• 16 mart 1968'de abd kara kuvvetleri'nin 20. piyade alayı c bölüğü'ne bağlı askerlerin işlediği, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 500 (yazıyla beş yüz) 'den fazla silahsız sivil güney vietnamlı'nın katledildiği olay.

    (bkz: #96369644) "amerika kuzey vietnam'ı bombaladıkça, vietnamlı komünistler gerilla faaliyetini arttırdı. amerikan askerleri baskını yedikçe, pusuya düştükçe psikolojik olarak dağıldı. çünkü çoğu bırak abd'yi yaşadıkları eyaletin dışına çıkmamış 20 yaşında toplumun alt tabakasından gençlerdi. (bkz: fortunate son/@vecihi hurkus) ölen, yaralanan arkadaşlarının acısını vietnam köylüsünden çıkarmaya başladılar, köyleri yaktılar, kadınlara tecavüz ettiler vs. (bkz: my lai katliamı)"

    hugh thompson isimli helikopter pilotu, helikopterindeki makineli tüfeği katliamcı askerlere çevirmiş, akabinde yere inip yaralı vietnamlılar'ın bir kısmını askeri hastaneye ulaştırmıştır.

    olay ilk başta üst komutanlıklarca örtbas edilmiş, orduya bağlı fotoğrafçının çektiği fotoğrafların basına sızması ile abd kamuoyunun göndemine girmiştir.

    abd ordusunun ilk tepkisi bunun komünist propaganda olduğu şeklindedir. yapılan tahkikat ve yargılamada sadece bir asker ceza almış, dört ay hapis yattıktan sonra başkan nixon'ın devreye girmediyle salıverilmiştir.

    pbs yapımı bu belgeselde katliama katılan askerler ve katliamdan kurtulan vietnamlılar'ın ağzından olay ayrıntılarıyla izlenebilir.
  • amerikan demokrasisinin müthiş korkunç bir örneği. koskoca bir bölük tarafından işlenen, sonucunda 22 kişinin yargılanıp yalnızca tek bir kişinin 3,5 sene ev hapsine çarptırıldığı toplu tecavüz ve katliam.
    bu linki* açtığınızda karşınıza çıkan fotoğraftaki insanlar sadece beş dakika sonra katledilmiş; fotoğrafın sağında gömleğini ilikleyen kadınsa fotoğraf çekilmeden hemen önce toplu tecavüze uğramış.
    diğer fotoğraflara baktığınızda gene birçok insanın bedenini kanlar içinde yatarken görebiliyorsunuz. birçok bebek ve çocuk var içlerinde.
    seymour hersh olayı ortaya çıkarmakla yetinmeyip sonrasında üstünün nasıl örtüldüğünü de yazmış.
  • (bkz: my lai)
  • 48 yıl önce bugün abd tarafından vietnam'da gerçekleştirilen katliam. yaşlı, kadın, çocuk, bebek demeden 504 silahsız sivili katletmişlerdir.

    savaş böyle bir şey işte.

    wiki
  • 16 mart 1968 tarihinde vietnam'ın my lai köyünde amerikan askerlerinin gerçekleştirdiği ve çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan 504 silahsız insanın ölümüyle sonuçlanan olay. ayrıntısını anlatmaya dili varmıyor insanın...

    (bkz: tecavüz)
    (bkz: işkence)
    (bkz: katliam)
    (bkz: katil)
    (bkz: nato)

    *
  • bu katliamdan bir yıl sonra amerikan emperyalizmi
    nin yerli işbirlikçileri 6.filo'yu kıble yapıp namaz
    kılmış ve ardından vietnam'daki asılları gibi
    komünist avına çıkmıştı.
  • hugh thompson tarafından sona erdirilmiştir, üstte bir arkadaş daha yazmış.
    belgeselini izlemek isteyenler için: https://www.youtube.com/watch?v=1nwnnlnvqya&t=3s

    inanılmaz bir insanlık dersi ve çok büyük bir cesaret örneği. böyle insanları gördükçe saygı kelimesi kendi adıma tekrar anlam kazanıyor. kendisi için ayrıca kısa bir video yapılmış, orada fark yaratmakla alakalı çok güzel bir şey söylüyor.

    fark yaratamayacağınızı sanırsınız ama o gün orada keşke daha fazla kişiyi kurtarabilseydim diye düşünürken aslında 20 bin kişinin etkilenmemesini sağladığımı anladım diyor. ayrıca kendisinin daha sonra tekrar my lai'ye bir ziyareti var, orada kurtardığı bazı kişilerle tekrar biraraya geliyor ki o anda insan olan herkes ağlar diye düşünüyorum.

