• paganini, 27 ekim 1782 de genoa'da
    doğar. babası tersane işçisidir; aynı zamanda keman çalar ve
    oğluna ilk dersleri verir. niccolo 11 yaşına geldiğinde usta bir
    kemancı olmuştur. çevresindeki tüm ünlü keman öğretmenleri ona
    parasız ders verirler. ilk turnesini 13 yaşında yapar. bu arada
    kendi yeteneğine uygun, zor yorumlanacak yapıtlar besteler.
    yalnız keman değil, gitar, viyola ve mandolin de çalar.
    1805-1813 arasında lucca prensesinin müzik yönetmeni olur .
    paganini'nin içkisi ve kumarı da ünlüdür .
    elde ettiği büyük başarılar , onu kumara
    ve içkiye alıştırır . kumarda her şeyini hatta kemanını bile
    yitirir . zengin bir işadamı , ona guarnerius yapımı bir keman
    armağan eder . sonradan stradivarius ve amati yapımı kemanlara
    da sahip olur . bu kemanlar onun hazinesidir . 23 yaşına
    geldiğinde konserlerini azaltır . 1824'te bir başka bunalıma
    girer . 1827'de iyileşip avrupa turnelerine çıkar . avusturya ,
    almanya , fransa'ya gider . paris ve londra'da ilk sahneye
    çıkışı 1831 tarihlidir . 1833'te paris'te
    rlioz'a , içinde viyola solo olan bir
    senfonik yapıt ısmarlar . sonuç , harold en italie'dir . ancak
    paganini bu yapıtı hiçbir zaman seslendirmez . 1834'ten sonra
    konserlerini çok azaltır . gırtlak kanserinden hasta düşer ve 27
    mayıs 1840 tarihinde

    paganini'nin müziği ,
    kendi yorumuna göre yazılmış çok zor yapıtlardan oluşur . bu
    yapıtlar öylesine kıvraklık , dinamizm ve üstün bir hüner
    gerektirir ki halk , onun bedenine şeytanın girdiğine inanmıştır
    . fiziksel görünümü de , kemikli yapısı ve sinirli
    davranışlarıyla şeytansı bir imgeyi çağrıştırır . bu inanç
    ölümünden sonra da sürer . paganini'yi kutsanmış toprağa
    gömmezler . oradan oraya taşınan cesedi , 1926 yılına dek belli
    bir gömüte yerleştirilemez
    paganini'nin
    bestelerinin çoğu teknik beceri gösterisidir . konçertoları ,
    kaprisleri ve oda müziği çalışmaları vardır . yapıtlarının çoğu
    zamanında basılmamıştır . paganini'nin çalış tekniğindeki
    şeytansı tılsım , uzun yıllar çözülememiştir . armonikleri
    kullanmaktaki öncülüğü , kemanını değişik tınılar elde etmek
    için akort edişi , yay tekniğindeki ustalığı , staccato ve
    pizzicato yöntemini yaygınlaştırması paganini'ye özgü , daha
    önce hiç duyulmamış yeniliklerdir . kemandaki doğru tonlaması ,
    net ve temiz sesleri yine onun hüneridir . keman konçertosu'nun
    son bölümünde pizzicato'lar , en alımlı şekliyle canlanır..
    keske bende $eytana satabilsem ruhumu..
  • paganini'yi günümüzde bu kadar önemli kılan asıl faktör, bir halk kahramanı olmayı başarmış ilk müzisyen(belki de sanatçı) olmasıdır. zamanında, sadece burjuvalar ve toplumun diğer ileri gelenleri değil, alt kesimlerden insanlar da onu izlemek ve dinlemek için salonları doldurmuştur. gittiği her şehirde yarattığı skandallar ve hakkında anlatılan efsanelerle bir idol olmuştur. sahnedeyken ilgiyi her zaman üzerine toplamayı bilir, seyircilerle laf dalaşına girer, bazen de onlara hakaretler yağdırırdı. bunu kendinden emin, bilinçli biçimde yapardı, zira konserin sonunda büyük bir coşkuyla alkışlanacağını bilirdi. çaldığı müzik, hep asıl temasından uzaklaşır, seyirciyi nota yağmuruna tutarak, kopan tellere aldırmaksızın, çalmaya devam ederdi. zaten onu dinlemeye gelenleri iten güdü müzikal zevkleri ya da müzik anlayışları değil paganini'nin kendisiydi. zamanında bir eleştirmen, "onun büyüklüğü biliniyor ama nedeni hayır" demiş, liszt ise onu şöyle tanımlamıştır:
    "paganini.. kamu içine çıktığında, dünya onu süper bir varlık gibi şaşkınlıkla izliyordu. görülmemiş bir heyecan yaratıyordu, dinleyicilerin fantazileri üzerinde öylesine büyüleyici bir etki bırakıyordu, öylesine güçlüydü ki, doğal bir açıklamayla tatmin olamıyorlardı."

    paganini, bir bakıma günümüzün star sisteminin, popüler sanatçı tiplerinin prototipi olmuştur. hayatının son yıllarını sefalet ve yoksulluk içinde geçirmiştir. yukarıda da anlatılmış olan hikayesinin(#3914437) son kısmı hayatının özeti gibidir. kör kemancıya yardım eder ve bir sürü para kazandırır. kör kemancı ona paganini gibi çaldığını söyler, o da zaten paganini olduğunu söyler, ama zaten kör olan kemancı ve kılığına kıyafetine bakan kimse ona inanmaz ve herkes onla dalga geçer. yarattığı paganini imajı, kendisinin önüne geçmiş, kontrol edemediği şişkin egosu sonunda onu bile aşarak, kendisinden bağımsız tüm kamunun ortak malı haline gelmiştir...
  • bir kez dört tel in 3 ü sırayla kopar, her seferin kalan ile devam eder hiç bozmadan, renk vermeden, tek tel ile bitirir eseri.
  • olayi bitirmi$ virtuoz.. teli bir ceki$te 93 staccato nota cikardigi rivayet edilir..
  • "yakışıklı biri değilim ama keman çalınca bütün kadınlar ayağıma kapanıyor.." diyen insan(!?)

