• şu kadro ile bitirdiğim oyun:

    charizard: oyuna charmender'ı seçerek başladığım için zaten en çok geliştirdiğim eleman kendisi oldu. lvl 72 idi gary'yi harcadığında. zaten pokemon dünyasının en güçlü 3 pokemon'undan biri (mewtwo ve dragonite ile kapışırlar). su pokemonlarına karşı zaafı varmış gibi görünse de dragon atakları ile turn kaybetmeden veya 2 turn'de karşındakini aşağı indirebilir. elite four ile olan maçlardan sadece ilkinde zorlandım. 5 tane ice pokemon geliyor, tam karşınızdakini alacak gibi oluyorsunuz, rakip zart diye full restore atıyor, çok sinir bozucu.
    pidgeot: "haydaaa" dediğinizi duyar gibiyim. valla pidgeot'a ilk 6'da yer vermem tamamen duygusal sebeplerden. sıpa iken severdim, kıyamadım. zaten fly'ı bu kardeşe öğretince yanımda taşımak da farz oldu (diğer flying'lerin saldırılarından çalmak istemedim). pek bir şeye yaramıyor oyunda, iyice geliştirip steel claw falan öğretirseniz belki. ilginç şekilde gary'nin son maçtaki 6'lısında pidgeot var.
    primape: yine duygusal bir seçim olsa da bu kullanışlı. rage türü saldırılar harici, şu an isimlerini unuttuğum iki kasaba arasındaki yolda takılan iki fighter amcadan sadece 1 kereye mahsus öğrenebilen mega punch ve mega kick'i öğrettim, zaten kendi chop saldırıları ile hakkaten ayı gibi bir şey oldu. çok kolay ölebilmesi handikap da olsa ilk saldırı kendisinde ise allah ne verdiyse gömçürüp aşağı alabiliyor. severim.
    articuno: "her type'dan bir pokemon şart!" mottosu ile çıktığım bu yolda water-ice ailesinden çoğunlukla tercih sebebi olan gyrados yerine kendisini seçtim. sadece seafoam island'da yakalanabilen bu arkadaş sırf sözde legendary değil, gerçekten güçlü ve hatta gyrados'dan daha güçlü olduğu da statlarla kanıtlanmış durumda.
    zapdos: articuno ile aynı sebepten dolayı tercih ettim, electric pokemon'lar arasından jolteon, electabuzz, iyi geliştirilmiş bir raichu belki kendisini zorlar. o da belki... water-ice'a karşı kendisi ilaç oluyor, thunder saldırısını bulup öğretirseniz ortada charizard'ın antisi diye bir şey kalmıyor.
    aerodactyl: ota boka resist olan bu fosil arkadaş gerçekten rakip için sinir bozucu olabiliyor. çok çeşitli saldırıları öğrenebilmesi büyük artı. şiddetle tavsiye.

    bunun dışında oyun içi kullanışlı pokemonlar:
    diglett: cut öğrenebiliyor ve bu sebeple bir müddet yanınızda taşımanız iyi olur. hali hazırda bildiği saldırı olan dig ile ortamdan sıvışabiliyorsunuz ki combat'larda iş de görüyor dig.
    nidoran: ilk gym lideri brock'u yenmek için yakalanması şart olmasının yanı sıra, üst level'larda dabayağı güçlü. nidoking/nidoqueen iş yapar. tavsiye.
    butterfree: binbir türlü sleep, stun, poison saldırısı var. denenebilir.
    onix: yakalaması zor. oyun boyu sahip olmasanız bile indigo platosu'na giden yolda leblebi gibi lvl46-48 onix var. rock tomb öğretip lvl olarak geliştirirseniz (lvl 55-60 arası) ilk 6'da kullanılabilir.
    oddish-bloom-vileplume: grass'lardan sevdiğim 3'lüdür. oyun sonu için pek yeterli değil ama oyun ortalarına kadar iyi iş yapar.
    kadabra: kesinlikle önerilir. psişik pokemonlara gıcık olduğum için kullanmadım. charizard'ı indirir, sonra gider lvl 3 rattata'ya yatar hissiyatı var bende. ama bayağı güçlü, kullanın, kullandırın.

