• niasin, suda çözünebilen bir b vitamini türüdür. suda çözünengillerden olduğu için vücutta depo edilmez, çiş yoluyla atılır bu sebepten sürekli olarak alınması gerekir.

    kolestrol ve şeker hastalığına olan faydalarının yanı sıra, damar tıkanıklığının engellenmesi ve tedavisi konusunda da çeşitli faydaları bulunmaktadır. özellikle simvastatin ile kombine edilerek kullanıldığında etkisini gösterir.
    menisküs* tedavisinde kullanımının, işe yarar sonuçlar verdiğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
    alzheimer ve ikinci kalp krizi riskini azalttığı, tansiyonu düşürdüğü, depresyona ve pms dönemindeki baş ağrılarına karşı etkili olduğu, ödemi ve ilaçlardan kaynaklanan halüsinasyonu azaltıcı etkileri olduğu bilinmektedir. kan dolaşımını rahatlatıcı ve orgazmı arttırıcı etkileri de bonustur.

    nelerde bulunur derseniz:
    pancar, bira mayası, ekşi maya, dana ciğeri ve böbreği, somon, tuna ve kılıç balığı, ayçekirdeği ve tabi ki yer fıstığı.
    ayrıca istanbul halk ekmek tarafından üretilen organik tam buğday ekmeğinin 100 gr'da 3.71 mg bulunmaktadır.
  • eksikliği depresyon, aşırı alınımı ise retina kalınlaşmasından dolayı körlüğe sebep olan vitamin imiş.

    vitamin, insülin sentezi için aşırı önem taşırken yüksek dozda kullanımının ise şeker hastalarına zararlı olması ironi olsa gerek. vitaminin kendisi ise triptofan'dan sentezlenir ama 1 mg sentezlenmesi için 60 mg triptofan gereklidir. bu yüzden genelde dışarıdan alınır.

    yer fıstığında en yüksek oranda bulunurken (100 gr'da 12.5 mg), bunu tavuk eti (100gr'da 10 mg) ve hindi eti (100 gr'da 5,8 mg) takip eder. (triptofan da en yüksek hindi etinde bulunur bu arada) (bkz: #18444169)

    tavsiye edilen günlük alım miktarı ise 13 mg imiş. yani 100 gr fıstık.
  • alkol alındığında kandaki niasin seviyesi düşmektedir...
    (bkz: sizi uyarıyoruz)
  • 1975'te daha önce kalp krizi geçirmiş 8341 erkek arasında yapılan bir araştırmada ...
    niasinin ikinci bir kalp krizi olasılığını %26 azalttığı
    niasinin damar tıkanması veya yırtılması riskini % 27 azalttığı
    ve niasinin sonraki 15 yılda ölüm oranlarını %11 azalttığı görülmüş.
    statinlerin aksine kanser riskini arttırmaz. kas gelişmesini engellemez ve kognitif faaliyetleri aksatmaz ama niasin satarak çok para kazanılamayacağı için çoğu doktor tarafından önerilmez.
  • niyasinin moleküler adı nikotinik asit'tir. nikotin molekülünün akrabasıdır. amerikada fırıncıların ürettikleri vitamince zengin beyaz ekmekte nikotine fazla benzeyen bir katkı adı bulunmasını istememeleri üzerine niyasin olarak ismi kabul edilmiştir.

    bu vitamin 1897 yılında kimyagerler tarafından tütünün bilinen ünlü alkaloidi nikotinin oksidasyonu ile elde edilmiştir. ama ancak aradan 40 yıl geçtikten sonra elde edilen bu maddenin çok önemli bir vitamin olduğu anlaşılmıştır.
  • bir tür b vitamini karaciğere daha az yüklendiğinden tercih edilir.
  • food matters belgeselinde ismi sıkça zikredilen mucizevi ilaç.
  • yüzüme sürdüğüm versiyonunu bildiğim bir tür b vitamini :)

    hap olarak alınanı hakkında bir fikrim yok ama serum olarak kullanımı hayatımda şu etkiyi yaratmıştır. niasinden önce ve niasinden sonra.. elini yüzünden çekemez hale geliyorsun. pütürler gitmiş daha canlı, daha az kızarık.. kullandığım versiyonu niacinamide %10'dur.
  • (vitamin etkinliğine ek olarak)
    yüksek dozlarda antilipidemik etkisi de vardır. ancak bu dozlarda yan etkileri fazlala$maktadır.
    diyabetli ve/veya karaciğer hastalarında kontrendikedir.
  • yüksek dozlarda (0,5-1 gr) ldl-k'yı düşürücü, hdl-k'yı yükseltici etkisi olan vitamin.
hesabın var mı? giriş yap