• charles sanders peirce'ın göstergebilim teorisinin adıdır. peirce'a göre semboller üçe ayrılır;
    -iconic
    iconic semboller benzerlik üzerine kurulmuştur. fotoğraflar, resimler, heykeller iconic sembol grubundadır.
    -indexical
    indexical semboller ise neden-sonuç ilişkisi içerisindedir. şöyle ki, bir evden duman çıktığını görüp "yangın çıkmış galiba" diye panik yaparsanız-panik yapmak şart değil- duman indexical bir sembol olmuş olur. ya da eve girince kokudan anneciğinizin ne yemek pişirdiğini anladığınızda koku indexical bir sembol olur.
    -symbolic
    symbolic grubu tamemen öğrenmeye dayalıdır. sözcükler, bayraklar vs. bu gruba dahildir. örneğin ülke bayrakları ülkenin kendisine benzememektedir, eğer hangi ülkeye ait olduğunu öğrenmemişsek bayrakta ülkeyi çağrıştıran bir şey de yoktur.

    diğer bir göstergebilimci ferdinand de saussure göstergebilim teorisini dilbilim üzerine yoğunlaştırmıştır, örneklerini kelimeler üzerinden verir. onun düşüncesine göre sembolle ifade ettiği şey arasında tesadüfi bir ilişki vardır çünkü "ağaç" sözcüğü ağaca benzememektedir, ağaca "ağaç" deneceğine kimin karar verdiği ve neden öyle adlandırdığı belli değildir.

    sembollerin 4 formu vardır,

    advertising signs: medya alanında tüketimi artırmak için kullanılan reklam dediğimiz semboller.
    objects and material culture: her şey sembol olarak okunabildiğinden dolayı bütün objeler -kıyafetler,elektronik eşyalar vs- bu gruba dahildir.
    activities and performances: vücut dili, mimikler vs.
    sound and music: ses ve müzik. korku filmlerinde iyi kız ölmeden önce çalan veya köpek balığı gelirken çalan müzik buna örnek olarak verilebilir.
  • semiyotik ya da diğer adıyla semiyoloji, simge, sembol ve işaretlerin yorumlanmasını, üretilmesini veya işaretleri anlama süreçlerini içeren bütün faktörlerin sistematik bir şekilde incelenmesine dayanan bir bilim dalıdır. semiyotik disiplinlerarası bir sahadır. değişik işaret sistemlerine dayanan anlam ve bildirişim konularını inceler. fransızlar semiyoloji terimini kullanmışlardır. semiyotik eski yunancada işaret anlamına gelen semeîon kelimesinden gelir. modern semiyotik başlıca iki kaynağa dayanır. bunlardan birincisi ferdinand de saussure’ün 1916’da yayımlanan genel dilbilim dersler'i, ikincisi ise charles sanders peirce’ün yazılarıdır. kültürel kodlar, gelenekler ve metni anlam süreçlerine göre düzenlenmiş işaret sstemleri diye nitelenen her şey semiyotiğin inceleme alanına girmektedir. semiyotik bugünkü anlamda ilk defa john locke tarafından "essays concerning human understanding", (1690) başlıklı eserde kullanılmıştır.

    kaynak :

    http://tr.wikipedia.org/wiki/semiyotik

    günümüzde, artık bir disiplin olarak kabul edilmiş, özellikle filoloji, mütercim tercümanlık gibi bölümlerde ağırlıklı olarak gösterilen bir ders haline gelmiştir.
  • gizli anlamlı,imalı simgelerle anlam bütünleri kurma ve bunları anlama sanatı..
  • (bkz: gezi parkı)
  • türkçe kaynakların yok denilecek kadar az olduğu, hatta hiç olmadığı bilim dalı.
  • herkesin anlayabileceği evrensel göstergelere denir. örneğin tuvaletlerdeki kadın-erkek işaretleri semiyotiktir. bunları anlamanız için o ülkenin dilini konuşmanıza gerek yoktur.

    özellikle havaalanlarında çok işe yarar çünkü burada her dili konuşan insan bulunur. "açılır kapı" veya "valiz girmez" işaretlerini herkes anlayabilir.

    bazı örnekler:

    - musluklarda kırmızının sıcak, mavinin soğuk anlamına gelmesi.

    - yan duran z'ye benzeyen yıldırım işaretinin elektrik anlamına gelmedi.

    - kar tanesi simgesinin soğuk anlamına gelmesi.

    - sarı siyah yatay çizgili yüzeyin geçilmez anlamına gelmesi.

    - yeşil renkte ok işareti yanında kapıdan koşarak çıkan insan figürünün çıkış bu tarafta anlamına gelmesi.