    ayrıca forgotten hero olarak kendisi için yazılmış bir kitap da bulunuyor. maalesef kendisi artık hayatta değil ama ölümsüz bir insan diyebiliriz.
  • son my köyünün bir alt bölümü olan my lai, quang ngai eyaletinde, quang ngai şehrinin yaklaşık 7 mil (11 km) kuzeydoğusunda yer alıyordu. bölge, askeri haritalarda yoğun nüfuslu my lai bölgesini belirtmek için kullanılan kırmızımsı renk nedeniyle abd askerleri tarafından "pinkville" olarak adlandırılmıştı. aralık 1967'de 1. tabur, 20. piyade alayı, 11. piyade tugayı'nın charlie bölüğü vietnam'a vardığında. "pinkville" vietkong faaliyetlerinin yoğun bir şekilde mayınlandığı bir yer olarak ün kazanmıştı. ocak 1968'de charlie, quang ngai eyaletinde faaliyet gösteren ve özellikle etkili bir vietkong birliği olan 48. taburu imha etmekle görevlendirilen üç bölükten biriydi. şubat ayı boyunca ve mart başında charlie bölüğü mayınlar ve bubi tuzakları nedeniyle düzinelerce kayıp verdi ama 48. tabur'la çatışmaya girmeyi başaramadı. geniş çaplı tet saldırısı'nın fiyaskoyla sonuçlanmasının ardından viet kong gerilla taktiklerine geri dönmüş ve abd kuvvetleriyle doğrudan karşılaşmaktan kaçınma eğilimine girmişti.

    istihbarat 48. taburun my lai bölgesine sığındığını gösteriyordu (gerçekte bu birlik 40 milden [65 km] daha uzakta, batıdaki quang ngai yaylalarındaydı). charlie bölüğü'nün komutanı yüzbaşı ernest medina 15 mart'ta verdiği bir brifingde adamlarına bir aydan fazla bir süredir kendilerinden kaçan düşmanla nihayet savaşma fırsatı bulacaklarını söyledi. sivillerin quang ngai şehrine gitmek üzere bölgeyi çoktan terk ettiğine inanan medina, my lai'de bulunan herkese vietkong savaşçısı ya da sempatizanı muamelesi yapılmasını emretti. bu angajman kuralları uyarınca, askerler herhangi birine ya da herhangi bir şeye ateş etmekte serbestti. dahası, charlie bölüğü askerlerine ekinleri ve binaları tahrip etmeleri ve çiftlik hayvanlarını öldürmeleri emredilmişti.

    16 mart 1968 günü sabah 7:30'dan kısa bir süre önce son my köyü abd topçusu tarafından bombalandı. hazırlık bombardımanının amacı charlie bölüğü'nün helikopterleri için bir iniş alanı açmaktı ama asıl etkisi bölgeyi terk etmeye başlayan sivilleri saklanacak bir yer aramak üzere my lai'ye geri dönmeye zorlamak oldu. dakikalar sonra, teğmen william calley komutasındaki charlie bölüğü'nün 1. müfrezesi, yerel olarak xom lang olarak bilinen ancak abd askeri haritalarında my lai olarak işaretlenen bir alt-hamletin batısına kısa bir mesafe uzaklıkta yerleştirildi.

    sabah 7:50'de charlie bölüğü'nün geri kalanı karaya çıkmıştı ve calley 1. müfreze'yi my lai'nin doğusuna doğru yönlendirdi. hiçbir direnişle karşılaşmamalarına rağmen, askerler yine de ayrım gözetmeksizin öldürdüler. sonraki bir saat boyunca kadın, çocuk ve yaşlı erkek grupları toplandı ve yakın mesafeden vuruldu. abd askerleri çok sayıda tecavüz de gerçekleştirdi. charlie bölüğü'nün 2. müfrezesi iniş bölgesinden kuzeye doğru ilerleyerek düzinelerce kişiyi öldürürken, 3. müfreze de arkadan gelerek mezrada kalan binaları yıktı ve hayatta kalanları kurşuna dizdi. saat 9:00'da calley, bir sulama hendeğine sürülmüş olan 150 kadar vietnamlı sivilin infaz edilmesi emrini verdi.

