• reject yemeden grafik işleri yüklemek isteyenler için çok basit talepleri olan site.

    - vektör çalışma yükleyecekseniz eps 10 veya 8 olmak zorunda.
    - art board dışına hiç bir öğe taşmamalı.
    - taşıyorsa clipping mask kullanılmalı.
    - katmanlar (bkz: layer) kilitsiz ve erişebilir olmalı.
    - metin kullanıldıysa fontlar grafiğe dönüştürülmeli (bkz: expand)
    - çalışma bitmap grafikler ve yüksek kaliteye çevrilemeyen öğeler barındırmamalı.
    - çalışmanın ticari bir değeri olmalı.

    bunlar kendi yazdıkları genel geçer kurallar. bu noktada benim tavsiyem şu. eğer çok katmanlı bir iş varsa. atıyorum arkaplan ve önde bir karakter varsa ikisini ayrı gruplandırdıktan sonra ayrı ayrı birleştirin. böylece yüzlerce layerdan oluşan grafiğiniz sadece arkaplan ve öndeki objelerle sınırlı kalacak. bu hem satın alan kişinin işini kolaylaştırıyor hemde shutter ağzını açamıyor. ben detaylı olmasını seviyorum fakat kolay onaylatmak için yapıştırmak zorunda kalıyorum.

    bunların dışında contrubitor blogunu ve trend tavsiyelerini iyi takip edin.
    şu sayfada: http://www.shutterstock.com/vectors en çok arama yapılan 20 konu var. ara sıra bu konular üzerine gönderdikleri mailleride okumadan silmeyin. hızlı para kazanabilmek için hem bu başlıklar üzerine hemde yerel işlere eşit derecede önem vermelisiniz. zaten blog ve forumlarında sürekli bunların üzerine gidiyorlar. global çalışmak iyi güzel fakat içerik oldu 70 küsür milyon. globalin ağa babası var sitede. oturun lokal işler yapın diyorlar. lokalden kasıt atıyorum türkiye'de ajanslar en çok neleri aratıyor? aratıp bulamadıkları neler var? bunun üzerine oturun düşünün diyorlar.

    bu fikirden hareketle türk tasarımcıların kendi ülkelerine yüklenmelerinin daha kazançlı olacağını düşünüyorum. her gün sosyal medya üzerinde binlerce firma saçma sapan paylaşımlar yapıyor ve günlük 25-50 görsel paketlerinden ötürü bütün ajanslar shutterstock kullanıyor. müşterinin tek amacı kalıcılık sağlamak. ajansın sattığı hizmetin tanımıda bu. (burası ayrı bir konu, başka bir başlığa tepeleme sıçacağım bir gün.) adam peynir firması bile olsa her gün facebook üzerinden bir şeyler paylaşma gereği duyuyor. haliyle ajans her gün için ayrı içerik bulma sıkıntısına düşüyor ve bam! ne yapıyor? bugün yozgat'ta kulak mantarıyla savaşanlar günüymüş, hemen onun hakkında post yapalım. haftaya 23 nisan var, onun için bir şeyler çalışalım.

    peki ajans bu içerikleri hazırlamak için shutterstock'tan ne kadar verim alıyor? neredeyse sıfır! çünkü konu üzerine görsel yok. olanlarda çok limitli. aynı atatürk portresinin elli farklı şekilde kullanıldığı gördüm. arkaplana bayrak koy, portre solda, sağda, ortada, arkaplana şehitlik koy vs. zafer bayramı için üç beş askeri kıyafet bulup türk askeri üzerine konsept çalışan kimse yok. sonra ajans ne yapıyor? gidip esmer tenli adamların görsellerini alıp photoshop ile zorlama bir türk askeri oluşturuyor. firma "bu adam türk'e benzemiyor" şeklinde dönüş yapıyor. ajans benzeyen birisini bulup geri gönderiyor. o görsel firmada reklam müdüründen ceo'ya kadar herkesi gezdikten sonra zoraki bir onay alıyor fakat o arada gün bitmiş, ajansta bütün işler gecikmiş, yalapşap bir şeyler müşteriye kaktırılmış oluyor. her çalışmada aynı görsellerin olması da cabası. ip çeken beyaz yakalı bir adam görseli var mesela. adamın tip türk gibi ama sakal çok radikal. aynı adamın sakalsız halini gördüm. lan acaba iki kere mi fotoğraf çekmişler diyecektim ki rötuşları farkettim. bildiğin adamın sakalını photoshop ile kesip kabul ettirmişler. bu bir dramdır arkadaşlar.