    eşek kadar adam olduk, oyun hala güzel, hala güzel.
  • yıllar önce oynadığım pokemon red'den sonra, bugün aralıksız 16 saat oynadım pokemon firered'i ve kesinlikle hiçbir oyunu bu kadar uzun süreli oynamadım ve bu kadar keyif almadım. tamamen bitirdim diyemem ama 7. adaya kadar geldim, daha da devam edicek gibi gözüküyorum. oyuna kesinlikle charmender ile başlayın, charizard olunca zaten en güçlü ateş pokemonlarından birini almış oluyorsunuz.

    charizard'ın yanına bir su pokemonu bulun ben horsea yakaladım ama tabiki seadra olması için, bilmiyorum neden ama çizgi filminden* gelen bir karizması var seadra'nın bana. ama olmazsa olmaz zapdos, zapdos için master ball kullanmayın, 20 ultra ball, 20 great ball yeterli oluyor, yakalayamazsanız zapdos'un önünden tekrar başlamakta fayda var. sadece zapdos değil articuno ve moltres'i de aynı şekilde yakaladım. yerlerini de kısaca tarif edeyim. zapdos route 9 ile route 10 birleşminden yukarı çıkınca sudan surf ile geçip aşağı inerseniz power plant'te. articuno; fuchsia city'e fly ile gelip direk pokecenterdan aşağı inerseniz denize ulaşıyorsunuz ordan aşağı doğru inin buzla kaplı bir mağara var orda biraz turlayınca articuno karşınıza çıkıcaktır. moltres için vermillion'a gidip gemi ile 1. adaya geçiş yapın ordan sağ taraftan denizi geçip yukarı doğru yol alın biraz yürüdükten, çimenlikleri geçtikten sonra yine denizi geçin merdivenleri görüp mt. ember'a girerseniz oranın sonunda moltres'i de görebilirsiniz. ayrıca zapdos için tm-24* alın çok güçlü bir elektrik saldırınız olucaktır.

    elite 4'u yendikten sonra oyun devam ediyor ama bunun için emülatör save'ini değil oyun içindeki save kısmını kullanmanız gerekiyor emülatör ayarlarınız; options > emulator save type > automatic ve flash 128k olmalı yoksa credit bittiğinde new game der, devam etmez sap gibi bakarsınız, kısaca 4-9 arası adaları oynayamazsınız ki çok keyifli görevler ve efsane pokemonlar var. hangi ada hatırlayamadım ama togepi'niz bile oluyor. 8. adada ho-oh veya lugia. 9. adada ise deoxy**** yakalayabiliyorsunuz.

    8. ve 9. adaya gameshark -sadece 8. adaya geçmek için kullandım gameshark- olmadan gidemiyorsunuz ama ufak bir kodla 8. adaya geçip lugia veya ho-oh'u 1 adet masterball kullanarak yakayalabilirsiniz. benim tercihim lugia oldu çünkü 2. ateş pokemonuna* gerek duymadım.

    oyunda yanımdan eksik etmediğim 3 şey; max repel: bu itemi kullanıp rahatça 250 adım atabiliyorsunuz karşınıza pokemon çıkmadan. bazı yerler için bire bir yoksa sinir krizi geçirebiliyorsunuz ufak çaplı. diğer ikisi ise full restore ve revive zaten bu ikisi olmadan biraz zor olur elite 4.

    ayrıca oyunun karizmatik pokemonlarından biri olan gyarados'u iki saat arayıp bulamadıktan sonra ufak bir göle olta atıp karşıma 20 lvl bir gyarados çıkınca çocuklar gibi sevindim.*
    çocuk oyunu değildir ama sizi çocuk gibi mutlu eder.
  • askerliğimin son 50 gününe girdiğim şu günlerde bana ilaç gibi gelen oyun. ilkokul yıllarımda yellow'la coşuyordum, 6 gündür kah nöbet kulübesinde kah atış alanında bu oyunla coşuyorum. my boy! free sağolsun. yaya yaya oynuyorum, hiç öyle erken bitireyim diye dertlenmiyorum. 6 gün içinde toplamda 35 saat oynamışım, zaman nasıl geçiyor hiç anlamıyorum. articuno yakaladım sevindirik oldum. gözlerinizden öperim. baba yatar şafak atar. (ulan pokemon başlığına yazılacak şey miydi bu? neyse artık...)
  • 60 entry'i de okudum hep abuk sabuk gereksiz tavsiyeler verilmiş bu oyun hakkında. oyunun mekanikleri içinde kesinlikle bilmeniz gerek 2 şey var. aslında bir sürü var da oturup hepsini yazmaya üşeniyorum.