    charlie bölüğü'ne bağlı bir abd ordusu fotoğrafçısı olan çavuş ron haeberle o gün yaşananları belgeledi. ordunun resmi kayıtları için siyah-beyaz bir kamera kullandı ama kişisel kamerasıyla renkli çekimler yaptı. siyah-beyaz görüntülerin birçoğu askerlerin esirleri sorgulamasını, eşyaları aramasını ve kulübeleri yakmasını tasvir ediyordu; malların tahrip edilmesi abd askeri komuta direktiflerini ihlal etse de, bu tür eylemler arama ve imha görevinin tipik bir örneğiydi ve savaş suçlarına dair doğrudan kanıt sağlamıyordu. haeberle'nin orduya teslim etmediği kişisel renkli fotoğrafları daha sonra cleveland plain dealer ve life dergisinde yayınlandı. fotoğraflardan biri ölü kadın, çocuk ve bebek cesetleriyle dolu bir patikayı, bir diğeri ise dehşete düşmüş bir grup kadın ve çocuğu vurulmadan birkaç dakika önce çekmiştir. bu fotoğraflar vietnam savaşı karşıtı hareketi harekete geçirmeye hizmet etti ve savaşın en tanınmış görüntülerinden bazıları haline geldi.

    katliam gerçekleşirken, subay hugh thompson my lai üzerinde alçak irtifada bir keşif helikopteri uçuruyordu. yaralı sivilleri gözlemleyerek yerlerini sis bombalarıyla işaretledi ve telsizle yerdeki birliklerin tıbbi yardım için bu mevzilere gitmelerini istedi. yakıt ikmali yaptıktan sonra my lai'ye dönen thompson, yaralı sivillerin daha sonra öldürüldüğünü gördü. bir düzineden fazla kadın ve çocuğun üzerine gelen bir manga abd askerini gören thompson helikopterini iki grubun arasına indirdi. thompson'ın kapı nişancısı lawrence colburn ve ekip şefi glenn andreotta, thompson sivilleri güvenli bir yere götürmek için diğer helikopterleri selamlarken silahlarını hazırladılar. 1998 yılında thompson, colburn ve andreotta (ölümlerinden sonra) düşmanla temas içermeyen olağanüstü cesaret eylemleri için asker madalyası ile ödüllendirildiler.

    saat 11:00'e kadar 500 kadar vietnamlı sivil öldürülmüştü. medina, charlie bölüğü'ne öğle yemeği için mola vermesini emretti ve üstlerine operasyonda çok sayıda vietkonglunun öldürüldüğünü bildirdi. tek abd zayiatı, bir askerin tutukluk yapan bir silahı temizlemeye çalışırken kendini ayağından vurmasıyla meydana gelmişti.

    thompson o sabah üsse döndükten sonra my lai'de sivillerin yaygın bir şekilde öldürüldüğünü gözlemlediğini rapor etti. sonraki günlerde charlie bölüğü 48. vietkong taburu'nu başarısız bir şekilde aramaya devam ederken, thompson'ın iddiaları üstünkörü bir şekilde araştırıldı. vietnamlı yetkililerin my lai'de yüzlerce sivilin öldürüldüğü ve son my köyünün neredeyse tamamen yerle bir edildiği yönündeki raporlarına rağmen, resmi harekat sonrası raporu my lai operasyonunu büyük bir başarı olarak nitelendirdi. 24 nisan 1968'de 11. piyade tugayı komutanı albay oran henderson, my lai'de 20 sivilin ya açılış topçu ateşinde ya da abd ve vietkong güçleri arasındaki çapraz ateşte kazara öldüğü ve thompson'ın raporunun yanlış olduğu sonucuna vardı. thompson kendisini yetersiz hava korumasıyla giderek daha tehlikeli görevlere atanmış buldu; beş kez vuruldu ve son kazada belini kırdı.

    nisan 1968'in sonlarına doğru, charlie bölüğü üyeleriyle birlikte eğitim almış bir helikopter kapı nişancısı olan ronald ridenhour, o gün orada bulunan birliklerden öğrendikten sonra katliamla ilgili gayri resmi bir soruşturma yürütmeye başlamıştı. ridenhour vietnam'da geçirdiği zamanın geri kalanını görgü tanıklarının ifadelerini toplayarak geçirdi. amerika birleşik devletleri'ne döndükten ve ordudan ayrıldıktan sonra ridenhour 29 mart 1969'da "pinkville olayı" ile ilgili bulgularını içeren bir raporu kongre üyelerine, pentagon'a ve washington'daki diğer kişilere postaladı. bu mektup hem katliamın kendisi hem de olayın örtbas edilmesiyle ilgili resmi soruşturmaların başlamasına yol açtı. ridenhour, medina, thompson ve calley sorgulananlar arasındaydı ve eylül 1969'da calley 109 vietnamlı sivili öldürmekle suçlandı.