    - o2 yazısının oksijen anlamına gelmesi.

    - trafik ışıkları.

    tabii ki görseller semiyotiğin sadece bir konusudur. her dolaylı anlatım, ima, ifade, sözcük, melodi, rün, harf, tipoloji vs bir semiyotiktir.

    her şey bir şeyin semiyotiği olabilir ancak bazıları bazılarından daha başarısızdır. mesela radyasyon simgesinin ne anlama geldiğini öğrenmeniz gerekir ancak kaygan yol anlamına gelen kayan araba işaretinin ne demek istediğini bakar bakmaz anlarsınız.

    gerçi herkesin anlayabileceği dedim ama herkesin anlayabilmesi şartı yoktur. başka bir şeye işaret eden her şey semiyotik olabilir. daha doğrusu semiyotik bilimi bu mevzunun tamamını inceler.

    markalar semiyotikleşmek için çok uğraşır. mavi kuş görünce twitter, bombeli sarı m görünce mcdonalds anlarız. kola içeceği coca cola markasıyla ifade edilir.

    uygulama ikonları, emojiler, görüldü tıkı vs vs hepsi semiyotiktir.

    en büyük semiyotik "şey" kelimesidir. bu kelime kendisi bir şey olmamasına rağmen evrende olan ve olmayan her şeye işaret edebilir.

    ayrıca (bkz: dolaylı anlatım)
  • göstergebilim, semiyotik veya semiyoloji; göstergelerin yorumlanmasını, üretilmesini veya işaretleri anlama süreçlerini içeren bütün faktörlerin sistematik bir şekilde incelenmesine dayanan bir bilim dalıdır. fransızlar semiyoloji terimini kullanmışlardır. semiyotik disiplinlerarası bir sahadır. anlam bilimi, dil bilimi, fonetik, mimarlık, sosyoloji, psikanaliz ve daha birçok bilim dalı ve disiplinin oluşturduğu disiplinler arası bir disiplindir. kültürel kodlar, gelenekler ve metni anlam süreçlerine göre düzenlenmiş işaret sistemleri diye nitelenen her şey semiyotiğin inceleme alanına girmektedir. semioloji, yapısalcılığın modeli olarak düşünülmektedir.

    semiyotik eski yunancada işaret anlamına gelen yunanca: semeîon kelimesinden gelir. semiyotik bugünkü anlamda ilk defa john locke tarafından "ingilizce: essays concerning human understanding", (1690) başlıklı eserde kullanılmıştır. modern semiyotik başlıca iki kaynağa dayanır. bunlardan birincisi ferdinand de saussure’nin 1916’da yayımlanan genel dil bilimi dersleri, ikincisi ise charles sanders peirce’nin yazılarıdır. en çok tanınan temsilcileri roland barthes, umberto eco, mihail bahtin'dir. roland barthes, charles sanders peirce gibi isimler bu konuda yetkin yazarlar olarak anılabilinirler.

    en çok mimari, sanat ve iletişim alanlarında kullanılan gösterge bilimi, psikanalizin dayanak noktalarından biridir. göstergeler, kod çözme sürecinde, çözümlemeci tarafından belli bir mantık dizgesinde çözülür.

    https://en.wikipedia.org/wiki/semiotics
    https://tr.wikipedia.org/wiki/göstergebilim
  • anlam bilimi.
  • isviçreli dil bilimci ferdinand de saussure 1900’lü yılların başında kavramsallaştırdığı bir disiplindir, hatta göstergelerin toplumsal yaşamdaki rolünü inceleyen bir bilim dalı olarak kabul edilmektedir. semiyotiğin kökeni, bir fenomenin ardındaki daha derin, daha grift yapıyı anlamaya ve araştırmaya çalışan yapısalcılık methoduna bağlanabilir. günlük hayatımızı düzenleyen diller, işaratler, sembolller, renkler, şarkılar her şey semiyotiğin araştırma konusuna girer. tüm bu göstergeler ne sorusu yerine nasıl sorusuyla irdelenir. anlamlı bütünlerin, gösterge sistemlerinin birbirleriyle kurduğu bağlantı incelenerek insanların insanlarla ve doğayla olan etkileşimini daha anlamlı kılmak hedeflenir.

    sosyoloji alanında erving goffman’ın damga ve gündelik yaşamda benliğin sunumu semiyotiğin sosyal rollere olan tesiri hakkında keyifli bir okuma olacaktır.

    ayrıca john berger’in görme biçimleri de tavsiyedir.
hesabın var mı? giriş yap