• dayımın bir eğitim uçuşunda ayvalık civarına düşerek ölmesine sebep olan eğitim uçağı.
  • nasa'nın hala astronot adaylarının ayda belli bir saat uçuş yapmasını şart koştuğu eğitim uçağı.
  • nefis uçak.
    jet motorlarından gelen güç inanılmaz hızlı reaksiyon sahip.
    tam bir eğitim uçağı, hatalı manevralarda hatayı toparlamak jet motorlarının hızlı tepkisi ile kolay oluyor.
    pervaneli teyyareden sonra çakraları açıyor, kulunçların rahatladığı hissediliyor.
    özellikle modernizasyon sonrasında aviyonikler çömez pilotun işini kolaylaştırmış.
    pervaneli teyyareden sonra touch and go yapmanın en zevkli hali bu olmalı.
    sesine kurban.
    havacılık memlekette gelişmiş olsa alınabilse kesinlikle alıp filoya konacak uçak.
    adeta 400cc'lik spor motor gibi, sana 600lük hissini de 1000lik hissini de yaşatıyor, ne olacağına dair fikir veriyor ama lezzet olarak kendi sınırlarının dibini yaşatıyor.
  • https://upload.wikimedia.org/…_over_edwards_afb.jpg

    beyaza boyalı c modeli çok güzel olan uçak.

    insanların araba yerine uçaklarının olduğu ve herkesin istediği jet uçağını kullanabildiği alternatif bir evren olsa, bu uçak birçok insanı mutlu ederdi.

    insan "en azından rüyamda böyle bir uçak kullansam keşke" diyor. rüyada bile kullanamadan bu hayattan göçüp gidecek olmak var.
  • ucak bu amk ton baligi degil. adam gibi bakarsan son derece uzun sureler kullanabilirsin. abd'nin envanterine en son giren b-52 1962'de mi ne uretilmis. b-52'lerin 2040'a kadar kullanilmasi dusunuluyor. keza kc-135 tanker ucaklar. en sonuncusu 1965'de uretilmis. yerini alacak 767 ilk ucusunu gecen hafta yapti. adamlar kc-135leri daha uzun sure kullanacak.
  • f 5 in iki kisilik egitim amacli kuzeni.
  • işe gidip gelirken kullandığım anayol, uçaklar için pist yaklaşma yolu ile kesişiyor.
    şanlıysam tam iniş sırasında alçalan uçakları yakından görmek mümkün oluyor. fakat çok şanslıysam bu uçak t-38 olmakta.
    sesi de ayrı güzel.
  • 12800 pound ağırlığa ve her biri maksimum 3300 poundluk itkiye sahip iki adet motora sahip jet uçağı. itki/ağırlık oranı 0,5 civarında gezinmesi sebebiyle yüksek g'li hareketlerde enerjisini çok çabuk kaybeder. alabildiği yakıt miktarının limitli olması sebebiyle maksimum itkiyle yapılan uçuşlarda yakıtı bitiverir. kokpit içi soğutma sistemi berbattır, hem soğutmaz hem de inanılmaz gürültülü çalışır. motorları elektronik kontrol ünitesine sahip olmadığından pilot tarafından yapılacak hatalı gaz kolu hareketlerinde motor hasarı meydana gelebilir. kumanda yüzeyleri de tamamen pilot tarafından kontrol edilir, herhangi bir elektronik kontrol ünitesi bulunmamaktadır. yüksek süratte verilecek hayvani kumandalar neticesinde uçağın g limitleri kolaylıkla aşılabilir.

    peki nesi güzel, neden 50 küsür yıldır vazgeçilemiyor t-38'den?

    ses üstü hızlarda rahatlıkla uçabiliyor. kalkış sürati 165 kcas, iniş sürati ise yaklaşık olarak iniş süratine yakın. kol uçuşu rahat. iniş karakteristikleri space shuttle iniş karakteristiklerine benzediği için nasa tarafından hala astronot eğitimlerinde kullanılıyor. herşey bir yana kız gibi uçak lan.

    ancak her güzel şey gibi t-38'in de sonu gelecek. 2020'li yıllar içerisinde türk hava kuvvetlerinin hürjet'e, abd hava kuvvetleri'nin t-7'ye geçmesiyle t-38 havacılık tarihinin sayfalarında yerini almış olacak.
  • türk hava kuvvetlerinin pilot eğitiminde kullandığı güzel jet.
hesabın var mı? giriş yap