• galiyev,bakunin,kropotkin..etc gibi birçok kurbanı olmu$tur..

    lakin despot bir papazın oğlundan da ba$ka bir$ey bekleyemezsiniz..benim de dedem beni kemerle döver idi..yarın örneğin $ahintepeizm diye bir akım gelecek olsa,herkesi kemerle dövdürtmez isem namerdim ben de..

    (bkz: insan doğası)
    (bkz: etki tepki)
  • stalinizm gerçek marksist gelenek le hiç bir alakası yoktur bugünkü en büyük marksist eleştirmenler bile stalin dönemini sosyalizm le alakası olmadığını söylerler......stalinizm bir çeşit devlet kapitalizmi olarak yaşandı rusya da.........trocki nin dünya devrimi yerine tek ülke sosyalizmi için inat etti.....rusya yı bir sosyalist anavatan dünyadaki komünist partileride birer elçilik durumuna getirdi..........ekim devrimiyle birlikte torckiyi doğrular gibi tüm avrupa ve dünya etkilendi bundan ve ispanya macaristan ve almanya da devrim sesleri yükselmişken stalin sosyalist anavatan uğruna dünya devrimini engelledii....avrupadaki hiçbir sosyalist harekete destek vernedi.........almanyada sosyal demokratlar desteklenmeyerek faşist hareketin ve hitlerin tek başına iktidarını kolaylaştırdı.......eğer ikinci dünya savaşı patlak verdiyse bunun bir sebebide stalindir....daha sonra marksizm e aykırı biçimde hitler le dokunulmazlık anlaşması yaptı ta ki hitler rusya ya saldırana kadar.... saldırmasa stalinin faşizm tehlikesini umursadığı düşünülemez.....
  • andre gide' nin "ortada komunizm yok sadece stalin var" sözünden başkasıyla daha iyi açıklanamayacak olan diktatorya .
  • slavoj zizek'in the sublime object of ideologyde (türkçe baskı, s. 213) küçük ve eski bir yugoslav fıkrasıyla değindiği mefhum:

    "stalinizmde halkın temsilcileri mercedes kullanırlar. yugoslavya'da ise vekalet yoluyla, temsilcileri yoluyla halkın kendisi mercedes kullanır."
  • troçki'nin tek ülkede sosyalizm gibi aslında lenin'e ait olan kimi tezlere karşı çıkarken, kendi lenin karşıtlığını ört bas etmek için uydurduğu bir kavramdır. stalinizm denilen şey aslında marksizm-leninizm'dir.

    (bkz: tek ülkede sosyalizm/#18751900)
    (bkz: #16985665)
  • stalinin kanimca ikiye bolerek incelenmesi gereken, salt kendisinin meydana getirdigi ve getirdikten sonra marksizm ve leninin kendi doneminde yarattiklarindan ayrilan ve bir bakima trockinin dediklerinin, dolayisiyla bir yandan marksin da uzerinde durdugu kavramlarin zitti bir kavram gelistirerek ortaya cikardigi ideoloji oldugunu dusunmedigim sistematik unsurlar butunu, devlet anlayisi, stalin anlayisidir.. ilk doneminde dogru dusuncelere sahip olmasina ragmen, butun sosyalistlerin kizdigi ve sistemleri dogru algilayan, gercekte varolmasi gereken sistemin marksizm oldugunun farkinda olan butun insanlar tarafindan yaptiklari cogu zaman kinanan, kinanacak olan kisinin yansimalari da denebilir.. zira trocki ile olan mucadelesinin temelinde dayandigi dusuncenin kanimca bir uygulamasini yapmak icin debelenmesidir rusyayi bu derece yikan, bozan, dagitan sey. ve bu ugurda caba harcarken, yani tek basina rusyanin bir sosyalist devlet olarak ayakta kalabilecegini dusunurken bir yandan ortaya cikan ve o ayakta tutmaya calisacagi rusyanin kokunu kazayacak olan bürokratiklesme, bunun getirdigi esit bir duzen icinden ayrilan ve kendine degisik paylar ayiran bir kisimla yeterince ilgilenmek yerine, kendi dusuncesine karsi cikan (ki bence karsi ciktigi seylerdi cogunlukla dogru olan) insanlari asmasi, kesmesidir.. onun demokrat sekilde davranmasinin gerekmedigini bilmekle beraber uzuldugum sadece rusyanin tek basina bir sosyalist devlet yerine, buna onayak olan, diger sosyalizmden etkilenecek ulkelere iyi bir ornek olacakken gecirdigi sarsintilar ve stalinin yasattigi bunalimlar nedeniyle sosyalizmden sogumalarina neden olan bir duzen icine girmesidir, stalinin dusuncelerini (ki bircogu yanlisti, kendisi leninin sistematigini devam ettirecegini soylemesine ragmen uzaklasti) uygulamasi, uygularken yanlis ustune yanlis yapmasidir..