    bir ihbar üzerine harekete geçen gazeteci seymour hersh, calley'in savunma ekibiyle temasa geçti. kasım 1969'da hersh'ün pulitzer ödüllü my lai'deki "nokta atışı cinayet" anlatısı haeberle'nin fotoğraflarıyla birlikte gazetelerde yer aldı ve dünyayı şoke etti. calley'in yanı sıra medina ve bir başka subay ile birlikte dokuz er my lai ile bağlantılı suçlarla itham edildi. calley hariç, suçlananların hepsi beraat etti ya da haklarındaki davalar duruşma öncesinde düşürüldü. ikinci dünya savaşı'nı takip eden nürnberg duruşmalarındaki sanıkların tam aksine, charlie bölüğü üyeleri 16 mart 1968'de sadece emirleri uyguladıklarını başarılı bir şekilde savunabildiler. calley'nin mart 1971'deki askeri mahkemesi sonucunda 22 vietnamlı sivili öldürmekten suçlu bulundu ve ömür boyu hapse mahkum edildi. ancak pek çok gözlemci calley'in günah keçisi yapıldığına inanıyordu ve 1974'te şartlı tahliye edildi. dava sırasında ortaya çıkan katliam ve diğer zulümler abd kamuoyunu ikiye böldü ve savaşla ilgili hayal kırıklığının artmasına katkıda bulundu.

    cezai soruşturma devam ederken, 26 kasım 1969'da korgeneral william peers tarafından başlatılan paralel bir soruşturma, my lai olayının neredeyse her komuta kademesinde örtbas edilmesini araştırdı. peers'in ekibi yüzlerce görüşme yaptı ve büyük bir hızla on binlerce sayfa ifade topladı. yapılacak herhangi bir suçlama iki yıllık zaman aşımına tabiydi, dolayısıyla peers'in soruşturmasını tamamlamak için dört aydan az zamanı vardı. peers 14 mart 1970'te nihai raporunu sundu ve "bölükten tümene kadar her komuta kademesinde, my lai'de meydana gelen olayları daha üst karargahlardan etkili bir şekilde gizleyen eylemler yapıldığı veya ihmal edildiği" sonucuna vardı. peers'in sivillerin hukuka aykırı bir şekilde öldürülmesini rapor etmedikleri ya da tam olarak soruşturmadıkları için seçtiği 30 kişi arasında calley, medina, henderson ve haeberle de vardı. harekete geçmek için sadece iki gün kala, ordu 14 subay hakkında suç duyurusunda bulundu; ancak biri hariç tüm davalar delil yetersizliği nedeniyle reddedildi. medina ünlü avukat f. lee bailey tarafından temsil edildi. my lai ile bağlantılı olarak yargılanan en yüksek rütbeli subay olan henderson, cinayetleri tam olarak soruşturmadığı için görevi ihmalden askeri mahkemeye çıkarıldı, ancak 18 aralık 1971'de suçsuz bulundu.

    1976 yılında, saygon'un düşmesinden sadece bir yıl sonra, my lai'de ilk anıt dikildi. zaman içinde alan -resmi adıyla son my vestige area- bir müze, bahçeler ve anma heykellerini de içerecek şekilde büyüdü. bölgeden çıkarılan eserler ve haeberle'nin fotoğrafları müzenin koleksiyonunda önemli bir yer tutmaktadır. dikilitaşlar toplu gömü alanlarının yerlerini gösterirken, bir anıt duvarında da yüzlerce kurbanın ismi sıralanıyor. mezranın kendisi de kısmen yeniden yaratılmıştır; replikalar hem yanmış binaları hem de evleri 16 mart 1968'den önceki halleriyle tasvir etmektedir.
  • 3 ay ev cezası verildi yapan teğmene
  • bu katliamı yapabilmek için ağır orospu çocuğu olmak lazım. o ölmeden bir kaç dakika önce çekilen fotoğraflardaki kadın, yaşlı ve çocukların korkusu ne kadar acı. tecavüze uğramasına rağmen çocuğuna sarılan bir anne. bu acımasız katliamın bir cezası olmalıydı ama olmadı. bir ateist olarak umarım başka bir dünya vardır ve bu yapılan katliamın milyonlarca katı bunu yapan kişilere çektirilir. yine de içimiz soğumaz. o annenin yaşadığı acıyı kimse telafi edemez.

    görsel

    abd denilen bok çukurunun bir diğer katliamı (bkz: moro krateri katliamı)
hesabın var mı? giriş yap