• çeşitli disiplinlerdeki araştırmacıların birbirlerini bulabildikleri web 2.0 tabanlı bir internet platformu. üye olup profilinizi yazıyorsunuz cv’nizden favori makalelerinize kadar. ne çalıştığınızı neler yapmak istediğinizi giriyorsunuz. böylece benzer şeyleri çalışan çalışmak isteyen insanlar birbirlerinden haberdar oluyor. araştırmanız için gerekli olan deney hayvanlarından kimyasallara kadar çeşitli materyalleri arayabiliyor, o güne kadar çıkardığınız makaleleri insanların erişimine açabiliyor insanlar ile çalışmaları hakkında tartışabiliyorsunuz. konunuz ile ilgili seminerlerden, seminerlerin deadlinelerinden, ve alanınız ile ilgili önemli olaylardan haberdar oluyor, kendinizin toplam impact faktörünüzü hesaplayabiliyorsunuz

    ulan şerrefsizim aklıma gelmişti.
    hayranı olduğumuz akademisyenleri "poke"leyebiliyor muyuz ki?

    adres: https://www.researchgate.net/…pplication.login.html
  • türkiye gibi bilimin meraktan ve yeni şeyler keşfetmekten ziyade para kazanmak amacıyla memur zihniyetinde sabah 8 akşam 5 arasında yapıldığı bir ülkede "inek facebook'u" tanımı yapılmasına şaşırmadığım akademik etkileşim sitesi. sonra da şikayetlenirsiniz bu ülke niye gelişmiyor diye. bu kafaya rağmen bence yine iyi gelişmiş bu ülkede bilim.
  • makale araniyor duyurulari'ni azaltmis bilimsel facebook. yillarca okudugunuz ve saygi duydugunuz profosorlere boyle bir platformda ulasip makalesini istemeyi birak soru cevap seklinde tartisabilmek paha bicilemez. ayrica teknik olarak benzerlerinden acikara ilerde oldugunu belirtmeliyim. bilimle kalin efenim.
  • inek facebook'u diyen, cahil cühela , beyin açısından fakir fukara vatandaşlar zaten ülkemizi çok güzel temsil ediyor.

    benim facebook'um yok. instagram takip etmiyorum. milletin ne yediğini ne içtiğini merak etmiyorum.

    ama akademisyenlerin ne üzerine çalıştığını ve neler yaptığını anlamak için mükemmel bir araç.

    2 tane yayını çıkan güzel kardeşlerimiz de girsin. sizin de 10-15 yayınınız olur ilerde, uğraşırsınız, doçent olursunuz sizi teşvik eder. burun kıvırmayın.

    bu arada, akademisyenim diyen biri varsa. ismini sorun burda aratın. ne kadar akademisyen olduğunu görürsünüz. hiç yayını olmayan akademisyen olmaz, o ancak okutman ve türevleri ve torpilli ve türevleridir.

    ayrıca bu kaynak yeterli değildir. bi de pubmed'e bakın derim

    (bkz: pubmed)

    özel doktor falan arıyorsanız, pubmed ve resarchgate'te ismini artın sonra durumu değerlendirin
  • doktora tez döneminde olduğum şu ara kendi deney sonuçlarımın üstüste sürekli istediğim gibi çıkmaması üzerine özellikle benle aynı sorunu yaşayan insanların sorularını ve bu sorulara verilen yanıtları dikkatle takip ettiğim akademik site.

    ben de açık açık tüm bilim camiasının önünde soru sormak isterdim; ama danışman hocam kendi bölümümüzdeki diğer hocaya bile danışmamı istemediği için açıkça onun görebileceği bu platformlarda tüm bilim insanlarına soru soramıyorum ne yazık ki. ben de gittim oldukça ilgili, insanların sorularını en iyi şekilde yanıtlayan rg score’u 49.05 olan, avustralya nanoteknoloji ve nanobilimler merkezi gibi bir kurumun yöneticisi olan bir akademisyene mesaj attım, bütün sorularımı yığdım. adam bütün tatlılığıyla sorularımı yanıtlamış ve tavsiyelerde bulunmuş, hatta aklına başka çözümler de gelirse onları da sonradan yazacağını söylemiş. türkçe öğreniyormuş ama türkçe karakter içeren klavyesi yokmuş yoksa bu fırsatı benle türkçesini geliştirmek olarak değerlendirmek istermiş. her zaman ona danışabileceğimi söylemiş. buraya kadar her şey normal; ama sonra bir de danışman hocama selam söylememi istemiş. burda tabi ki benim başımdan aşağı kaynar sular döküldü; o kadar da baktım acaba birbirlerini tanıma ihtimalleri olabilir mi diye, hiçbir bağlantıya rastlamadım. şimdi umuyorum ki bu sevimli adam benim hocama durumdan bahsetmiş olmasın ki danışmanım 15 gün sonra izinden döndüğünde “bu senin tez konun gizli kalması lazım, herkese soramazsın” diye bık bık ötmesin başımda. sonra vay efendim türkiye’de neden bilim gelişmiyor.

    bu arada avustralya’daki bahsettiğim hocanın avustralya’da olduğunu mesaj attıktan sonra öğrendim ve bir kez daha avustralya hayallerine ufuk açtım sevgili sözlük. bu tatliş hocaya sık sık soru sormak, bağı kuvvetlendirmek ve avustralya’da iş bulma konularında yardım isteme niyetindeyim. olacak bu iş hissediyorum*
  • akademik facebook.
  • konferans bildirimi burada yayınladıktan sonra her gün sapık gibi kim okumuş acaba diye kontrol ettiğim akademik site. yaklaşık 4-5 farklı ülkeden araştırmacıların yazımı okuduğunu gördükçe evde zevkten havaya uçtuğumsa doğrudur.