    sevgili meslektaşlarım. yapmayın abi. sizde bunu aratıp satın alan ve uygulamaya döken grafiker kadar suçlusunuz. önümüz 23 nisan. o gün sadece facebook'u açın bir bakın. kurumsal firmaların facebook hesaplarının yarısı aynı görselleri paylaşacak. bir resmi bayramlar bir de sağlık sektörünün seçtiği doktor görselleri. arama yaptıran çalışan acele ettiği için google gibi ilk üç sayfadan ötesine bakmaya üşeniyor. aradığı konu ile ilgili karşısında bir milyon görsel varken ilk 50 arasında seçim yapma zorunluluğu hissediyor. şahsen turist olsam ve şöyle istanbul'u bir turlasam bu stock fotoğraflardaki doktor modellerini çok meşhur insanlar zannederdim. mehmet öz'ün bu kadar basılı fotoğrafı yok lan. internet kafe kulaklığı kullanan call center çalışanı hatunu hepiniz bilirsiniz. aga aynı kadın istisnasız her firmanın sitesinde yer alır mı? alıyor işte.
  • gelin size bu siteyle ilgili bir deneyimimi paylaşayım:

    2018 aralık ayında beşiktaş'tan kadıköy'e geçerken bir adamın martılara yem attığını gördüm ve fotoğraflamaya başladım.

    tam arkasındaydım ve hava soğuktu. adam başına kapşonunu geçirmişti, tamamen arkasında olduğum için şansıma yüzü hiç görünmüyordu.

    arkada topkapı sarayı ve ayasofya ile öyle güzel görünüyordu ki bir ara gaza gelip 12 saniyelik de bir video kaydı aldım.

    işim bitince uzaklaştım ve vapurda bir arkadaşımla karşılaştım. fotoğrafları ve video'yu ona gösterdim. malum siteye yüklememi tavsiye etti. adını çok duyduğum ama hiç ilgilenmediğim bir yer olduğu için üzerinde pek durmadım ama aynı gece bir anda aklıma geldi ve bir hesap açarak bu videoyu olduğu gibi, hiçbir oynama v.s. olmadan yükledim.

    ve bunu unuttum. aradan 9 ay geçti. bir gün tesadüfen site karşıma çıktı. yahu burada benim bir hesabım vardı galiba diyerek giriş yaptım ve bingo: 4 kere indirilmişti videom ve tam 79 dolar kazanmıştım. üstelik profilimde de başka hiçbir şey yoktu. nasıl bulmuşlardı bilmiyorum.

    ardından payoneer hesabı açıp parayı tl olarak teb hesabıma geçirdim. onunla da yine dolar aldım hemen.

    ardından müsait diğer fotoğraflarımı da yükledim. burada bir not:
    site biraz nazlı. birçok haklı sebeple yüklemeye çalıştıklarınızı reddediyor.
    ancak malum videoda ben farkında olmadan adamın yüzünün bir an bile olsun görünmediği bir açıda durmuştum ve benim asıl şansım buydu

    ardından video bir kez daha indirildi. sonra bir kez daha.

    ve bir gün bana bir indirmeden tam 83.50 dolar geldi. noluyoruz yahu dedim, zira maksimum bir indirilişte bana en fazla 24 dolar civarı gelebilmesi lazımdı.

    ama biri televizyon haklarını da almak suretiyle büyük para vererek indirmişti.

    ertesi hafta videonun vestel'in reklamında kullanıldığını televizyonda gördüm.

    ertesi ay bir kez daha 24 dolar kazandım.

    ben beşiktaş'tan kadıköy'e giderken, rastgele çektiğim 12 saniyelik bir video üzerinden tam 204 dolar para kazandım. daha da kazanacak mıyım bilmiyorum.

    merak eden olursa kameram canon 5d mark iii idi.

    olur da belki birinin işine yarar diye paylaştım. cevaplayabileceğim bir sorunuz olursa beklerim.
  • arka arkaya iki entry giriyorum fakat çokça sorulan bir konu olduğu için ayrı bir entr girme gereği duydum.

    soru şu: shutterstock ile çalışanlar ne kadar kazanıyor?