    1) oyunda fark etmiş olacağanız üzere ( zaten bunu fark etmediyseniz hemen oyunu kapatıp bilgisayarı veya gameboy'u camdan aşağı atın) 2 tür atak ve defans var. attack - defence - spc. attack - spc. defence. spc., special demek zaten. asıl bilmeniz gerek olay şu:

    normal
    fighting
    flying
    rock
    ground
    ghost
    steel
    bug
    poison

    üstte yazığım saldırı türleri attack stat.'ını kullanırlar.

    fire
    water
    grass
    dragon
    dark
    electric
    ice
    psychic

    2. yazdıklarım ise spec. attack stat.'ını kullanırlar.

    burayı biraz açalım. mesala elimizdeki pokemonun attack'ı 60, spec. attack'ı 120 olsun. biz bu pokemona'a saldırı gücü ikisinin de 40 olan bir fighting bir de fire saldırısı öğretelim. fighting, attack stat.'ını; fire saldırısı ise spec. attack stat.'ını kullanacağı için fire tipi saldırı neredeyse 2 kat daha fazla hp götürecektir rakipten. tabi bu hesabı yaparken saldırdığımız adamın defence ve spec. defence stat.'larının aynı olduğunu kabul ediyoruz. çünkü aynı olay saldırıyı yiyen taraf için de geçerli. spec. defence ne kadar yüksekse spec. attack kullanan saldırılara karşı o kadar dayanıklı olur. aynı şekilde defence ne kadar yüksekse attack stat.'ını kullanan saldırılara karşı o kadar dayanıklı olur.

    2) 2. tavsiyem ise daha az karışık. yukarda saldırı tiplerini yazdım zaten. saldırı tipleri gibi pokemonun da türleri var. mesela pikachu hepimizin bildiği gibi electric türü. mesela gyrados'da water-flying tipi bir pokemon ama electric türü saldırıları öğrenebiliyor.

    bu iki pokemona da thunder saldırısını öğrettiğimizi düşünün. gerçekte öyle değil ama bu iki pokemonun da spec. attack stat.'ları ve level'larının aynı olduğunu varsayalım. ikisinin de level'ları ve spec. attack'ları da aynı olduğundan aynı damage'ı vurular gibi düşünebiliriz ama işin aslı öyle değil. pikachu, gyrados'tan 1.5 kat daha fazla damage vurur; çünkü öğrettiğimiz saldırı electric tipi ve pikachu da o türden. yani öğrettiğiniz saldırı ile pokemon'un türü aynıysa vurulan damage 1.5 ile çarpılır.

    neyse şimdilik bu kadar, canım sıkılarsa bir kaç önemli nokta daha yazarım belki.
  • dunyanin tartismasiz en iyi pokemonu olan arcanine'in da bulundugu super oyun. hav hav hav yakiyor herkesi. insanin en iyi dostu.
  • 4-7 arası ada görevlerini bitirirseniz, elite 4 tekrar açılıyor fakat bu sefer daha yüksek level'lı pokemonlar ve 2. nesil pokemonlar salıyorlar üstünüze. ada görevleri bitince cerulean cave'de mewtwo'u yakalayabilirsiniz.*

    elite 4'un 2. dalgası ise şöyle;

    lorelei; dewgong lvl 64, cloyster lvl 63, lapras lvl 66, , jynx lvl 66, piloswine lvl 63
    bruno; steelix lvl 65, steelix lvl 66, hitmonlee lvl 65, hitmonchan 65 ,machamp lvl 68
    agatha; gengar lvl 66, crobat lvl 66, arbok lvl 68, misdreavus lvl 65, gengar lvl 70
    lance; gyarados lvl 68, kingdra lvl 66, aerodactyl lvl 70, dragonite lvl 66, dragonite lvl 72
    ve rival yani garry; heracross lvl 72, alakazam lvl 73, tyranitar lvl 72, blastoise lvl 75, arcanine lvl 73, exeggutor lvl 73

    oyunu şu güzide ekiple bitirdim; newtwo lvl 71, lugia lvl 71, charizard lvl 69, zapdos lvl 68, ditto* lvl 67, seadra lvl 63.
  • seneler önce kaybolan gameboy'um elbise dolabımın içinden çıktı ve içinde pokemon blue oyunu vardı. felaket gaza geldim ve oynamaya başladım. ilk pokemonumu alıp rival'ım ile dövüşe başladığımda 15 sene öncesine ait grafikleri gördüm ve midem bulandı. "yok mu lan bu oyunun düzgün grafklisi" dedim ve pokemon firered ile karşılaştım. emulatör'ü indirip çılgın gibi bütün günümü harcadım ve oyunu bitirdim. oyunu bitirdiğimde 6 pokemonum şöyleydi;

    venusaur
    arcanine
    psyduck
    electabuzz
    scyther
    dragonite

    bazen zapdos, poliwrath ve kadabra da kullandım. rhydon ilk başlarda en çok kullandığım pokemonlardan biriydi ama pezevenk her şeye karşı super effective. bir vuruşta ölmeye başladı.