    bazi konserlerinde en onde oturanlarin yerinden kalkip acaba et ve kemikten mi olusuyo diye bastonlariyla o'nu durtukledikleri soylenir..
  • muzisyenliginin disinda yemek tutkusu ile de tarihe gecmis.

    o zamana dek sus bitkisi olarak yetistirilen ve zehirli olduguna inanilan domates'in italyan mutfagina girmesini [italyan mutfagindan domatesi cikardiginizi dusunsenize] saglamis. bunu da tarifi kendisine ait olan bir ravioli sosu tarifinde domates kullanarak yapmis.
  • türkiyeye gelse konserine giderim.
  • paganini'nin kadınlara ve kumara olan düşkünlüğü doğrudur, ancak bunun en büyük nedeni ise 16 yaşına kadar hiç bir şey yaşamaması ve babasının baskısı altında kalması. hatta babasının paganini'yi daha iyi çalması için aç bıraktığına dair bir söylenti de var. nicolo paganini 1799'da lucca'ya giderken babasından ayrılır ve tek başına seyahat etmeye başlar. tek konserde kazandığı tüm parayı tek gecede kumar masasında kaybeder (paganini'nin yazdığı bazı mektuplarda bunu itiraf ettiği biliniyor), ancak kemanını kumarda kaybettiği yanlıştır. kemanını sadece rehine olarak verir, ama sonra kumar borcunu ödeyerek kemanı geri alır. üstad keman olayından sonra kumara tövbe etmiş ve bir daha oynamamıştır. hatta bu yüzden cimri, para vermez efendi anlamına gelen "sinyor paganiente" derler paganini'ye.

    tek telle çalma olayı tamamen bambaşka bir hikayeden kaynaklanıyor. paganini, piombino prensesi marie anne elisa (elisa bonaparte) tarafından saraya davet edilir. prensesi etkileyen paganini saray orkestrası şefi olur. tek tel hikayesi de zaten burada başlıyor. paganini'nin her konserine gelen ve ünlü kemancıyla ilgili olan güzeller güzeli bir kadın var. paganini'nin itiraflarına göre aralarındaki ilişkiyi hep gizli tutmaya çalışmışlar. her neyse paganini bu kadın için "aşk sahnesi" adında beste yapar. kemanının ortasındaki iki teli çıkarır, sadece sol ve mi tellerini bırakır. birinci tel kadını ikinci tel ise erkeği temsil eder. paganini bu iki telle bir kadın ve erkek arasındaki kavgayı, neşeyi, hüznü ve en sonda ise birbirlerine kavuşma hikayesini anlatır. o kadar harika bir şekilde çalar ki, prenses paganini'nin tek telle bir şey çalıp çalamayacağını sorar. paganini için tabii ki zor olmaz ve sadece sol telle çalar. hatta sol telle çalınan napolyon adında sonat yazar. paganini'nin tek tel olayı o kadar ünlenir ki, neredeyse her konserinde bu şekilde bir şeyler çalması istenir. tek telin gerçek hikayesi böyle. yoksa hapishanede kendini asmaması için sadece tek telli bir keman verilmesi, adamın tekiyle iddiaya girmesi yüzüne çalması, şeytan işi gibi şeyler efsanelerden ileri gitmiyor.

    fransız kemancı charles philippe lafont ile paganini ortak konser verir. söylenenlere göre paganini o kadar doğal ve harika sololar atar ki, izleyenler büyülenir. ancak lafont da bir hayli etkileyici çalar. konser sonunda ise iki müzisyen birbirlerini taktir eder.

    nicolo paganini'nin çizilen resimlerinin gerçek görüntüsünden farklı olduğu söyleniyor. bazı resimlerde tipi çirkinleştirilmiş veya gereğinden fazla güzelleştirilmiş derler. heinrich heine'a göre paganini'yi tam olarak resmeden kişi ise leyser adında sağır bir ressam.
  • $eytani karakterli bir paganini ve ruhun $eytana satilmasiyla ula$ilan muzikal yaraticiligi merak edenler, robert bloch'un kemancinin ucreti adli hikayesini okumalidir. karanlikta 33 yazar'in ikinci cildinde yer alir bu hikaye.
  • hakkında trt3'de bir sürü efsane anlatilmis insan.her öyküde paganini kendini begenmis,kibirli ve ukala insan olarak olaya girer ancak en sonunda bir iyilik yapar gönlümüzü kazanirdi.örnegin kör bir dilenci kemanciya yardim etmek icin sokakta kaprislerinden birini calmis,insanlar da o kadar cok para vermis ki kemanci bir daha dilenmemis.
    paganini'nin eserlerinin kendi zamaninda calinamamasinin nedeni o zamanki insanlarin kazmaligi degil,paganini'nin tamamen kendi icadi olan teknikler kullanmasidir,yayi teller üstünde ziplatmasi veya bahsedildigi gibi sol el pizzicato kullamasi,tellerin akordunu degistirmesi..vs.
hesabın var mı? giriş yap