150 entry daha
  • yeni kademeli satış sistemine geçtikten sonra günlük satışlarda da hissedilir bir düşüş yaratan microstock sitesi.
    uluslararası bir boykot yediği de onay süreçlerine yansımış görünüyor. geçen sene bu zamanlarda 2 günden önce onaylanmayan içerikler 15-20 dakika içerisinde onaylanır oldu. bu duruma paralel olarak da adobe stock onay süreleri 2 katına çıkmış durumda. sanıyorum içerik üreticiler kendilerine alternatif yollar aramaya koyuldu ve bu yüzden önümüzdeki günlerde microstock piyasasında büyük değişiklikler olacak.

    adobe stock ise komisyon yüzdeleri bakımından shutterstock'dan daha karlı gözükse de aynı yolda ilerliyor. özellikle yüklediğiniz içerikler için bir 'property release' şartı koşmuyor oluşu buna işaret ediyor. ayrıca geçtiğimiz sene 1000 içerik yükleyen kullanıcılara creative cloud üyeliğini bedava veriyorlardı. an itibariyle tamamen bilinirlik ve tanıtıma oynuyorlar. bence 1 sene içerisinde, belli bir doyuma ulaştığında komisyon yüzdelerini düşererek ss yolunda ilerleyecek.

    ayrıca belirtmeden edemeyeceğim, burada referans avına çıkmış cengaverlere kesinlikle aldanmayın. microstock meselesi anlatıldığı gibi kolay bir şekilde para kazanabileceğiniz bir mesele değil maalesef. düzenli bir gelir elde etmek için binlerce içerik yüklemeniz gerekiyor. bana sorarsanız 1000 adet fotoğraf/illüstrasyon ve ya 200'den fazla video yükledikten sonra satışlarınızda düzenli bir aralık görebilirsiniz. bin adet içerik yüklemek de bir kaç aylık mesai diyelim. ayrıca spam gibi çöp içerik basan içerik üreticilerin yanı sıra sadece microstock işi yapan reklam ajansları, fotoğraf stüdyoları ve tasarım ofisleri bile mevcut. böyle bir rekabet varken, referanslarınızla kazanacağınız 3-5 dolar yüzünden insanları kandırmayın, zamanlarını çalmayın.

    edit: biraz da faydalı bilgi girelim dostlar cengaver görsün. genelde mikro stock işi yapanlar biden fazla siteye üye oluyor ve bütün içeriklerini bu sitelere boşaltıyor. bu süreçte yüzlerce imajı isimlendirmek, kategorize edip açıklama girmek ve sitelere yüklemek, bunun için özel bir program kullanmadığınızda bir çileye dönüşür. ben bunun için xpiks adında bedava bir program kullanıyorum. tüm içeriğimi bilgisayardaki konumunda açıp gerekli tüm detayları bilgisayarımda girip üye olduğum bütün ajanslara ftp üzerinden yüklüyorum. detayları metadata olarak girdiğim için, imajlar sitelere tüm bu detaylarla birlikte yükleniyor. size de sadece bir iki tik ile imajları onaylamak kalıyor.

    edit2: başlamışken biraz daha bilgi girelim. malum, dostlar bizi bir de sofrada görsün!
    özellikle çalışmaları taglemekte zorlananlar için güzel bir araç da tavsiye edeyim, dropstock.io burada çalışmanız hakkında bir başlık ve ufak bir açıklama girdikten sonra size konuyla alakalı 100 tane tag veriyor. gerçi çoğu ajans maks. 50 tag kabul ediyor, bu yüzden size en mantıklı gelen 50 adet tagi seçip ekleyebilirsiniz.
    bunun dışında, özellikle shutterstock içerisinde, portföyünüz için setler oluşturmayı unutmayın. birbirine benzeyen çalışmalarınızı düzgün başlıklarla birlikte set haline de getirin. satışlarda gözle görülür bir artış görmeniz kuvvetle muhtemel. bu setler public olarak yayınlandığı için alıcılar ve hatta search engineler tarafından bulunabiliyor. bir alıcıyı setlerin içerisine çekebilirseniz birden fazla içeriği aynı alıcıya satabilme şansınız da artacaktır.
82 entry daha
hesabın var mı? giriş yap