    stalin icin kesinlikle fasist kelimesi soylenemez.. onun hitlerin yaptigi bir nasyonel sosyalizm dusuncesi ile bagdastigini kimse iddia edemez ama su rahatla soylenebilir ki; dunya refahinda cok onemli olacak bir duzeni, isci sinifina dayali olan bir dusunce sisteminin uygulanisini, ornek alinisini, devamliligini bitiren insan olmustur kendisi. bir fasist ulkesine, ulkesini birakin dunyaya ne kadar zarar vermisse, ne kadar iyi bir teorisyen olursa olsun, dusuncelerinin bazilari ne kadar dogru olursa olsun, stalinin dunyaya biraktigi zarar da hicbir zaman azimsanamayacak..
  • stalin'in iyi yonlerinden bahsetmek, bir polis amirinin 'tabii ki icimizde bazi yarakkafalilar var, ama biz ozde iyiyiz' demesi gibi bi$idir.
  • sosyalizmin aksine her tarafından baskı, şiddet, yasak ve ötekileştirme akan bir sistemdir. bunu savunanların fikirleri, berlin duvarının altında kalmıştır.

    http://www.marksist.org/…alizm-kotu-bir-sey-olamaz-
  • stalinizm halk arasinda joseph stalin'in sovyetler birligine getirmis oldugu politik ve ekonomik sisteme verilen isim. (bkz: hannah arendt) tarafindan (bkz: totaliter) olarak tanimlandi ve bu tanimlama stalinizme karsit kisilerce yaygin olarak kullanildi.

    anti sovyet maxistleri ve ozellikle trockiciler tarafindan "stalinzm" sovyetler birliginin politikasini (bkz: maxizm)'den ayirt etmek icin kullanilir(di). onlara gore stanilist bir (bkz: ussr) sosyalist olmayip aksine burokrat, (bkz: dejenere olmus isciler devleti) idi.

    lenin'in calismalarinin uzantisi olarak, stalin 1930'da central burokrat sistemini gelistirdi. iki adet 5 senelik plan ile (bkz: sovyet) ekonomisini genisletti. 30 sene icinde geri kalmis bir ulkeden, bilimsel ve ekonomik acidan avrupa ile kiyaslanabilecek bir ulke haline geldi. bir cok ekonomi uzmani bu gelismeyi en hizli ekonomik gelisme olarak tanimliyor. (bu gelisme milyonlarca kisinin hayati pahasina olsada)

    ayrica okunmasi gerekenler:
    (bkz: stalin)
    (bkz: marx)
    (bkz: lenin)
    (bkz: komunizm)
    (bkz: maoizm)
    (bkz: sovyetler birligi tarihi)
  • guy debord, gösteri toplumu, s. 60.
    ----------------------
    107.
    stalinizm bizzat bürokratik sınıf içindeki terörün hükümranlığıdır. bu sınıfın iktidar temelini oluşturan terörizm bu sınıfı da kırıp geçirmek zorundaydı zira üyelerine verebileceği hiçbir hukuksal güvence, mülkiyet sahibi sınıf olarak kabul edilmiş hiçbir statü yoktu. gerçek mülkiyeti gizliydi ve sadece yanlış bilincin sayesinde mülkiyet sahibi hâline gelmişti. yanlış bilincin mutlak iktidarı sadece, bütün doğru motiflerin kaybolduğu mutlak terör yoluyla sürdürülür. iktidardaki bürokratik sınıfın üyeleri sadece temel bir yalana ortak olmak suretiyle toplum üzerinde kolektif bir mülkiyet hakkına sahip olurlar: sosyalist bir toplumu yöneten proletarya rolünü oynamaları ve ideolojik sadakatsizlik metninin sadık oyuncuları olmaları gereklidir. ama bu aldatıcı varlığa fiilî katılım bizzat gerçeğe uygun bir katılım olarak tanınmayı gerektirir. iktidar hakkını bireysel olarak sürdürebilecek bürokrat yoktur, çünkü sosyalist bir proleter olduğunu kanıtlamak bir bü rokrat gibi davranmamayı gerektirir; ve bir bürokrat olduğunu kanıtlamak da olanaksızdır çünkü bürokrasinin resmî hakikati var olmamasıdır. böylece her bürokrat, yok etmediği bütün bürokratların "sosyalist iktidarı"na kolektif bir şekilde katılımı tanıyan ideolojinin sağladığı temel bir güvenceye mutlak olarak bağlıdır. her ne kadar bürokratlar birlikte oldukları zaman her şeye karar veriyorlarsa da, kendi sınıflarının birliği ancak terörist iktidarlarının tek bir kişide toplanmasıyla sağlanabilir. iktidardaki yalanın tek pratik hakikati bu kişide toplanır: sürekli düzeltilen sınırının tartışmasız sürekliliği. kimin neticede mülk sahibi bürokrat olduğuna; yani kimin "iktidardaki proleter" ya da "mikado veya wall street'in emrindeki hain" olarak adlandırılması gerektiğine kesin kararı stalin verir. bürokratik atomlar sahip oldukları hakların ortak ruhunu ancak stalin'in kişiliğinde bulurlar. stalin, bu şekilde kendisini, daha yüce bir ruhun var olmadığının bilincinde olan mutlak kişi olarak gören bir dünya egemenidir. "dünya egemeni, ona ters düşen kullarının ben'ine karşı uyguladığı yok edici şiddette kendinin ne olduğunun -evrensel nüfuz gücünün- somut bir şekilde bilincindedir." bir yandan tahakküm alanını belirleyen bir güç iken diğer yandan da "bu alanı yıkıma uğratan güç"tür.
    ------------------------------
hesabın var mı? giriş yap