• bacaklari zebraya, govdesi zurafaya, kafasi tapire benzeyen sacma sapan bir hayvan.
  • zürafagiller üyesidir.

    zürafagiller diyince aklınıza çeşit çeşit hayvandan oluşan dev bir familya gelmesin, zira bu elit kulübün sadece iki üyesi var: biri bildiğimiz zürafa, biri de okapi denilen gizemli ve güzel canlı. kendisi, zürafanın bilinen tek akrabası. bilimsel adı da okapia johnstoni.

    uzaktan baktığınızda gerçekten atı andıran bir görüntüsü ve zebra bacakları olmasına rağmen dediğimiz gibi bir zürafagildir. orman zürafası veya kısa boyunlu zürafa denildiği de oluyor bu nedenlere göre.

    postu bitter çikolata renginde ve ışıkta bazen parlıyor, arka bacaklarının tümü ve ön bacaklarının bir kısmında zebralardakine benzer çizgiler var. bacakları zürafa kadar olmasa da uzundur. erkekleri boynuzlu, dişileri boynuzsuzdur. dilleri de ilginç bir şekilde mavi.

    dünyada sadece tek bir yerde yaşıyorlar: demokratik kongo cumhuriyeti. ülkenin kuzeyi ve doğusunu kaplayan ıturi yağmurormanı'nda varlıklarını sürdürmekteler. sayıları da bunun üzerine tahmin edebileceğiniz gibi, oldukça az. toplamda yalnızca 15-20.000 okapi yaşıyor. dolayısıyla soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

    otçullar kendileri; gündüzleri aktif olan ve ot, meyve ve mantar yiyerek geçimlerini sağlayan bu yavrucakların hemen hemen hepsi birer ıssız adamdır. yalnız yaşıyorlar ve genelde sabit bölge ve patikalarda geziniyorlar. bayağı bayağı karizmatik ve gizemliler anlayacağınız. hem de kimseye zararları yok.

    umarım ilerleyen zamanlarda soyları tamamen tükenmez ve dünya böyle bir güzellikten mahrum kalmaz. adeta bir tek boynuzlu at* statüsündeler gözümde.
  • yeryüzünün en ürkek hayvanlarından biridir. öylesine iyi saklanır ki varlığı bilim adamları tarafından ancak 20. yüzyılın başında anlaşılabilmiştir.

    bir ingiliz kaşif olan sir harry johnston, afrika'nın kongo vadisinde garip bir hayvan yaşadığını öğrenince bilim dünyasının tanımadığı bir canlı bulabilme umuduyla 1890'ların sonlarına doğru yola çıktı. yerliler ona hayvanın derisinden parçalar verip çamurda bıraktığı izleri gösterdiler. johnston tüm çabasına karşın aradığı hayvanı bulamadı; ama 1900'de yeniden gittiği afrika'da canlı bir okapi yakalamayı başardı. daha sonra bu yeni türe, yerel adı ile bulucusunun adından yararlanılarak "okapia johnstoni" bilimsel adı verildi.

    okapiler zürafayla aynı familya içinde sınıflandırılır. omuz yüksekliği yaklaşık 1,5 metre, boyun ve bacakları zürafanınkinden kısadır. başlıca besinleri olan yaprakları ve otları, uzun dilleriyle kavrayıp yerler. yalnız erkeklerin boynuzları vardır. kısa olan bu boynuzlar parlak uçları dışında deriyle kaplıdır.
  • güzel bir hayvandır. okapilerin hikayeleri çok ilginç; zebralarla birlikte çıktığı evrim yolculuğunda ‘saçmalama bilader sen zürafagillerdensin’ diye yarı yoldan geri döndürülmüş.

    http://upload.wikimedia.org/…pshire,_england-8a.jpg
  • çocukken isim-şehir'de yazınca kimseyi inandıramadığım hayvan. şimdi inandınız mı heee? gıcık şeyler.

    edit: bu arada bu garipçiklerin de nesli tükeniyormuş. sadece kongo'da yaşıyorlar. burada fil avlayan mafya gibi bir pezevenk, fil avlamasını engellemeye çalışıyorlar diye okapi koruma bölgesine saldırıp 14 tane okapiyi bir sürü de insanı öldürmüş. geçen yıl kendisi de yakalanıp öldürülmüş. insanlar hep mi iğrenç ya?
  • kulaklarına kadar uzanabilen mavi dili olan, doğada şu an 15 bin kadar bulunan ilginç hayvan.

    bu afrikalı, zebra, zürafa, at bileşiminin sonuncunda ortayı çıkan otçu şirin canlı, 1901'de kayıtlara geçmiş.
  • acayip bir reklam, pardon hayvan.
  • operanın ölümcül olduğunu ispatlamış zavallı hayvan.
  • an itibariyle en karizmatik hayvan seçtiğim kongo keratası, gönül hayvanı tapirden sonra ikinci adamım. piijamasının gömlek kısmını çıkarmış bir zebra adeta. okapiler ölmesin.

    http://www.animalpicturesarchive.com/…165739157.jpg
  • varlığından 21 yaşında haberim olan hayvan bende mi sıkıntı yoksa bu hayvan oğlu hayvanda mı?sanırım bende.
hesabın var mı? giriş yap