    öyle net bir rakam yok ortada. tanıştığım çeşitli insanlardan aldığım bilgilere göre buraya doğru şekilde yüklenen insanlar gayet iyi paralar kazanıyorlar. örneğin tayland'lı bir eleman var. adam yememiş içmemiş 130.000 adet vektör yüklemiş. yüzde doksanı obje. bir kalem var onun 10 renkli versiyonunu ayrı ayrı yüklemiş ama aylık 7000 dolar altına düşmüyorum diyor. almanya'dan birisi ise sadece t-shirt tasarımları üzerine yoğunlaşmış. toplamda 1200 küsür parça iş var fakat hepsi kalite. aylık 3-4 bin dolar arasında değişiyor dedi. diğerinin yüzde biri kadar iş yaparak yarısı kadar kazanç elde ediyor.

    buradan çıkan sonuç; yüklenilecek alanı iyi seçmek ve kaliteli iş çıkarmak sizi bir değil bir kaç sıfır önde götürür.

    galerinizi sürekli güncel tutmak önemli. follower sayısı ve satılan popüler çalışmanızın sizi inceleyen insan sayısını arttıracağını unutmayın. ben çok geç katıldım fakat doğru yüklendiğim alanların ekmeğini yemeye başladım. pattern üzerine 40 kadar çalışma yükledim, her gün en az birer kere satılıyor bütün parçalar. bu da ortalama 10 dolar demek. diğer işler eklendiğinde aylık 400 dolar kadar bir gelir çıkıyor ortaya. bir kaç ay sonra 1000 dolar üzerine çıkarsam burayı editlerim. hatta bu ortalamayı yukarıda bahsettiğim eleman seviyesine çekersem freelance iş almayı bile bırakır sadece buraya yüklenirim. ne gerek var sik sok ajansların ve müşterilerinin ağzını çekmeye.
  • 7 ayda 1500 dolar kazandığı halde, hala osuruk referans linklerinden medet uman yazarların mesken tuttuğu başlık.

    (bkz: engelle)
  • naçizane referans linkini bırakanları engellemek istediğim (ve yaptığım) stok foto sitesi. başlığını, platform ile ilgili gelişmeler ve yorumlar için takip ediyoruz, adam hiçbir bilgi vermeden referans vermiş. bari bir şeyler uydur amk.
  • 750 görsellik paketi alıyorsunuz 249 dolar verip. otomatik yenilemeyi de kapatıyorsunuz ki ay sonunda tekrar otomatik yenileme yapmasın. sonra bir bakıyorsunuz ki otomatik yenileme yapmış. 249 dolar daha gitmiş...

    ulan diyorsunuz acaba otomatik yenilemeyi kapatmayı mı unuttum? neyse 750 görsel daha indiririm diyorsunuz.

    sonra yine almanız gerekiyor. bu kez işi garantiye alıp yanınıza bir arkadaşınızı çağırıp bak görüyorsun otomatik yenilemeyi kapatıyorum deyip otomatik yenilemeyi özenle kapatıyorsunuz.

    artık eminsiniz. otomatik yenileme kapalı. sonra aylık paketin dolmasına bir kaç gün kala girip tekrar bakıyorsunuz. otomatik yenileme tabii ki açık.

    adamlar sitenin kodlamasını bu şekilde yapmışlar. pardon adam demişim.
  • uzun bir entry olacak ama merak etmeyin, referanslı link vermeyeceğim ya da sizden bir şey istemeyeceğim. sadece buraya fotoğraf yüklemek isteyenlere belki bir fikir verir diye yazıyorum bunları.

