• kendisi genel kaninin aksine bir ekonomist degil, iktisat tarihcisidir.
    nitekim bu durum surekli yapip gordugum bir gozlemi de bana hatirlatiyor.

    bana oyle geliyor ki, bir insan en supheci, en soru isaretli sekilde yaklastigi konulari genelde en iyi biliyor oluyor. birinden cok iddiali, cok net tanimlara dayali aciklamalar duydugumda, icerisinde ciddi problemleri sezebiliyorum bazi bazi. dolayisiyla iyi bildigimiz konularda ne kadar supheciysek, bilmeyip bilmeyi istedigimiz konularda da o kadar iddiali davraniyor gibiyiz.

    niall ferguson'un kitaplarindan birinde (the great degeneration: how institutions decay and economies die) kendisi dunya'daki tarihsel olarak dususe gecen ekonomileri analiz ediyor ve bu analizlerinde bence cok basarili. cok dogru noktalara parmak basiyor, cok guzel gozlemler yapip, donemsel analizlari cok guzel bir sekilde okuyucusuna aktariyor. soru sormamizi, farkli verilere bakmamizi adeta tesvik ediyor. e haliyle, tarihsel gelisime ve ekonomik gidisata bu kadar hakim olmasinin bir sebebi de, bu konuda uzman olmasi.

    ancak yine ayni kitapta is su donemki ekonomi icin kendi cozumlerini siralamaya gelince, bir anda kabuk degistiriyor ve o onceki sayfalarda yazilan, akademik dili hemen hissedilen derin degerlendirmelerin oldugu bakis acisi gidiyor, kahvehanedeki bir amca edasiyla kendi cozum onerilerini siraliyor. cozum onerilerinin bazilari, komik ve bir o kadar garip. bence iste bu da, kendi uzmani olmadigi konuda iddiali konusma gereksinimi hissetmesi ile alakali.

    eger ki kitabini, sadece gozlemlerini yapip bunlari aktardigi bir kitap halinde yazsaymis, diger bir deyisle sadece kendi uzmanligindan gelen bilgilerden olustursaymis kitabi, gercekten herkese tavsiye edecegim bir kitap olurdu. ancak su an icin kitabin belli bolumleri, bir bilim adaminin goruslerini degil, bir partizanin, bir aktivistin dusuncelerini aktariyormuscasina subjektif ve bayagi durumda.
  • 2004 yılında time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 isminin arasında gösterilmiştir. ekonomi ve tarih alanlarında 9 kitabı bulunmaktadır. aralarında 2009’da en iyi belgesel dalında emmy ödülü alan ‘paranın yükselişi’nin de bulunduğu beş de belgesel çekti.
  • sevan nişanyan'ın tabiriyle "cilası fazla olan tarihçilerden". bu arada unutmadan:

    (bkz: civilization is the west history)

    (bkz: civilization the west and the rest)
  • kendisi ayrıca john mccain'in 2008 yılındaki başkanlık kumpanyasında danışmanlık yapmıştır. bundan da anlaşılacağı gibi temiz liberaldir kemiksiz ama takip edilmesi de son derece yararlı bir kişidir.
  • "britanya: imparatorluğun modern dünyayı şekillendirmesi" kitabında britanya'nın sömürgeleri üzerinde hakimiyet kurma tarihini detaylarıyla incelemiş adam. en başlarda biraz ingiliz milliyetçiliği yapıyor lakin sonrasında ingilizlerin nerelerde ne gibi insanlık suçları işlediğini de gayet nesnel bir şekilde anlattığına tanık oldum. bir çok amerikan eyaletinin ve şehrinin nasıl kurulduğunu görmek ve okumak hoş bir şey. böyle kitapları sevenlere tavsiye edebilirim.
  • paul krugman ile obama'nın ekonomi politikaları üzerine atışmaları meşhurdur. tv'de göründüğü kadarıyla çok poz bir herif. klasik liberaldir ve sol-liberallere sataşır. fikirlerine çoğunlukla katılmasam da okunmaya değer biri. hakikaten manipulatif ve zeki, kalemi kuvvetli.

    belgeselleri de oldukça kaliteli.
  • "batının kolonicilik konusundaki apolojizmi basit algılandığında çok zararlı sonuçlara yol açabilir. kolonicilik çağındaki batı afrikalı hükümdarlar izci kampı yönetmiyolardı; köle ticaretiyle gayet içli dışlıydılar ve ülkelerinin ekonomik potansiyelini geliştirme konusundaki yetenekleri sıfıra yakındı. senegal fransız yönetiminden fayda gördü mü? kesinlikle evet ve yerli hükümdarların avrupalılar olmadan daha iyisini yapabilecekleri iddiasının da tutar bir yanı yok" demiştir.
  • güzel belgesellere imza atan ingiliz zat. batı ve doğu arasındaki iktisadi kopuşun nedenlerini anlattığı belgesel serisi izlenmelidir. (bkz: civilization is the west history?) hele bir bitsin uzun uzadıya yazarız zaten.
  • "empire: how britain made the modern world" kitabinin ingiliz yazari, finansal tarihci..

    yukarida bahsedilen kitabinda dunya ekonomisi ve siyasetinde o zamana kadar adi duyulmamis olan kuzeybati avrupa'da bulunan bol yagmurlu kucuk takimadalarda yasayan bir ulkenin nasil olup da dunya nufusunun ve cografyasinin dortte birini hakimiyet altina aldigini, uzerinde gunes batmayan imparatorluk'un iyi ve kotu yonlerini yazmistir.
  • belgesel de ceker. aşkı memnu izleyeceğine alıp bunu izle. asıl bomba kitabı rotschild hanedanini anlattığı iki cildlik külliyat.
hesabın var mı? giriş yap