunuz bunun.

    üstelik provisionerleri falan da var, yani immutable infrastructure ile süper gidiyor olsa da daha hacky şeyler de tanımlayabiliyorsunuz terraform 'un dsl 'i içerisinde.

    şimdilik bitmiş bir ürün değil. 0.11.7 sürümünde, eksikler var, dil yeterince expressive değil, bir sürü workaround, gotcha ve github 'da şu anda 1279 açık issue var vs. vs. ancak yine de vazgeçilmez, neredeyse alternatifsiz bir araç diyebilirim bunun için.

    hashicorp 'un diğer enfes ürünleriyle beraber de gül gibi geçiniyor. (bkz: packer) ile çok iyi gider. aws için alternatifi ise (bkz: cloudformation). *soğuk tüketiniz.
  • (bkz: red mars)
  • belli bir boyutun altindaki kuruluslar icin gereksizdir cunku yaratilan hiyerarsi ve red tape'e degmez. ha gerci ne oluyor kurum buyuyunce terraform kurdugunuz anda hayat bir anda guzellesmez. cunku sirf kural/izin belirlemenin kolay olmasi onlari dogru delege edeceginiz anlamina gelmiyor.

    declarative programming paradigmasini benimser. bir vpc'nin hangi node'a baglanacagini soylersiniz, nasil baglanacagini degil. bu yuzden cok guzeldir cunku ne yapacaginizi bildiginiz surece nasil yapacaginizi bilmeye gerek yok. arkaplanda adamlar yetisebildikleri her seye destek veriyor.
  • ınfrastructure as a code toolarindan en yaygin olarak kullanilani desek yalan olmaz sanirim artik. ozellikle hybrid cloud veya birden fazla cloud providerle calisan sirketler icin elzemdir.
    devops camiasinin yeni favorisi ve resume icin guzel bir detaydir.
  • (bkz: shellac)
hesabın var mı? giriş yap