• tazesinden yapılan çay az demlendiğinde eflatun, çok demlendiğinde mor renk alır. çaya bir iki damla limon damlattığınızda, asitle reaksiyona girerek hiç çekinmeden rengini pembeye döndürür. mucize* gibi, iksir gibi bir şey. kendinizi alchemist gibi hissetmenize neden olur, ya da olurlar, hissettirirler**.
  • fesleğen olarak da bilinen bir baharat . . .
  • sb: mor renge çalan bi bitki vardı, salatada falan yeniyor. bildiniz mi?
    pazarcı: valla şu var (gösterdiği maydanoz, yemyeşil)
    sb: onu biliyorum beyefendi. bahsettiğim şey... aa, evet buldum kadın ismiydi
    pazarcı: (tezgahı gösterir) ne varsa burda işte
    sb: aklıma takıldı ama. ya şarkısı da vardı hatta!
    pazarcı: ... (bıkmış usanmış) ayşekadın?

    aslında bahsettiğim sendin reyhan. artık asla unutmam seni.

    edit amacı: (bkz: maydonoz) hihi.
  • uslusu fesleğen olan bitki. bu, aynı bitkinin delisinin adıdır. fesleğen sadece yeşil renkte olur iken reyhan daha çok derin bir mordur. bütün akdeniz'de türkler hariç tüm halklar tarafından yakından tanınır ve sevilir. arapça bir kelime olup rayiha ile aynı köke sahiptir. arsız tabir edilebilicek bir bitkidir; bi tane ektiğinizde, bütün bahçe yıllar içinde reyhana keser. yunancası vassiliki’dir.
  • benim bildigim reyhan feslegenden cok farkli gorunumde (her ne kadar kokusu andirsa da), olgunlasmis yapraklari mor renk almis, cokelek piyazinin tamamlayici unsuru olan erzincan'da bilinen bir baharattir. butun halinde kurutulan reyhan piyaza elde ufalanarak katilir, leziz olur, yaban ellerde evde zannettirir. katalanlar tarafindan takdir edilmistir.
  • kurutulmuş halinin, güzel hazırlanmış bir makarna sosunda mutlaka yer alması gereken bitki.
  • güçlü ve güzel kokusuyla bilinen yabanî bitki.
    ismi arapça'dan gelir; arapça koku demek olan riha (rayiha) gibi kokmak kökünden gelir.

    başka yerde var mıdır bilmiyorum da, özellikle nusayrîlerde (antakya vs.) yaygın olan ancak günümüzde yavaş yavaş terk edilen bir gelenek vardır: buna göre bir bebek ilk doğduğu zamanlarda, gelecekte güzel koksun diye, uzun süre reyhanlanır.

    nasıl oluyor bu derseniz: reyhan yaprakları, havan vs. yardımı ile iyice ufalacak şekilde dövülür. zeytinyağı ve kayda değer derecede tuz da eklenerek sihirli karışım hazırlanır. daha sonra bu karışım krem gibi bebeğin tüm vücuduna sürülür (göz, ağız çevresi hariç her yer). bebek, tulumuyla falan sarıp sarmalanarak uykuya bırakılır. saatler sonra (tercihen 8-12 saat) üzerindeki kurumuş karışım nazikçe ve hafifçe yıkayarak temizlenir. bu uygulama sonraki günlerde tekrar tekrar gerçekleştirilir. eskiden 40 kere tekrar edilirmiş, ilk 20 gün aksatmadan, sonraki 40 gün iki günde bir..
    şimdiki zamanda ise yapan olursa da 2-3 uygulamadan sonra devamını getirmiyor ama..

    halk arasındaki yaygın inanış reyhanlanan bebeğin genel olarak güzel koktuğu şeklinde, en azından -özellikle terleme durumlarında vs- kötü kokmadığı şeklinde. ben de herhangi bir bilimsel dayanağım yoksa da reyhanın kokuya olan faydasına inanıyorum, evet..
  • validenin kuruttuğu, ve bütün masayı kaplayan taze yapraklardan ancak bir kavanoz kurusu çıkan fesleğenimsi ot.
    kuru fesleğenin tadı berbattır. kurutulmuş reyhan ise harikadır.
    zeytin yağı, domates, salatalık, sivri biber, limon ve kuru reyhan. isteğe bağlı olarak da taze nane, marul vs... bunun suyuna ekmek batırmak en kral yemeğin hazzından fazlasını verir.
  • bugün peynirli omletime 3 yaprak kıyıp koydum pişmeye yakın. çok yakıştı. arada yaparım böyle ferahlıhlı omlet.
  • salatada da hoş bir tat ve renk sağlar. tek başına salata olarak tüketmek içinse*, üzerine önce limon, daha sonra da sarmısaklı yoğurt, zeytinyağı ve kırmızı pul biberle süsleyince afiyet bal şeker olur*.
hesabın var mı? giriş yap