    beş yıldır fotoğraf yüklediğim site, gelin size son zamanlarda yaşananları anlatayım: her şey bundan yaklaşık üç yıl kabul kritlerlerini kaldırmaları ile başladı. kabul kriterleri neydi? 10 tane fotoğraf yüklüyordunuz ve bunlardan en az yedi tanesi hem ekonomik değer hem de imaj kalitesi olarak iyi olmalıydı. eğer yedi fotoğrafı kabul ettirebilirseniz fotoğraflarınız satılmak üzere arama motorlarında çıkmaya başlıyordu. bu sıkı kriteri kaldırdıktan sonra sosyo-ekonomik olarak az gelişmiş uzak doğu ülkelerindeki insanlar siteye yüksek sayıda fotoğraf yüklemeye başladı. peki ne olmuştu da elin kamboçyalısı işi gücü bırakıp buraya günde 500 tane fotoğraf yüklüyordu? üç nedenden ötürü. ilki, bu ülkeler sosyo ekonomik olarak dar boğazda oldukları için aylık birkaç dolarlık kazançlar onlar için muazzam bir değer ihtiva ediyordu. ikincisi ise arama motorlarında artık yeni fotoğraflar daha çok görülüyordu. nihayet sonuncusu ise az önce bahsettiğim kabul kriterinin artık olmaması idi. eline cep telefonunu alan bangladeşli, meksikalı temel ışık ve kompozisyon bilgisinden yoksun olarak şunlar gibi fotoğraflarla siteyi doldurdu.

    https://image.shutterstock.com/…600w-1023824464.jpg

    https://image.shutterstock.com/…600w-1738695434.jpg

    https://image.shutterstock.com/…600w-1735945214.jpg

    https://image.shutterstock.com/…600w-1741574285.jpg

    https://image.shutterstock.com/…600w-1742180987.jpg

    her birisi hiç üşenmeden bunlar gibi yüzlerce fotoğrafı sisteme yüklediler ve gözden geçirmeyi de iyice bırakan shutterstok editörleri bunun gibi milyonlarca fotoğrafın sisteme girmesine göz yumdu.

    peki bu insanların motivasyonu neydi? bu fotoğraflar gerçekten satılıyor muydu? söz konusu fotoğrafların gerek asgari kadraj ve ışık gereklilikleri gerekse de stok ekonomik gereklilikleri haiz olmadığı ortada. en azından şimdilik, birkaç yıl sonra bu tarz fotoğraflar moda olursa bilemem. bu ülkelerdeki günlük çalışma ücreti 10 doların hatta çoğu yerde beş doların altında. fotoğraf başına 0.25 dolar kazanıldığı düşünülünce (son güncelleme ile yaklaşık 0,1 dolar oldu) "ayda birkaç fotoğraf satarsak hiç değilse yolumuzu buluruz" diyen milyonlarca insan stok sitelerine fotoğraf göndermeye başladı. linki aradım bulamadım ama incelediğim bir grafikte şu anda satışta olan içeriğin çok büyük kısımı bu bahsettiğim ülkelerden sadece son üç yılda yüklenmişti.

    peki shutterstock bunu neden yaptı? adamlar elbette ki biliyordu bu fotoğrafların kolay kolay satılamayacağını ama bu fotoğraflar sayesinde er meydanına çıkıp, biz haftada 1.2 milyon yeni içerik üretiyoruz diyeceklerdi. reklam yapacaklardı, borsa değerlerini yükselteceklerdi, adobe'a göz dağı vereceklerdi. ya da getty images'a ya da google ile işbirliğine başlayan 123rf'ye.