    uğruna çalıştığımız her şeyin meyvelerini toplamanın verdiği hazzı yaşamak dileğiyle! *
  • aktif olarak kullanıldığında çok sayıda faydası olan ağdır. yukarıda hiçbir işe yaramamakla eleştirilmesine karşılık bazı faydaları (tecrübe ile sabittir) şunlardır:

    1. çalışma alanlarınızdaki makaleleri anlık takibe yarar. sizin çalıştığınız konularda herhangi bir yayın olduğunda veya takip ettiğiniz araştırmacılar bir yayın yaptığında anında size haber verir.
    2. açık devre topluluk oluşumu sağlar. mesela tartışma alanlarında o konuda çalışanların fikirlerini alabilirsiniz, kendi fikirlerinizi yazabilirsiniz (ki bazı araştırmacılar sayıya oynadığı için kendi makalelerinden bahsederek citation almak gayreti içerisindedir). ayrıca uzun süreli akademik dostluklar/beraberlikler kurabilirsiniz.
    3. güncel gelişmelerden haberdar eder. mesela konferans, workshop, yemekli toplantı, beş çayı gibi bilimum gerekli/gereksiz hede hededen haberiniz olur.
    4. iş ilanlarını takip edebilirsiniz. hele hele ülkemizde olmayan akademisyen kalitesini takip için çok faydalıdır. türkiyede 100bin'in üzerindeki akademisyenin hayatında en az birer kere "yahu dünyada bir akademisyen bir işe alınırken nelere bakılıyor" diye bakması durumunda ülkedeki akademik seviyenin çok artacağına inandığım dünya çapında saygın kuruluşların akademisyen ilanlarına buradan ulaşılabilir.

    son olarak bazı dergiler için biraz tartışmalı olmakla birlikte, henüz yayınlanmamış eserlerinizi burada yayınlayarak google scholar dahil bazı indekslere girmesini sağlayabilirsiniz ve ileride telif iddiası sorunlarından kafanız rahat olabilir.

    tabi bunların çoğu aktif bir akademik hayat için anlamlı, belki öğrencilikte sadece makale bulunan bir site olarak görülebilir veya aktif olmayan bir akademisyen için gereksiz bir ağ gibi görülebilir veya bazı disiplinler için yeterince katılımcı yoktur ve çok fayda sağlanmıyor olabilir ama ben dün yolda bu siteden faydalanan bir amca gördüm (veya fayda görenleri gördüm).
  • akademik çalışmaların yüklendiği platform.

    burada geçen sene okul uzantılı mailimle bir hesap açmıştım. biraz bakındım, genel olarak başka veritabanları kullandığım ve sonrasında yüksek lisans hayatımdan çıktığı için unuttum gitti. az önce aklıma geldi bir baktım ki aynı isimli bir dr. unvanlı araştırmacının bütün çalışmaları benim hesabıma tanımlanmış.

    insanlar da yazmış "motosikletli hanım, sanırım sistemsel bir hata olmuş. arkadaşımızın çalışmaları sizin adınıza kayıtlı. ayrıca çoğu araştırmacıyla ortak yazar olarak görülüyorsunuz." falan diye. o kadar geç gördüm ki insanlara cevap yazarken utandım resmen. bir de makalelerim için bir sürü erişim isteği gelmiş sjdjsh. insanlar kadıncağıza sövmemiştir inş.

    neyse buradan sonrası forum. hayırlı forumlar arkadaşlar. researchgate hesabımı silersem, benimle aynı isimli dr. hanımın da çalışmaları sistemden silinir mi? durduk yere kadının emeği çöp olmasın. bilen bir yeşil ne kadar sevindirir anlatamam <3

    edit: neselimeseodunu gerekli açıklamayı yaptı*. hesabı sildiğim takdirde makaledeki bağlantı kalkıyormuş, herhangi bir sıkıntı olmuyormuş. demek bu sistemde makalenize kişi eklerken bağlantılara dikkat etmeniz gerekiyormuş millet. aklınızda olsun. sildim hesabı, gitti güzelim dr. unvanı.*şaka bir yana, hatayı fark ettiğim anda başkasının emeğine çökmüş gibi hissettim ki alakası bile yok. içim içimi yedi, hesabı silene kadar da rahat edemedim. bu millet nasıl kopyala yapıştır tezlerle unvan kazanıyor ya? nasıl rahat yaşamaya devam edebiliyor? intihal çok büyük ahlaksızlık örneği hakikaten.
  • kullanmasını bilen için bir boka yarayan site. en basitinden q & a (soru-cevap) denilen bir özelliği var. insanlar araştırmalarında takıldıkları noktaları aynı konuda çalışan diğer araştırmacılara sorabiliyor. zaman zaman alanında önde gelen kişiler de bu sorulara cevap verebiliyor. normalde iki saat uğraşıp "belki" elektronik postayla iletişime geçebileceğiniz (o da cevap verirlerse) bu kişilerle doğrudan bağlantı kurma olanağı sağlıyor size. ayrıca çalışmalarınızı başkalarıyla paylaşabilmenize de yarıyor. üniversitenizin erişim olanağı sağlamadığı dergilerde yayınlanan makaleleri doğrudan yazarlarından edinebiliyorsunuz. bunun dışında daha başka özellikleri de var. bu siteyi facebook şeklinde kullanıyorsanız eğer, o da sizin sorununuz.
hesabın var mı? giriş yap