    keşke şu oyunu bilgisayar için çıkarsalar da rahat rahat evrim geçirtsek pokemonlara. kadabra trade olmadan alakazam olmuyor mesela. msn'den falan göndersem kankam paqho'ya o da bana charizard falan yollasa ne güzel olur..
  • icerisinde bir bilincalti saldiri teknigi barindirdigindan suphelendigim oyun. oynamaya basladigimdan beri; isten eve geldigim andan uyuyana kadar bunu oynuyorum.

    cok tehlikeli.
  • an itibariyle aşağıdaki kadro ile oynuyorum;

    forvet: blastoise (ilk pokemon'um, 67 level'da şu an ne kadar sikertici olduğunu söylememe gerek yok)

    orta saha: gyarados, pigeot (magikarp'ı evriltene kadar kendimiz evrim geçiriyoruz ama değiyor, hem su hem ejderha pokemonu. surf-fire blast kesin öğretin, ana bacı affetmiyor. pigeot ise lvl2'den beri elimde şu an level 52, uçanı kaçanı affetmiyor, basit ama etkili ataklarla hasmını hacamat ediyor)

    libero: zapdos (bunu sırf yakalayana kadar götüm çıktı diye kadroya aldım, ondan libero zaten. thunder öğretirseniz rakip pokemon saniyeler içinde kızarıyor, bir de direkt kendinden gelen drill peck diye bir hareketi var, üzerinde hiç emek harcamadığınız bir pokemon için gayet tatminkar)

    defans: hitmonlee, golduck (hitmonlee'nin hi jump kick diye bir hareketi var ki, victory road'da bile tek vuruşta indiriyor, sırf şu hareket bile hitmonlee'yi kadroda bulundurmaya yeter. ayrıca earth badge'i aldığımızda edindiğimiz earthquake'i de hakkaniyetle yerine getiriyor güzel kardeşim. golduck'ı ise defansa adam lazımdı ondan aldım, yoksa pek bi numarası yok arkadaşın. golduck yerine öneriler bekliyorum. elimde 60küsür pokemon var, mümkünse celadon city'den alınabilecek bi tm ile atarlı hareket koyabilirsem iyi olur aslında.)

    evet bu kadroyla indigo ligine gidiyoruz bakalım neler olacak, gözlerim yaşarıyor her gece belli değil. a ve b'ye basan iki parmağımsa ağrıdan nasıl kötü oldu belli değil. yine de dinlenmek yok. gotta catch 'em all.

    edit: golduck yerine snorlax ile total 36 saat oynama süresi ile bitirdiğim oyundur. hall of fame'de pokemon'larımı görünce nasıl gözlerim yaşardı anlatamam. indigo ligini de gary'yi de ilk denemede marizledim. ama sağlam zorluyor itler. size tavsiyem bol bol antidote, su-soda-limonata, revive, awakening, hyper potion depolayın, 3-5 tane de ether atın mutlaka. bir de pokemonunuz zehirlenince hemen antidote basmayın, ilk atakta yine zehirlio piçler, sonra infinite loop'a giriyor olay, yazık. zehir bir miktar hp yesin sorun değil, önce anasını laciverte boyayın itin, sonra işiniz bitince basarsınız antidote'u.

    ulan oyun bitince hayatım çok amaçsız geldi şimdi iyi mi?
  • ilk jenerasyonun pokemonlarını ve hikayesini üçüncü jenerasyonun oyun kalitesiyle birleştirmesi itibariyle gelmiş geçmiş en iyi pokemon oyunu olduğu söylenebilir. en azından ilk 151'den oluşan 1. jenerasyondan sonrasından hazzetmeyenler için öyle olsa gerek. yakalanabilir pokemon listesi açısından da pokemon leafgreen'den iyi bana kalırsa.
hesabın var mı? giriş yap