    fakat planladıkları gibi gitmedi. müşteriler devasa bir yığın içerisinde kendi istediklerini bulamaz oldular. mesela kendimden örnek vereyim. beş yıldır stok içerik ürettiğimden bahsetmiştim, ağırlıklı olarak model sözleşmeli fotoğraflar yüklüyorum ve kazancımın büyük bölümü de stüdyo fotoğrafçılığı ile video üzerinden. sistemde hatırı sayılır bir yeri olan hemen her fotoğrafçının birkaç fotoğrafı arama sayfasının ilk sayfasında hatta ilk sırasında çıkar. benim de bazı fotoğraflarım için durum böyleydi. taa ki üç yıl öncesine kadar. şimdi diyeceksiniz ki, demek ki senden daha iyi fotoğraflar yüklendi sisteme sen o yüzden satamıyorsun. hayır. sistem yeni gelen insanların motivasyonunu diri tutmak için onlara ayda birkaç fotoğraf satışını bir şekilde yaptırıyor. bu nasıl oluyor, belli aramalarda benim görsellerim hiç görülmüyor ve bu bahsettiğim fotoğraflar "fresh content" olarak işaretlenmese bile sonuç sayfasında çok miktarda yer alıyor, bir nevi müşteri algısını manipüle etme, sürekli next demekten bıkan müşteri de -hele hele ufak bir blog tasarım vs gibi bir iş için imaj arıyorsa- alıveriyor bu yukarıda örneğini verdiğim fotoğrafları.

    bu yığın içerisinde aradığını bulamayan müşteriler yavaş yavaş üyeliklerini iptal ettirmeye başladı. shutterstock ise önce video abonelik sistemi şimdi de kümülatif kazancın her yıl sıfırlanması ve sıfırlanmış halinin eskisinden yüzde 60 civarı düşük olması gibi bir çözüm buldu.böylece 15 yıldır içerik yükleyen fotoğrafçı, her yılın başında, fotoğraf yüklemeye yeni başlayan bir fotoğrafçı ile aynı orana sahip olacak, belli sayıdaki görsel limitini aştıkça kazancı artacaktı. kulağa çok hoş ve adilane geliyor de mi?

    ama shutetrstock şöyle bir kurnazlık yaptı, yeni oranlarda, eskinin sabit oranlarındaki en düşük seviyeye erişmek için bile bir yıl içerisinde 2500 fotoğraf satmanız gerekmekte. eğer satabilirseniz fotoğraf başına 0,25-0,35 dolar, 100 fotoğraf ve daha altında satış yaparsanız da 0,1 ile 0,25 dolar arası bir meblağ kazanacaksınız. bu durum sisteme yeni giren ya da ayda birkaç fotoğraf satan kişinin de aleyhine, çok eskiden beri üye olan ve niş içerik yükleyen fotoğrafçının da. ancak niş içerik yükleyen fotoğrafçı bir şekilde eski kazancına yakın bir seviyeyi yeniden elde edecek ama bu esnada kaybolan kazanç da shutterstock'un cebine girecek.

    yakın zamanda kurucuları şirketten ayrıldı şimdi yeni bir ceo geldi ve bu yeni tarifenin de açıklanması ile yaklaşık bir yolda girilen forum entrysi bir gecede o da dün gece girildi. haliyle herkes durumdan şikayetçi, iyiden iyiye simsarlık yapmaya başladılar. bakalım durumun sonu ne olacak.
  • bu sitenin pek nadir karşılaşılan bir özelliği de bazı durumlarda bütün telifleriyle sizin çalışmanızı satın almalarıdır. yanlış anlamadıysam abd'de büyük reklam ajanslarına özel bir birimi var bunların. eğer ajanslar beğenilen ve başka yerde kullanılmasını istemedikleri bir görsel seçerlerse bu birim devreye giriyor ve size telif sözleşmesi sunuyor. shutterstock dışında başka bir stok görsel sitesinde vb. aynı görseli satıyorsanız oralardan da kaldırmanızı istiyorlar. tabi ki bunun karşılığında size güzel bir ücret ödüyorlar. şu döviz kurlarıyla hesaplarsak sadece bir görsele aşağı yukarı bir yıllık asgari maaş toplamı kadar para teklif ediyorlar. siz de mısır'daki dedenizden miras kalmış gibi seviniyorsunuz.
  • üye oldum ben bu siteye ve üye olduktan sonra aldıgım ilk mesaj, hesabımı oluşturduğum ülke high-fraud area olarak geçtiğinden dolayı ancak 90 gün sonra bana ödeme yapmaya başlayacakları oldu. süpermiş.
  • yeni kademeli satış sistemine geçtikten sonra günlük satışlarda da hissedilir bir düşüş yaratan microstock sitesi.
    uluslararası bir boykot yediği de onay süreçlerine yansımış görünüyor. geçen sene bu zamanlarda 2 günden önce onaylanmayan içerikler 15-20 dakika içerisinde onaylanır oldu. bu duruma paralel olarak da adobe stock onay süreleri 2 katına çıkmış durumda. sanıyorum içerik üreticiler kendilerine alternatif yollar aramaya koyuldu ve bu yüzden önümüzdeki günlerde microstock piyasasında büyük değişiklikler olacak.

    adobe stock ise komisyon yüzdeleri bakımından shutterstock'dan daha karlı gözükse de aynı yolda ilerliyor. özellikle yüklediğiniz içerikler için bir 'property release' şartı koşmuyor oluşu buna işaret ediyor. ayrıca geçtiğimiz sene 1000 içerik yükleyen kullanıcılara creative cloud üyeliğini bedava veriyorlardı. an itibariyle tamamen bilinirlik ve tanıtıma oynuyorlar. bence 1 sene içerisinde, belli bir doyuma ulaştığında komisyon yüzdelerini düşererek ss yolunda ilerleyecek.

    ayrıca belirtmeden edemeyeceğim, burada referans avına çıkmış cengaverlere kesinlikle aldanmayın. microstock meselesi anlatıldığı gibi kolay bir şekilde para kazanabileceğiniz bir mesele değil maalesef. düzenli bir gelir elde etmek için binlerce içerik yüklemeniz gerekiyor. bana sorarsanız 1000 adet fotoğraf/illüstrasyon ve ya 200'den fazla video yükledikten sonra satışlarınızda düzenli bir aralık görebilirsiniz. bin adet içerik yüklemek de bir kaç aylık mesai diyelim. ayrıca spam gibi çöp içerik basan içerik üreticilerin yanı sıra sadece microstock işi yapan reklam ajansları, fotoğraf stüdyoları ve tasarım ofisleri bile mevcut. böyle bir rekabet varken, referanslarınızla kazanacağınız 3-5 dolar yüzünden insanları kandırmayın, zamanlarını çalmayın.

    edit: biraz da faydalı bilgi girelim dostlar cengaver görsün. genelde mikro stock işi yapanlar biden fazla siteye üye oluyor ve bütün içeriklerini bu sitelere boşaltıyor. bu süreçte yüzlerce imajı isimlendirmek, kategorize edip açıklama girmek ve sitelere yüklemek, bunun için özel bir program kullanmadığınızda bir çileye dönüşür. ben bunun için xpiks adında bedava bir program kullanıyorum. tüm içeriğimi bilgisayardaki konumunda açıp gerekli tüm detayları bilgisayarımda girip üye olduğum bütün ajanslara ftp üzerinden yüklüyorum. detayları metadata olarak girdiğim için, imajlar sitelere tüm bu detaylarla birlikte yükleniyor. size de sadece bir iki tik ile imajları onaylamak kalıyor.

    edit2: başlamışken biraz daha bilgi girelim. malum, dostlar bizi bir de sofrada görsün!
    özellikle çalışmaları taglemekte zorlananlar için güzel bir araç da tavsiye edeyim, dropstock.io burada çalışmanız hakkında bir başlık ve ufak bir açıklama girdikten sonra size konuyla alakalı 100 tane tag veriyor. gerçi çoğu ajans maks. 50 tag kabul ediyor, bu yüzden size en mantıklı gelen 50 adet tagi seçip ekleyebilirsiniz.
    bunun dışında, özellikle shutterstock içerisinde, portföyünüz için setler oluşturmayı unutmayın. birbirine benzeyen çalışmalarınızı düzgün başlıklarla birlikte set haline de getirin. satışlarda gözle görülür bir artış görmeniz kuvvetle muhtemel. bu setler public olarak yayınlandığı için alıcılar ve hatta search engineler tarafından bulunabiliyor. bir alıcıyı setlerin içerisine çekebilirseniz birden fazla içeriği aynı alıcıya satabilme şansınız da artacaktır.
hesabın var mı? giriş yap